Στηρίζεται η φαρμακευτική φροντίδα σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία; Πραγματοποιείται μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία; Είναι εν τέλει μια πρακτική που βασίζεται σε μια δημιουργική εφαρμογή γνώσης με τρόπο που είναι αποδεκτός από την κοινωνία; Ποιό είναι το κατάλληλο σύστημα διαχείρισης αυτής της πρακτικής δηλαδή το οργανωτικό πλαίσιο που την υποστηρίζει μέσα στο φαρμακείο (στο νοσοκομείο, στην κλινική ή αλλού) προκειμένου να προσφερθεί στο κοινό με την μορφή ενός άυλου προϊόντος δηλ. μιας υπηρεσίας;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες στο 1ο Επιστημονικό συνέδριο φαρμακευτικής φροντίδας που διοργανώνει η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία(ΕΦΕ) το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Το συνέδριο έχει ως στόχο την επιμόρφωση των ιατρών και των φαρμακοποιών σε θέματα επιχειρηματικότητας, επικοινωνίας της υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας.

"Η φαρμακευτική φροντίδα δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα πανεπιστημιακό μάθημα ή σε μια  συμβατική εκπαιδευτική διαδικασία. Αποτελεί κυρίως την φιλοσοφική βάση και πρακτική που μπορεί να επηρεάσει τον βασικό κορμό των πανεπιστημιακών σπουδών, συμβάλλοντας στην μεγιστοποίηση της, ούτως ή άλλως, σημαντικής κοινωνικής προσφοράς των φαρμακοποιών στον τομέα της υγείας", υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Καθ. Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας Κων/νος Δεμέτζος και συνεχίζει: "Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η φαρμακευτική φροντίδα είναι η υπεύθυνη παροχή φαρμακοθεραπείας με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και αφορά  στη δημιουργία ενός οργανωτικού πλαισίου από τον φαρμακοποιό σε επίπεδο φαρμακείου, το οποίο υποστηρίζει ένα σύνολο δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον ασθενή. Είναι προφανές ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού καθίσταται πολύ σημαντικός όσον αφορά στην ορθή  χρήση της φαρμακοθεραπείας από τον ασθενή.

Η συνεργασία με τον ασθενή και με τους λειτουργούς υγείας είναι βασική πρακτική η οποία μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα της φαρμακοθεραπείας και συμβάλλει στην μείωση της θνησιμότητας, αλλά και των παρενεργειών που οφείλονται στην μη ορθή εφαρμογή της από τον ασθενή. Η φαρμακευτική φροντίδα είναι μια φιλοσοφία η οποία αφορά στον κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού. Εξάλλου, με βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική της ευρωπαϊκής ένωσης (IMI2, HORIZON 2020), ο ρόλος των φαρμακοποιών καθίσταται αναντικατάστατος σε επίπεδο ορθής και αποτελεσματικής χρήσης των φαρμάκων, με στόχο την καλύτερη κοινωνική υγεία", καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΦΕ.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι η ενημέρωση των ασθενών για τη σωστή χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και ο ρόλος της πρόληψης και της προαγωγής υγείας, ο εμβολιασμός, η φαρμακευτική συμμόρφωση, ο φαρμακοποιός στο κέντρο της φαρμακευτικής φροντίδας σε μια εποχή βαθειάς οικονομικής  και κοινωνικής κρίσης, οι νέοι ορίζοντες της φαρμακευτικής φροντίδας και των υπηρεσιών υγείας στο φαρμακείο,  η διαχείριση της πολυφαρμακίας στους ηλικιωμένους, η φαρμακοεπαγρύπνηση, κ.ά.

Στους προσκεκλημένους ομιλητές περιλαμβάνονται, ο Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τούντας, ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος και Δ/ντής του Τμήματος Διατροφογενετικής, της Ευρωκλινικής Αθηνών, Κωνσταντίνος Ξένος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ελένη Γελαστοπούλου, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν", Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης,  η Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΦΕ, Ομότιμη Καθηγήτρια στη Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ, Άννα Τσαντίλη, ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, η Β΄ αντιπρόεδρος της ΕΦΕ, Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων στην Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ, Ελένη Σκαλτσά, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ,  Στυλιανός Λουκίδης, κ.ά

Το 1ο Επιστημονικό συνέδριο φαρμακευτικής φροντίδας  που είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 8ης Διημερίδας + Έκθεσης ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΓΕΙΑΣ και θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Metropolitan Expo στην περιοχή του αεροδρομίου.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!