Η Δρ. Μαίρη Ελευθεριάδου, Συντονίστρια του Προγράμματος Βιολογικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, παραδέχεται ότι ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης. Η δική της είναι μοναδική στον επιστημονικό χώρο, με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εστιάζονται στη μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων και την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών στο περιβάλλον και στα τρόφιμα.

Παρά ταύτα, πιστεύει και υποστηρίζει σθεναρά ότι απόφοιτοι λυκείων που σκέφτονται να ακολουθήσουν μια επαγγελματική πορεία στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την προοπτική να ξεκινήσουν με ένα προπτυχιακό στην Γενική Βιολογία. Αυτή που η Δρ. Ελευθεριάδου αποκαλεί ‘καθαρή’ Βιολογία και η οποία, προσθέτει, προσφέρει στον φοιτητή “όλες τις βάσεις για όλες τις εξειδικεύσεις”.

Το νέο Τμήμα Επιστημών Ζωής, αναφέρει η Δρ. Ελευθεριάδου, το οποίο ενσωματώνει τις Βιοιατρικές Επιστήμες, την Φαρμακευτική, την Διατροφή, και την Αθλητική Επιστήμη, βρίσκεται τώρα στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του και προσφέρει με την Γενική Βιολογία ένα μοναδικό πρόγραμμα αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει σε κανένα πανεπιστήμιο στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Με κοινό βασικό κορμό για δύο χρόνια,  προσφέρει κατά το δεύτερο μισό του προγράμματος την δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικευτούν είτε στην Γενική Βιολογία είτε στην Γενική Μικροβιολογία. 

Οι αναφορές της κυρίας Ελευθεριάδου προδίδουν ένα πάθος για την διατήρηση και την ενίσχυση της μελέτης της Βιολογίας, η οποία θεωρεί ότι προσφέρει τέτοιες δεξιότητες και γνώσεις που μπορεί ‘να ανοίξει αμέτρητες πόρτες’ για τους φοιτητές.

Τα προγράμματα του Τμήματος προετοιμάζουν τους φοιτητές τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, με το πανεπιστήμιο να προσδίδει ‘τεράστια έμφαση’ στην εργαστηριακή εκπαίδευση, προσφέροντας μια γκάμα από δεξιότητες αλλά και δυνατότητες έρευνας, πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της Κύπρου. Οι φοιτητές που θα αποφοιτήσουν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος είναι τοποθετημένοι αυτή την περίοδο συνολικά για ένα εξάμηνο σε κλινικά εργαστήρια, ιδιωτικά ή δημόσια, στο Τμήμα Αλιείας, στο Τμήμα Δασών, στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε εργαστήρια τροφίμων και νερού, και σε εργαστήρια φαρμακευτικών βιομηχανιών.  

Στο επιστημονικό επίπεδο, η Δρ. Ελευθεριάδου εστιάζει την προσοχή της σε μικροσκοπικούς οργανισμούς, έχει όμως το χάρισμα να βλέπει και την ευρύτερη εικόνα, ειδικά όσον αφορά στην εκπαίδευση, επιμένοντας ότι μια κοινωνία βελτιώνεται μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, προοπτικές οι οποίες, αναφέρει, προσφέρονται πλέον και στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας. «Στα επόμενα δέκα χρόνια», συνεχίζει, «θα δείτε μια έκρηξη σε έρευνες στον τομέα της Μικροβιολογίας», οι οποίες, υποστηρίζει, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η μελέτη «του αόρατου κόσμου, του παρεξηγημένου κόσμου της μικροβιολογίας», είναι η επιστήμη του μέλλοντος, τονίζει.

Οι φοιτητές της Μικροβιολογίας στο μέλλον θα κληθούν να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες από ιούς, αλλά και να ενισχύσουν τις θετικές επιπτώσεις από την καλλιέργεια μικροοργανισμών, για παράδειγμα, στη δημιουργία τριών και πλέον χιλιάδων τροφίμων που παράγονται από μικροβιακά προϊόντα από την οινοποιεία και την ζυθοποιεία έως τις διαδικασίες ανακύκλωσης και της ευρύτερης προστασίας του περιβάλλοντος.

Η βραβευμένη επιστήμονας σπούδασε Ιατρική Τεχνολογία και Μικροβιολογία Τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία και εργάστηκε για πάνω από είκοσι χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους ως προϊστάμενη των Εργαστηρίων Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων και Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Το 2008, όμως, θέλοντας να προσηλωθεί σε αυτό που αποκαλεί ‘όνειρο ζωής’ –  να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού τμήματος μικροβιολογίας στην Κύπρο – παραιτήθηκε από τη δημόσια υπηρεσία και προσλήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναλαμβάνοντας ως πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας μέχρι το 2012. Την περίοδο 2012-2013 πραγματοποίησε το όνειρό της, συντονίζοντας το πρώτο στην Κύπρο πρόγραμμα βιολογικών σπουδών με κατεύθυνση στη μικροβιολογία.

Τα δικά της ερευνητικά ενδιαφέροντα  εστιάζονται στη μικροβιολογική ασφάλεια τροφίμων, στην επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών στο περιβάλλον και στα τρόφιμα, και στον έλεγχο των λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας. Συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προώθηση της υγιεινής των χεριών ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας και στο γενικό πληθυσμό ως βασικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης λοιμώξεων. Η συνεργασία της με το κέντρο νανοτεχνολογίας και νανοτοξικολογίας του Πανεπιστημίου Harvard είχε ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση ερευνητικής πρότασης από το αμερικανικό τμήμα γεωργίας για εφαρμογή και αξιολόγηση μιας νεοφανούς μεθόδου απολύμανσης μικροβίων σε τρόφιμα. Αυτό το μήνα η Δρ. Ελευθεριάδου επιλέγηκε ως Fulbright Visiting Scholar και έχει ήδη μεταβεί στο Harvard όπου θα εργαστεί για την ολοκλήρωση του έργου.

Η μικροβιολογία, λέει η Δρ. Ελευθεριάδου, διδάσκει δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτον, το μικρό δεν είναι κατ’ ανάγκη ασήμαντο αλλά μπορεί να είναι και πολύ σπουδαίο, και, δεύτερο, κάτι που μάθαμε να θεωρούμε εχθρικό μπορεί να έχει και μια αθέατη, θετική πλευρά, φθάνει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για να μπορέσουμε να το αντιληφθούμε».

«Οι φοιτητές μας της Βιολογίας αποκτούν μια σφαιρική αντίληψη και θα έχουν την δυνατότητα μια μέρα να φέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο, διότι ως φοιτητές αυτής της ειδίκευσης είναι πρωτίστως ενημερωμένοι πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεξάρτησης και έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την ζωή και για τον πλανήτη», δηλώνει. Γενικά, καταλήγει η Δρ. Ελευθεριάδου, με τις ανάγκες και τους κινδύνους να αυξάνονται, όλο και περισσότεροι νέοι συνειδητά στρέφονται σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον ευρύτερο χώρο της Υγείας και της Βιολογίας, πράγμα που σταδιακά αλλά ουσιαστικά θα ενισχύσει την ανάπτυξη της έρευνας και των σχετικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

Στην ιστοσελίδα http://www.euc.ac.cy 

Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000

ή email: admit@euc.ac.cy