Έλληνες και ξένοι παιδίατροι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις των κορυφαίων ομιλητών και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις νεώτερες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές για τα σπάνια παιδιατρικά ενδοκρινολογικά νοσήματα. Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, αναδείχτηκαν σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα:

  • 138 από τις 7000 σπάνιες παθήσεις εμπίπτουν στην ειδικότητα της ενδοκρινολογίας
     
  • Το 80% των σπανίων παθήσεων είναι γενετικής προέλευσης κι αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα πάσχοντα βρέφη, σε ποσοστό 30%. Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. προχωρούν άμεσα στην οργάνωση κέντρων αναφοράς για την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση των παιδιών αυτών.
     
  • Η γενετική παρέχει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης των σπάνιων νοσημάτων.
     
  • Αναλύθηκε το νέο φαρμάκο, Asfotase, για την υποφωσφατασία, το οποίο χορηγήθηκε για πρώτη φορά πριν από 8 χρόνια (πειραματικά και προ της έγκρισής του) με επιτυχία σε Έλληνα ασθενή σε συνεργασία με Bρετανούς ερευνητές και συνεχίζει να χορηγείται.
     
  • Περιγράφηκαν οι σπάνιες μορφές υποθυρεοειδισμού και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την πρόληψη σοβαρών συνεπειών καθώς και η ανάπτυξη αυξητικής ορμόνης μακράς δράσης, με συνέπεια την αποφυγή των καθημερινών ενέσεων.
     
  • Έγινε αναφορά στη βραχυσωμία λόγω ανεπάρκειας σωματομεδίνης (IGF-1).
     
  • Παρουσιάστηκε η παρούσα κατάσταση και οι μελλοντικές εφαρμογές των αντλιών ινσουλίνης καθώς και οι νέες θεραπευτικές κατευθύνσεις στη φλοιοεπινεφριδική ανεπάρκεια.
     
  • Αναλύθηκε το σύνδρομο Cushing και διατυπώθηκαν οι νέες απόψεις για έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της συγγενούς υπερπλασίας επινεφριδίων.
  • Περιγράφηκαν τα σπάνια νοσήματα με υπολειπόμενη σωματική ανάπτυξη και αναφέρθηκε η διάγνωση των νόσων υπερβολικής αύξησης (σύνδρομα Sotos και Weaver)
  • Αναλύθηκαν οι νεώτερες τεχνικές στη θεραπεία των συνδρόμων Τurner, Kallman και  Klinefelter.
  • Διατυπώθηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των σπανίων μορφών διαβήτη αλλά και για τα νεώτερα φάρμακα που δοκιμάζονται σήμερα στον τύπο 1 διαβήτη. Τέλος, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η θεραπεία του υποπαραθυρεοειδισμού με ανασυνδυαζόμενο φάρμακο.

Στο σεμινάριο δίδαξαν Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Birmingham, του Sheffield, του Leiden, του Παρισιού, του Nashville, της Βοστώνης και της Αθήνας, ενώ την οργάνωση και το συντονισμό είχε αναλάβει ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Σύμβουλος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Χρήστος Μπαρτσόκας.

Το IPOKRaTES, με έδρα τη Γερμανία, είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με στόχο τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου σεμιναρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας στην εξέλιξη του επιστημονικού διαλόγου. Με γνώμονα το Ιπποκρατικό πνεύμα και με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλον τον κόσμο, επιχειρεί να παρέχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση στο πεδίο των βιοϊατρικών επιστημών, με τη μεταφορά και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων από τους πιο διακεκριμένους εμπειρογνώμονες στο πεδίο της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα