Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παρουσιάζει το Πρόγραμμα για το 10ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Το παιδί και ο έφηβος σε έναν κόσμο που αλλάζει: Διεπιστημονική Προσέγγιση».

''Kατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε το περιεχόμενο και η δομή του προγράμματος να ανταποκρίνεται στη δέσμευσή μας για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου υψηλής επιστημονικής αξίας και ταυτόχρονα δημοκρατικού, ανοικτού στο διάλογο με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.''

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Εναρκτήριες Ομιλίες (3), Κεντρικές Ομιλίες (3), Διαλέξεις (23), Κεντρικές Στρογγυλες Τράπεζες (1), Στρογγυλες Τράπεζες (48), Ομάδες Εργασίας (22), Ελεύθερες Ανακοινώσεις Προφορικές (101) και Αναρτημένες (108).

Η θεματολογία καλύπτει τα μείζονα ζητήματα ψυχοπαθολογίας καθώς και τις «νέες» παθολογίες, από την ψυχιατρική του βρέφους μέχρι την εφηβεία και την ενηλικίωση. Συζητείται, τόσο η σχέση ψυχιατρικής του παιδιού και του εφήβου με την ψυχιατρική του ενήλικα, όσο και με τις άλλες ειδικότητες από την πλευρά της συνέχειας της παθολογίας και της ολιστικής προσέγγισης της, αλλά και της συνέχειας της φροντίδας.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού αναδεικνύονται και από την πλευρά της ψυχοπαθολογίας και από την σκοπιά των υπηρεσιών υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση και έκταση δόθηκε στη συζήτηση των διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων από την ψυχοφαρμακολογία, την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας μέχρι τις διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας.

Οι πολιτικές ψυχικής υγείας προσεγγίζονται από την πλευρά της καθημερινής παιδοψυχιατρικής πρακτικής αλλά και από την θεσμική τους διάσταση.

Πολυεπίπεδη και εκτεταμένη είναι και η συζήτηση για την εκπαίδευση, τόσο των ειδικών ψυχικής υγείας όσο και των άλλων λειτουργών που ασχολούνται με το παιδί, όπως παιδιάτρων, γενικών γιατρών, εκπαιδευτικών και βεβαίως των γονέων.
Επίσης στον διάλογο δόθηκε χώρος τόσο στη φιλοσοφία και το δίκαιο, όσο και στην αισθητική, να συνεισφέρουν στα ζητήματα που μας απασχολούν.

''Για την υλοποίηση του προγράμματος ενεργητικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνεισέφεραν ουσιαστικά: η Ευρωπαική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (ESCAP), (22) Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες και Φορείς, (35) Προσκεκλημένοι Έλληνες και Ξένοι Ομιλητές αλλά και η ενθουσιώδης επιστημονική συμμετοχή των παιδοψυχιάτρων και των συναδέλφων από τους άλλους επιστημονικούς κλάδους, που μαζί δίνουμε τη συνεχή μάχη για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας των παιδιών της πατρίδας μας.''

Είμαστε βέβαιοι ότι με την ενεργητική συμμετοχή και στήριξη όλων σας, θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε ένα άρτιο συνέδριο αντάξιο του ρόλου και της ευθύνης μας ως λειτουργών της Υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη