Με την αποχώρηση των Εθελοντών και των Εκπαιδευτών τους, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 η 9η Πανελλήνια Εκπαίδευση και η 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση Εκπαιδευτών του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου 2017, στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας των Καλαβρύτων, έλαβε χώρα η Β’ περίοδος της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης και παράλληλα από τις 20 έως τις 25 Ιουνίου 2017 η 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση Εκπαιδευτών.

Αντικείμενο της Β’ Περιόδου της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης αποτέλεσε η επιτελική και επιχειρησιακή διοίκηση διμοιρίας, με θεματολογία που αφορούσε τη διοίκηση ομάδων προστασίας από καταστροφές, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το προσωπικό διάσωσης και ο εξοπλισμός του, τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων, τα αντίστοιχα μέτρα σε περιπτώσεις ατυχημάτων με επικίνδυνα υλικά κ.ά. Επιπλέον οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε ζητήματα τήρησης κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων και ποτών. Το σύνολο των εκπαιδευομένων, κατόπιν εξετάσεων, πιστοποιήθηκε από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό στα ανωτέρω αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης 5ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών, η οποία είχε σκοπό την ανάδειξη νέων Εκπαιδευτών με ειδικότητα στην Εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες, την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή, οι υποψήφιοι Εκπαιδευτές εκπαιδεύτηκαν στη διδακτική των ενηλίκων, προσαρμοσμένη όμως στις ιδιαίτερες ανάγκες της εκπαίδευσης των ανωτέρω αντικειμένων. Ειδικότερα, παρακολουθώντας ένα πλήρες πρόγραμμα Εκπαίδευσης από Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών του Ελληνικού και του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, διδάχθηκαν τεχνικές διδασκαλίας, κατάρτισης σχεδίων μαθήματος με βάση τους εκπαιδευτικούς στόχους, την κατάρτιση αληθοφανών σεναρίων για την εκπαίδευση των Πρώτων Βοηθειών κ.ά. Η Εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με τις εξετάσεις των υποψηφίων Εκπαιδευτών.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος, η ανάδειξη των νέων Εκπαιδευτών έγινε μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοασωστών και προέβλεπε την προετοιμασία των ενδιαφερομένων προς συμμετοχή στην 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση Εκπαιδευτών, αρχικά στα Περιφερειακά τους Τμήματα. Την προετοιμασία κάθε ενδιαφερομένου είχε αναλάβει συγκεκριμένος Εκπαιδευτής – Μέντορας, ενώ μετά από αξιολόγηση προέκυψαν οι υποψήφιοι Εκπαιδευτές που τελικά συμμετείχαν στην Πανελλήνια Εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες στη Β’ Περίοδο της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι νέοι Εκπαιδευτές, παρέλαβαν τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης και τα πτυχία τους, από τους Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών, με επικεφαλής τον κ. Theodor Herbert Brand από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και τον κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι κατά τη χρονική περίοδο από τις 12 έως τις 18 Ιουνίου 2017, διεξήχθη στη Μαθητική Εστία των Καλαβρύτων η Α΄ Περίοδος της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο την “Επιτελική και επιχειρησιακή διοίκηση και οργάνωση ομάδων” και την “Εκπαίδευση ομαδαρχών”.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω Εκπαιδεύσεων, τις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας των Καλαβρύτων, επισκέφτηκαν την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιος Αυγερινός και ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να χαιρετίσουν τους Εκπαιδευόμενους και να τονίσουν τη μακροχρόνια άριστη συνεργασία των δύο φορέων, η οποία όπως επεσήμαναν ενισχύεται σημαντικά μέσα από τέτοιες δράσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση