To 1ο Συμπόσιο Λεμφοιδήματος διοργανώνει η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος (Ο.Ε.Ε) Αποκατάστασης Παθήσεων του Λεμφικού Συστήματος και Οιδημάτων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ). Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, στις 3 - 4 Μαρτίου 2018.

Το συμπόσιο με θέμα «Λεμφοίδημα και δυσλειτουργίες του Λεμφικού Συστήματος: Από την Πρόληψη στην Αντιμετώπιση» αποτελεί την πρώτη εκδήλωση - ορόσημο στον κύκλο της φυσικοθεραπείας και της διαχείρισης των οιδημάτων, γενικότερα, στην Ελλάδα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, με την επέκταση της εμφάνισης των νεοπλασιών, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί επίσης πολύ η εμφάνιση δευτερογενών λεμφοιδημάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων μελετούν το λεμφοίδημα και εξειδικεύονται στην αντιμετώπισή του, με τελικό σκοπό την πρόληψη και, φυσικά, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση τεκμηριωμένης επιστημονικά γνώσης σχετικά με τα λεμφοιδήματα, καθώς και ο καθορισμός και η εδραίωση ενός νέου οράματος και μιας σύγχρονης στρατηγικής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή τους.

Διακεκριμένοι ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από διάφορες ειδικότητες-εξειδικεύσεις, θα αναπτύξουν θεματικές ενότητες που εκφράζουν την παγκόσμια ομοφωνία σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης των ασθενών που αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στο λεμφικό σύστημα. Στόχος είναι να εκθέσουν τόσο τις διαφορετικές σκοπιές στην προσέγγιση των οιδημάτων όσο και τις διαφορετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, χαράζοντας, ταυτόχρονα, μία ενιαία στρατηγική στην ενημέρωση για το θέμα.

Στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και των συναδέλφων φυσικοθεραπευτών, ο ΠΣΦ συνδέει τη θεωρία με την πράξη, με την διοργάνωση κλινικών εργαστηρίων λεμφικής ελαστικής ταινίας (Tape) και αυτοπερίδεσης άνω και κάτω άκρου.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου έχει οργανωθεί επίσης χώρος έκθεσης, όπου θα παρουσιάζονται, από εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου, όλες οι σύγχρονες επιλογές για τη διαχείριση του λεμφοιδήματος.

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://lymphedema-congress.gr/ και θα συνεχίζονται από τις 08:00 το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου