Της Ναταλίας Ρομποτή, Δερματολόγου- Αφροδισιολόγου

Σημαντικά τα νέα αποτελέσματα από μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς έρευνες που έχει διεξαχθεί έως σήμερα σε άτομα με ψωρίαση, καταδεικνύοντας ότι πολλοί από τους ασθενείς δεν επιτυγχάνουν τον θεραπευτικό στόχο του καθαρού δέρματος ή δεν πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. Επιπλέον, τα άτομα με ψωρίαση δηλώνουν ότι υφίστανται συχνότερα διακρίσεις και περιθωριοποίηση και μπορεί να εκδηλώσουν πιο συχνά από τον γενικό πληθυσμό κάποια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).

Την  ίδια στιγμή, και ενώ τα στοιχεία από την καθημερινή κλινική πράξη που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας καταδεικνύουν ότι το καθαρό δέρμα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, στην εν λόγω έρευνα διαπιστώθηκε ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς (57%) δεν πέτυχαν τον στόχο του καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος. Σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών (28%) χρειάστηκε μάλιστα να περάσει ένα διάστημα πέντε ετών προτού λάβουν θεραπεία, η οποία να οδηγήσει στην επίτευξη καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος.

Από όλα τα παραπάνω, που αποτελούν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, προκύπτει ότι βασικός ρόλος των ιατρών είναι να ενημερώνουμε σωστά τους ασθενείς μας για τις θεραπευτικές λύσεις που υπάρχουν και να συναποφασίζουμε για την κατάλληλη αγωγή με γνώμονα μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Όταν η επιστήμη και η έρευνα προχωρά και δίνεται η δυνατότητα να ανακαλυφθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς με ψωρίαση, μπορούμε και εμείς ως επιστήμονες να αισιοδοξούμε με τη σειρά μας ότι έχουμε τα θεραπευτικά μέσα για να προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Επομένως, εφόσον είναι πλέον εφικτό για τους ασθενείς να αποκτήσουν “καθαρό δέρμα” και αυτό θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους, οφείλουμε να τους δείξουμε το δρόμο και εκείνοι να αποφασίσουν αν θα τον διασχίσουν.

Το καθαρό δέρμα μπορεί να οριστεί ως θεραπευτικός στόχος – για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρωτήσετε τον ιατρό σας και να επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.katharoderma.gr 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή