Η επέμβαση αφορά στην επανεμφύτευση τμήματος της ωοθήκης, ικανού να συμβάλλει στη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Η επιτυχής επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από την ιατρική ομάδα του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ, στη συνεργαζόμενη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ Θεσσαλονίκης, του Ομίλου Euromedica. Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή ιατρική πράξη, χάρη στην οποία έχουν ήδη γεννηθεί μέχρι σήμερα περίπου 90 παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοποριακή τεχνική εφαρμόστηκε σε γυναίκα η οποία προ 10ετίας υποβλήθηκε σε ολική υστερεκτομία (αφαίρεση μήτρας, σαλπίγγων και ωοθηκών) λόγω καρκίνου στα γεννητικά όργανα. Πριν η γυναίκα υποβληθεί σε χειρουργική ή φαρμακευτική θεραπεία για τον καρκίνο και κινδυνεύσουν να καταστραφούν οι ωοθήκες της, αφαιρέθηκε ένα μέρος του υγιούς ωοθηκικού της ιστού.

Ο ιστός καταψύχθηκε και κρυοσυντηρήθηκε στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ για δέκα χρόνια. Εν συνεχεία, μετά την ογκολογική της αποθεραπεία, η νέα γυναίκα υποβλήθηκε σε επιτυχή επανεμφύτευση (αυτόλογη μεταμόσχευση) του ωοθηκικού της ιστού με λαπαροσκόπηση. Η επέμβαση έγινε υπό την επίβλεψη του πρωτοπόρου Βέλγου Καθηγητή Jacques Donnez σε συνεργασία με τον καθηγητή Γυναικολογίας Γιαννη Πράπα, το Γυναικολόγο Παναγιώτη Ξηρομερίτη και την Καθηγήτρια Marie-Madeleine Dolmans.

Η ραγδαία εξέλιξη στις τεχνικές κατάψυξης γενετικού υλικού, παρέχει πλέον τη δυνατότητα σε πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών γυναικών να διατηρούν την γονιμότητα τους μέσω της κρυοσυντήρησης σε οργανωμένα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων και η μεταμόσχευση τμήματος κρυοσυντηρημενης ωοθήκης, δίνουν την ελπίδα σε πολλές γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους και να νιώσουν την χαρά της μητρότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο