Σε άτυπη μετατροπή των συμβάσεων που έχουν συνάψει οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα υλικά, οδηγεί το νέο πλαίσιο ελέγχου.

Κάθε φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώνεται ατομικά και όχι μέσω του Συλλόγου του για την πορεία εκτέλεσης και ελέγχου των υποβαλλόμενων στον ΕΟΠΥΥ παραστατικών.

Είναι, δε, υποχρεωμένος να παρακολουθεί καθημερινά το email του, προκειμένου να διαπιστώνει την εκκαθάριση κάθε υποβολής, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

«Με την ανακοίνωση αυτή, ουσιαστικά παύει η έννοια της συλλογικής σύμβασης, και αυτομάτως οι 10.000 φαρμακοποιοί γίνονται 10.000 ατομικοί πάροχοι», σχολιάζει το προεδρείο του Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας περιγράφει με δηκτικό τρόπο τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας πως κάθε φαρμακοποιός πρέπει να αντιδρά ακαριαία, ώστε εντός τριών ημερών να προσκομίζει τα όποια απαραίτητα έγγραφα του ζητηθούν για προώθηση των πληρωμών του.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος τονίζει, επίσης, πως δεν ισχύει για τα αναλώσιμα η τελευταία φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που υποβάλλουν οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα, όπως είχε συμφωνηθεί.

Απαιτούνται νέες ενημερότητες για τις νέες συμβάσεις που να ισχύουν την στιγμή της πληρωμής, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων και των νόμων που ορίζουν ότι - αν μη τι άλλο - την ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΟΠΥΥ πρέπει να την κατεβάζει ο ίδιος ο Οργανισμός από το αρχείο του.

Ξεχωριστά

Με τον τρόπο αυτό, εδραιώνεται η κατ’ επιλογή πληρωμή και εξαρτάται πλέον από την πορεία του ελέγχου κάθε ενός παρόχου ξεχωριστά.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΦΣΑ, το πλαίσιο αυτό οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και σε υποψίες για πληρωμές «αλά καρτ», πράγμα επίσης παράνομο και αντισυμβατικό:

«Η δικαιολογία ότι η πληρωμή γίνεται μετά τον έλεγχο και όποιος ελέγχεται πληρώνεται’, ενώ στα φάρμακα δεν υφίσταται έλεγχος πριν την πληρωμή, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι πολύ κακός οιωνός για το άμεσο μέλλον», σημειώνει.

Αιχμές

Το προεδρείο του ΦΣΑ αφήνει αιχμές και κατά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τον τρόπο που χειρίζεται τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο:

«Ζητούμε από τον ΠΦΣ να μην μεταφέρει απλά τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, αλλά να προσπαθήσει για την τήρηση και βελτίωση των όρων της σύμβασης μη επιβαρύνοντας περαιτέρω τους φαρμακοποιούς με πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο ΠΦΣ, μάς μεταφέρει ασχολίαστα τα κείμενα του ΕΟΠΥΥ, δίχως ενημέρωση επί των σκέψεων και των προθέσεων πράξεων του επί των κειμένων των ανακοινώσεων».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο