Στη δημιουργία Κέντρου Προστασίας για τη Γυναίκα και το Παιδί, που απευθύνεται σε γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη UNICEF και τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης SolidarityNow.

Το Κέντρο που χρηματοδοτείται από το μηχανισμό έκτακτης υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, στεγάζεται στην οδό Μαιζώνος 45 και εντάσσεται στο ευρύ δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει ο δήμος Αθηναίων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τη δημιουργία πλαισίου για την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν σημαντικό τμήμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με ιδιαίτερες ανάγκες, καθώς είναι εύκολο να πέσουν θύματα πολλαπλών μορφών διακρίσεων και εκμετάλλευσης. «Ο δήμος Αθηναίων αναγνώρισε την ανάγκη για προσφορά υπηρεσιών σε αυτό τον πληθυσμό, ζήτησε την υποστήριξη της UNICEF και σε συνεργασία με το SolidarityNow, που ήδη διαχειρίζεται Μονάδες Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας για πρόσφυγες και μετανάστες σε επτά σημεία της χώρας, δημιούργησαν το Κέντρο Προστασίας για τη Γυναίκα και το Παιδί», τονίζει ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων και αρμόδιος για Δημοτική Αποκέντρωση Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Στο Κέντρο, προσφέρονται οι  υπηρεσίες:

Παροχή πληροφοριών για θέματα που αφορούν τους ωφελούμενους, όπως νοσοκομειακή περίθαλψη, στεγαστική και υλική συνδρομή.
Υποστήριξη στη διαδικασία εισαγωγής των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ψυχοκοινωνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους ανήλικους, συμπεριλαμβανομένων ομάδων δημιουργικής απασχόλησης με βασικό στόχο την κοινωνικοποίησή τους.
Εντοπισμός και παραπομπή των ευάλωτων ατόμων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων οικογενειών, των παιδιών σε κίνδυνο με ιδιαίτερη έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά, των ατόμων με αναπηρίες ή ασθένειες κ.ά.
Ψυχοκοινωνική στήριξη και ενδυνάμωση για γυναίκες, με έμφαση στις μητέρες, συμβουλευτική σε θέματα φροντίδας,  καθώς και δικτύωσή τους με υπηρεσίες.
Υποστήριξη γυναικών που έχουν βιώσει έμφυλη βία με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά και τη διασύνδεση με τις απαραίτητες υπηρεσίες.
Παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Το προσωπικό του Κέντρου αποτελείται από εργαζόμενους του SolidarityNow και του Τμήματος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, με ειδικότητες  κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, παιδαγωγών και διερμηνέων.

Παράλληλα, το Κέντρο  υποδέχεται επιστημονικό προσωπικό άλλων οργανώσεων και υπηρεσιών που ασχολούνται με πρόσφυγες και μετανάστες και προσφέρει τη δυνατότητα φύλαξης των παιδιών των επωφελούμενων γυναικών,  στο διάστημα που εκείνες συμβουλεύονται κοινωνικό λειτουργό.

Το Κέντρο λειτουργεί συμπληρωματικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπηρεσιών για πρόσφυγες και μετανάστες, που παρέχονται στο κτίριο της οδού Μαιζώνος, καθώς και σε κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και άλλων θεσμών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο