Με την έναρξη του πρώτου προγράμματος Οδοντιατρικής στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθίσταται ως ένα ολοκληρωμένο και αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό κέντρο Επιστημών Υγείας και Ιατρικής. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Laureate International Universities, του μεγαλύτερου δικτύου πανεπιστημίων στον κόσμο στο οποίο ανήκει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ιατρική Σχολή καθίσταται μέλος του δικτύου των 22 κέντρων αριστείας στην Ιατρική και των 19 στην Οδοντιατρική με παγκόσμιες διακρίσεις στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό τομέα.

Ένα νέο μαθησιακό μοντέλο

Με 12.000 φοιτητές Ιατρικής, 15.000 φοιτητές Οδοντιατρικής και 220.000 φοιτητές στις Επιστήμες Υγείας σε 37 πανεπιστήμια σε 17 χώρες, η Laureate International Universities έχει θέσει ως στόχο να δημιουργήσει «γιατρούς νέας γενιάς» οι οποίοι θα βελτιώσουν το επίπεδο υγείας για καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό γίνεται κατορθωτό με ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο – το οποίο εφαρμόζεται και στην Κύπρο – με την χρήση Νέων Τεχνολογιών σε τομείς όπως η ανατομία, η βιολογία και η φυσιολογία μέσω καινοτομικών και πρωτοποριακών προσεγγίσεων που επιτυγχάνεται με τη λειτουργία υπερσύγχρονων εργαστηρίων προσομοίωσης. 

Το μοντέλο περιλαμβάνει την Κλινική Άσκηση και εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία από το πρώτο έτος σπουδών και διασύνδεση με εξωτερικούς φορείς και οργανισμούς, όπως το Εξωτερικό Συμβούλιο της σχολής.  Ειδικότερα το εν λόγω Συμβούλιο.  Σε κάθε περίπτωση, εξωτερικοί οργανισμοί και φορείς όπως βέβαια και το Συμβούλιο ενισχύουν μεθοδικά και συστηματικά το μαθησιακό μοντέλο, τονώνοντας το ενδιαφέρον των φοιτητών, παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν αλλά και διευρύνουν περαιτέρω τα  επαγγελματικά τους προσόντα, όπως και τις κλινικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Το Βασικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας μετά από σχετική έγκριση του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.   Πέραν αυτού, η Ιατρική Σχολή έχει συνεργασίες με όλα τα ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία όπως το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Κέντρο Νευρολογίας και Γενετικής και Αρεταίειον Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Oι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής στη Λευκωσία έχουν επεκταθεί, για τις ανάγκες της οδοντιατρικής, με επιπρόσθετο όροφο που έχει εξοπλιστεί με τελευταίου τύπου ηλεκτρονικά μέσα διδασκαλίας, πληροφορικής, επικοινωνίας και σύγχρονες μεθόδους διαπαιδαγώγησης, που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Οδοντιατρική Εκπαίδευση. Η κλινική άσκηση στην ιδιόκτητη Οδοντιατρική Κλινική στοχεύει στην άμεση και απρόσκοπτη σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης με τη πρακτική άσκηση.

Μόλις πρόσφατα, επίσης, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαινίασε τη στρατηγική του συνεργασία με το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στην Αθήνα για το πρόγραμμα πρακτικής εμπειρίας (internship) στην εκπαίδευση φοιτητών της Ιατρικής Σχολής με φοιτητές από την Κύπρο να έχουν παρακολουθήσει θέματα που αφορούν την καρδιολογία και γαστρεντερολογία.

Επιπρόσθετα, η Ιατρική Σχολή έχει συνεργασίες για καλοκαιρινά προγράμματα πρακτικής άσκησης (internship) σε διεθνούς φήμης ιδρύματα όπως το University of Rome, University of Southampton, Imperial College London, Barts και το London School of Medicine, Queen Mary, University of Pennsylvania κα.

