Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ετοιμάζεται τον Σεπτέμβρη 2017 να ανοίξει τις πόρτες του στους πρώτους φοιτητές της Οδοντιατρικής στην Κύπρο. Αξιοποιώντας την πετυχημένη πορεία της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ανήκει στη Laureate International Universities, τον μεγαλύτερο οργανισμό πανεπιστημίων στον κόσμο με 22 Ιατρικές και 17 Οδοντιατρικές Σχολές, το πρόγραμμα της Οδοντιατρικής ήταν το προφανές επόμενο βήμα της σημαντικής και ουσιαστικής επένδυσης του διεθνούς οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.  

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της Οδοντιατρικής είναι το πρώτο στην Κύπρο και συνοδεύεται από την λειτουργία ιδιόκτητης Οδοντιατρικής Κλινικής για την άμεση και απρόσκοπτη σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης των φοιτητών με την πρακτική άσκηση. Η Κλινική, με την καθοδήγηση της Laureate, έχει εμπλουτιστεί με τελευταίου τύπου εγκαταστάσεις, υποδομές προσομοιωτών και καινοτόμες τεχνολογίες που δεν συναντώνται πουθενά στην Ευρώπη παρά μόνο σε αντίστοιχες Σχολές πανεπιστημίων της Βόρειας Αμερικής. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν προσομοιωτές ασθενών οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με αμέτρητα σενάρια ασθενειών και συμπεριφέρονται όπως ο ανθρώπινος οργανισμός, προσφέροντας εξάσκηση στην «επαυξημένη πραγματικότητα» («augmented reality”). Το κάθε εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε 20 σπουδαστές και αυτό για να διασφαλίζεται η ποιότητα της διδασκαλίας, έτσι, σε τελική ανάλυση, ο κάθε φοιτητής έχει τον δικό του ασθενή. 

Επαναστατικές Καινοτομίες και Εγγύηση Επιτυχίας

«Η ίδρυση και λειτουργία τους είναι αποτέλεσμα συνεργασιών με διακεκριμένους επιστήμονες και καθηγητές από την Κύπρο και το εξωτερικό», εξηγεί ο Δρ. Χατζηκυπριανού, Προσθέτει πως, έπειτα από την Ιατρική Σχολή η οποία αποτελεί Κέντρο Αριστείας της Laureate, με τη «σταθερή στήριξη και εξειδικευμένη καθοδήγηση της Laureate προχωρήσαμε στην ενσωμάτωση της τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας και, πρέπει να πω, ασύλληπτων για τα δεδομένα της Κύπρου επαναστατικών καινοτομιών και στην Οδοντιατρική. Όπως και στην Ιατρική, ο όλος σχεδιασμός των εγκαταστάσεων αλλά και του ιδίου του προγράμματος υιοθετούν την λογική ότι πλέον εκπαιδεύουμε τους ‘γιατρούς νέας γενιάς’».

Η εγγύηση της επιτυχίας του προγράμματος της Οδοντιατρικής βασίζεται στην υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική εμπειρογνωμοσύνη και άριστη γνώση στους τομείς της ιατρικής, οδοντιατρικής και επιστήμων υγείας που διαθέτει η Laureate International Universities. Ο διεθνής αυτός οργανισμός, στον οποίο ανήκει εξολοκλήρου το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιου Κύπρου, αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνή δίκτυο πανεπιστημίων με πάνω από 70 διαπιστευμένα πανεπιστήμια σε 25 χώρες σε όλες τις ηπείρους, και πέραν των 15,000 σπουδαστών στις 17 Οδοντιατρικές Σχολές της Laureate διεθνώς. Με 12,000 φοιτητές Ιατρικής και 220,000 στις Επιστήμες Υγείας σε 37 πανεπιστήμια παγκοσμίως, η Laureate εφαρμόζει και στην Κύπρο ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό μοντέλο στην συνεχώς μεταβαλλόμενη ιατρική εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως η QS TOP UNIVERSITIES, η οποία αξιολογεί, ανάμεσα σε άλλα, τα κορυφαία και πιο ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, και στην υπόλοιπη Ευρώπη αξιολόγησε με άριστα το πανεπιστήμιο το 2015 θέτοντας την Κύπρο για πρώτη φορά στον χάρτη του QS Stars University Ratings, αναδεικνύωντας ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – ως το μόνο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα – ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο έλαβε τον υψηλότερο δείκτη αξιολόγησης, αυτόν των 5 αστεριών σε 5 τομείς (διδασκαλίας, υποδομών, διεθνοποίησης, κοινωνικής ευθύνης, προσβασιμότητας / στήριξης των φοιτητών), ενώ αξιολογήθηκε με 4 αστέρια στον τομέα της απασχολησιμότητας αποφοίτων, λόγω της σύνδεσης των προγραμμάτων σπουδών του με την αγορά εργασίας.

Πτυχίο με κύρος και αριστεία

Η Οδοντιατρική ξεκινάει τον Σεπτέμβρη  ένα πρόγραμμα διάρκειας 5 χρόνων με γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, και σημειώνοντας ήδη εγγραφές φοιτητών από όλο τον κόσμο. Σημειώνεται πως το πτυχίο αναγνωρίζεται από τον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου αλλά και διεθνώς, αφού πληροί τις προδιαγραφές για την άσκηση της οδοντιατρικής ως General Dental Practitioner σύμφωνα με τις οδηγίες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δρ. Χατζηκυπριανού τονίζει πως «πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον πανεπιστημιακό τομέα που έγιναν στον τόπο μας και η οποία πέραν του επιστημονικού κεφαλαίου για το εκπαιδευτικό μας σύστημα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα ανοίγει δρόμους για μια σύγχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία».

«Το όραμά μας για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιου Κύπρου είναι να ενισχύσουμε το κύρος που έχουμε αποκτήσει και την αριστεία την οποία έχουμε πετύχει για να εδραιώσουμε την παρουσία μας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αναφέρει ο Δρ. Χατζηκυπριανού. Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει καταφέρει να προσελκύσει φοιτητές πέρα από την Κύπρο και την Ελλάδα, από Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Νορβηγία, αλλά και από τις ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία,  Λίβανο. «Αυτό που για χρόνια διακηρύσσαμε περί της δυνατότητας να καταστεί η Κύπρος ένα περιφερειακό πανεπιστημιακό κέντρο γίνεται πραγματικότητα», προσθέτει ο Δρ. Χατζηκυπριανού, δηλώνοντας πως «το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργεί πλέον ως περιφερειακός πόλος αριστείας στους τομείς που εξειδικεύεται». Ανάμεσα στους μελλοντικούς στόχους του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη περισσότερων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και η προώθηση της έρευνας σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς εντός του δικτύου της Laureate, αλλά και ευρύτερα.

Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;

Στην ιστοσελίδα http://www.euc.ac.cy 

Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000

ή email: [email protected] 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;