Οι Γιατροί του Κόσμου μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέφρασαν έντονες ανησυχίες και προβληματισμό για τον ορατό κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, καθώς και σε ασυνόδευτα παιδιά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, στις 31 Ιουλίου, πρόκειται να μεταφερθεί στο ελληνικό κράτος η διαχείριση και η κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που παραμένουν στα νησιά καθώς και των 2.250 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εντούτοις, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση αναφορικά με το πώς σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην πράξη αυτή η μετάβαση.

Ήδη τα πρώτα προβλήματα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Στη Λέσβο, για παράδειγμα, από τα τέλη Μαΐου, όπου οι Γιατροί του Κόσμου ολοκλήρωσαν την παρέμβασή τους, σημειώνονται τεράστιες ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο νησί της Χίου. Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν αναφορικά με την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών σε όλη τη χώρα. Πέντε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών πρόκειται να κλείσουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η διαθεσιμότητα κατάλληλων χώρων φιλοξενίας.

Ενόψει αυτών, οι υπογράφουσες οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη για την υιοθέτηση από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ενός επαρκούς και συνεκτικού σχεδίου μετάβασης προς το νέο καθεστώς διαχείρισης και κάλυψης των αναγκών των προσφύγων, σε διαβούλευση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τις οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση παροχής κρίσιμων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και άλλων αναγκαίων προστατευτικών υπηρεσιών προς τον προσφυγικό πληθυσμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