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρόγραμμα της Ιατρικής έχει διάρκεια 6 χρόνων, ενώ της Οδοντιατρικής έχει διάρκεια 5 χρόνων. Η γλώσσα διδασκαλίας και για τα δύο είναι η αγγλική, με τα πτυχία να αναγνωρίζονται διεθνώς, πληρώντας τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και αποτελώντας βάση για συνέχιση μεταπτυχιακών σπουδών. Εκτός από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι φοιτητές της Σχολής προέρχονται από την Γερμανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Νορβηγία και Αυστραλία

Επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας

Σημαντικό πλεονέκτημα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό περιλαμβάνει επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, ενώ στους καθηγητές συμπεριλαμβάνονται ο κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας 2015, βιοχημικός Tomas Lindahl και ο κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας 1988, βιοχημικός Robert Huber.  Επίσης, επίτιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής διατελεί η κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας 2009, βιοχημικός Ada Yonath.

Η Ιατρική Σχολή είναι ήδη αναγνωρισμένη και περιλαμβάνεται στο Διεθνή Ιατρικό Οδηγό της FAIMER (Foundation for the Advancement of International Medical Education and Research), ενώ βραβεύτηκε μετά από διαγωνισμό από την Crestron International Awards με δύο πρώτα βραβεία στις κατηγορίες  Best Medical Solution και  Best Educational Installation.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που αξιολογήθηκε από τον έγκυρο, ανεξάρτητο, διεθνή οργανισμό πανεπιστημιακών αξιολογήσεων QS TOP UNIVERSITIES (QS Stars™), κατακτώντας τον υψηλότερο δείκτη "5 Αστέρων" στους τομείς της Διδασκαλίας, των Εγκαταστάσεων/Υποδομών, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών. 

Ευρύ φάσμα προγραμμάτων Επιστημών Υγείας και Ζωής

Με την ενεργότερη προώθηση και δικτύωση των ερευνητικών προγραμμάτων της Σχολής, τη συνεχή αρωγή διακεκριμένων ξένων καθηγητών στη διδασκαλία και τη συχνή διοργάνωση εξειδικευμένων συνεδρίων στην Ιατρική Σχολή, ειδικά για τους φοιτητές του πανεπιστημίου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει να εμβαθύνει τις προοπτικές των Επιστημών Υγείας. Στον τομέα αυτό συγκαταλέγονται τα προγράμματα Λογοθεραπείας, και το πρώτο πρόγραμμα Λογοπαθολογίας στην ελληνική γλώσσα, αξιοποιώντας την πρώτη αναγνωρισμένη Ιδιόκτητη Πανεπιστημιακή Κλινική Λόγου, Ομιλίας και Ακοής στην Κύπρο, για τις ανάγκες της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι επίσης το πρώτο πανεπιστήμιο που εισήγαγε σπουδές στη Φυσικοθεραπεία από το Σεπτέμβριο του 2008 με το πρόγραμμα να εξασφαλίζει για τους απόφοιτους πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Το δε δημοφιλές πρόγραμμα της Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής στελεχώνεται από διεθνώς καταξιωμένους ακαδημαϊκούς της Αθλητικής Επιστήμης και της Φυσικής Αγωγής, ενώ το πανεπιστήμιο πρωτοπορεί και στον τομέα της Εργοθεραπείας με το πρώτο και μοναδικό προπτυχιακό πρόγραμμα στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης το πρόγραμμα της Νοσηλευτικής αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και εγκεκριμένα και εξειδικευμένα προγράμματα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία και στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της Ακτινοδιαγνωστικής και Ακτινοθεραπείας.

Περαιτέρω, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει το πρόγραμμα Βιολογικές Επιστήμες – το πρώτο πρόγραμμα στην Κύπρο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εξειδίκευσης στη Μικροβιολογία, βασιζόμενο στις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Συνδέσμου Μικροβιολογίας (ASM), ενώ το πρόγραμμα Φαρμακευτικής εξασφαλίζει άδεια άσκησης επαγγέλματος Φαρμακοποιού. Ταυτόχρονα, με την προσθήκη του προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ζωής στην Κύπρο.

Η δραστηριότητα και συνεχής εξέλιξη της Ιατρικής Σχολής, η συνεργασία με ευρέως αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες που ενισχύουν την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, η επιστημονική έρευνα αλλά και η κοινωνική προσφορά του πανεπιστημίου, κυρίως στον τομέα της υγείας, το κατατάσσουν πλέον διεθνώς ως ένα ολοκληρωμένο και αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό κέντρο Επιστημών Υγείας και Ιατρικής στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο.

Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

Στην ιστοσελίδα http://www.euc.ac.cy 

Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000

ή email: [email protected] 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα