Το  Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός» φιλοξενείται σε χώρο διαμορφωμένο ειδικά από τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα στον Χολαργό, Μεσογείων 260. Η τρίκλιτη διαρρύθμισή του στεγάζει δραστηριότητες Ψυχικής Υγείας (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπεία) για παιδιά, εφήβους και ενήλικες,  σε οργανικό συνδυασμό με πρακτικές Προσωπικής Ανάπτυξης. Παράλληλα υλοποιείται το Πρόγραμμα “Πνοή”, μια κοινωφελής ενέργεια που περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν ψυχολογικής στήριξης σε καρκινοπαθείς χάρις στη γενναιοδωρία ενός ευεργέτη που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Επιστημονικός Διευθυντής είναι ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης.

Το Ινστιτούτο «Γαληνός», εκτός από τις καταστατικές του προτεραιότητες ως χώρος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως χώρος εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να λειτουργήσει επιπλέον και ως χώρος ανταλλαγής, ανάπτυξης και σύνθεσης ιδεών και πρακτικών. Πρόθεση είναι τόσο ο εμπλουτισμός της κλινικής εμπειρίας των εργαζομένων, όσο και η ανταπόκριση στις ανάγκες αναβάθμισης του επαγγελματισμού των ειδικών. Ωστόσο η καλλιέργεια της ευαισθησίας και της τέχνης του ζην όλων, παραμένει ο τελικός σκοπός. Η ευρύτητα και η πολυσημία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος  αντανακλά και υποστηρίζει αυτή την προοπτική.

Ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος  ξεκινά την Τετάρτη 25/4/2018, στις 9. 15 μμ  με το σεμινάριο «Ψυχανάλυση: από το περίπου μηδέν προς το ανθρώπινο άπειρο» από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός» Νίκο Σίδερη,  Ψυχίατρο, Ψυχαναλυτή. Αρχικό μάθημα είναι η «Εισαγωγή: Φροϋδικό Ασυνείδητο - Φροϋδικό Όνειρο». Την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2018 θα διερευνηθεί σε έξι μαθήματα, ως γενική Εισαγωγή, η δομή και η λειτουργία του Φροϋδικού Ασυνείδητου και της περιεκτικότερης εκδήλωσής του, που είναι το Όνειρο ως βασιλική οδός προς το Ασυνείδητο.

Ο δεύτερος εκπαιδευτικός κύκλος ξεκινά την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 26/4/2018, την ίδια ώρα  9. 15 μμ, εγκαινιάζοντας την εκπαιδευτική δραστηριότητα του «Γαληνού» με προσκεκλημένους εισηγητές. Έξι έγκυροι ψυχαναλυτές εισηγούνται «Έξι έννοιες απούσες από τα λεξικά της ψυχανάλυσης αλλά παρούσες στην ψυχαναλυτική κατάσταση», σε έξι συναντήσεις. Η «Θεσμική Αντιμεταβίβαση» είναι η πρώτη έννοια του κύκλου με εισηγητή τον Ε. Γ. Ασλανίδη, Ψυχίατρο, Διδάσκοντα Αναλυτή και πρώην Πρόεδρο ΕΕΨΨ.  

Οι εργασίες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος θα διεξαχθούν στο Ινστιτούτο «Γαληνός», χώρο διαμορφωμένο ειδικά από τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα, Μεσογείων 260, στον Χολαργό.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης