Η μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου βρίσκεται στο στόχαστρο της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. O καρκίνος δεν είναι μόνο μία ασθένεια. Είναι εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες και πολύ πιο περίπλοκες από ό,τι μπορούσαμε μέχρι σήμερα να φανταστούμε. Η αντιμετώπιση αυτού του «έξυπνου εχθρού» επιβάλλει πλέον την ερευνητική δραστηριότητα στο πλαίσιο συντονισμένων ομάδων που περιλαμβάνουν γιατρούς, μοριακούς βιολόγους, φυσικούς, ακόμα και ειδικούς της πληροφορικής. «Υιοθετώντας νέες τεχνολογίες στον κύκλο της ζωής και του καρκίνου» είναι το θέμα του 23ου Ελληνικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.).

Σύμφωνα με δήλωση των εκπροσώπων των φορέων διοργάνωσης του συνεδρίου, «στόχος του φετινού συνεδρίου είναι αυτό να αποτελέσει σταθμό ανεφοδιασμού στην ταχέως ανανεωνόμενη επιστημονική πραγματικότητα και φραγμό στις ατεκμηρίωτες απόψεις που εξακολουθούν να κατακλύζουν την καθημερινότητά μας», απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για αναζήτηση νέων καινοτόμων στρατηγικών στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών νοσημάτων, ιδιαίτερα κατά τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που ζούμε σήμερα.

Στις εργασίες του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2017 στην Αθήνα, Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, συμμετέχουν ενεργά η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας και ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας –Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας. Σε κοινή δήλωσή τους, οι εκπρόσωποι των φορέων διοργάνωσης υπογράμμισαν τις έντονες πιέσεις που ασκούνται για δημοσιονομική πειθαρχία, που έχει ως αποτέλεσμα την αναχαίτιση της επιστημονικής εξέλιξης. «Η υποστήριξη των νέων τεχνολογιών στην ογκολογία», συμπλήρωσαν «είναι αναγκαίο να μεταφραστεί σε κέρδος για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου και, επιπλέον, να οδηγήσει σε εξατομίκευση της αντιμετώπισης, τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά».

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμονες της υγείας από όλα τα νοσοκομειακά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και από σημαντικά ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με κίνδυνο για την καρδιά [μελέτη]
Κίρρωση του ήπατος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Eνόχληση, πόνος, κάψιμο, ερεθισμός λαιμού και άνοιξη