Σε μια όμορφη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στην Κω παραδόθηκαν και επίσημα από την γερμανική διασωστική οργάνωση για τη θαλάσσια διάσωση DGzRS (Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchiger) στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τα δύο διασωστικά σκάφη «ZETA» και «CHIARA».

Τα σκάφη προσφέρθηκαν από την DGzRS στην ΕΟΔ τον Νοέμβριο του 2016 και άμεσα απέκτησαν βάση στο παράρτημα της ομάδας στην Κω, το οποίο την εποχή εκείνη δεν είχε τα μέσα και τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να επιχειρήσει στη θάλασσα και να σώσει τους πρόσφυγες που αντιμετώπιζαν καθημερινά κίνδυνο. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι εθελοντές της ΕΟΔ Κω έχουν πάρει μέρος σε 17 επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας το έργο του Λιμενικού Σώματος, και βοήθησαν πάνω από 200 ανθρώπους να φτάσουν με ασφάλεια στην ακτή.

«Όταν ήρθαμε πρώτη φορά στην Ελλάδα είδαμε απλούς ανθρώπους να κάνουν απίστευτα πράγματα», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (International Maritime Rescue Federation/IMRF) και Δ/νων Σύμβουλος της DGzRS, Udo Fox. «Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τότε ότι μια χώρα που βρισκόταν σε τόσο βαθιά οικονομική κρίση θα μπορούσε να αντέξει άλλη μια τεράστια κρίση, ανθρωπιστική αυτή τη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για μας ήταν εντελώς διαφορετικό το να βλέπουμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες στα ΜΜΕ και να τη ζούμε από κοντά. Εντυπωσιαστήκαμε από τον αλτρουισμό των Ελλήνων, αλλά και από τις τόσες ομάδες που βρέθηκαν στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο, για να βοηθήσουν» είπε και κατέληξε, αναφερόμενος στη συνεργασία της DGzRS με την ΕΟΔ: «Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κατάφερε πολλά, βρίσκεται, ωστόσο, ακόμα στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παραδίδουμε και επίσημα τα δύο σκάφη στην ΕΟΔ, αλλά και περήφανοι για ότι έχουμε καταφέρει μέσα από τη συνεργασία μας μέχρι τώρα. Δεν έχουμε φτάσει, όμως, ακόμα στο τέλος. Το 2018 σκοπεύουμε να προσκαλέσουμε στην έδρα της DGzRS στη Βρέμη μέλη της ΕΟΔ και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εκπαιδευτούν με τον εξομοιωτή μας στο σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση μιας επιχείρησης στη θάλασσα».

Ο κ. Fox έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος καλή επιτυχία στην ΕΟΔ και εκφράζοντας την ελπίδα του για περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας.

Στην τελετή παράδοσης παραβρέθηκε, επίσης, εκ μέρους της DGzRS ο Οικονομικός Διευθυντής, Nikolaus Stadeler, ενώ την Κεντρική Διοίκηση της ΕΟΔ εκπροσώπησε η Πρόεδρος, Δανάη-Φωτεινή Μαυρουδή και ο επικεφαλής του Τμήματος Υγρού Στοιχείου της οργάνωσης, Νεκτάριος Χατζηδάκης. Επίσης, το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος του νησιού, ο Πρόεδρος της μαρίνας, εκπρόσωποι των αρχών του νησιού, εθελοντές άλλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και μέλη της τουρκικής διασωστικής ομάδας Muğla 911, όπως επίσης και σύσσωμο το παράρτημα της Κω με τα πληρώματα των σκαφών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την δωρεά των σκαφών από την DGzRS, ακολούθησε εντατική εκπαίδευση από τους εκπαιδευτές της γερμανικής οργάνωσης στους εθελοντές της ΕΟΔ Κω, η οποία διήρκεσε έξι μήνες και αφορούσε, μεταξύ άλλων, τον χειρισμό των σκαφών, τεχνικές πλοήγησης και έλκυσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]