Τα εγκαίνια του Ειδικού Πολυαισθητηριακού Χώρου-"Σκοτεινό Δωμάτιο" πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, την Παρασκευή 25 Μαΐου. Η αίθουσα αποτελεί ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρου Ωνάση προς το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας και προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από όλες τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο ΚΕΑΤ, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Αναπηρία Όρασης «Μπέττυ Λεωτσάκου», το Τμήμα Εκπαίδευσης και το Προνηπιακό Τμήμα του ΚΕΑΤ.

Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο ποιοτικό εργαλείο εκπαίδευσης, χρήσιμο για πολλές ειδικότητες καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί από εργοθεραπευτές, εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες. Ένας σωλήνας με φυσαλίδες, μία πισίνα γεμάτη με μπάλες και μηχανισμούς δόνησης, απτά και χρωματιστά banners στους τοίχους και στρώματα για ασφάλεια στο πάτωμα, θα χαρίσουν στα παιδιά διασκεδαστικές στιγμές με ευχάριστες δραστηριότητες. Στόχος της ειδικής αίθουσας είναι να ενισχύσει, μέσω του τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού, τις ψυχοκινητικές εμπειρίες των παιδιών με αναπηρία όρασης ή/και με άλλες πολλαπλές αναπηρίες. Τα πολυαισθητηριακά δωμάτια υπάρχουν σε σχολεία του εξωτερικού πάνω από 25 χρόνια και ουσιαστικά «ξυπνούν» και τις πέντε αισθήσεις, δίνοντας το περιθώριο στα παιδιά να διασκεδάσουν σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον.

Στα εγκαίνια της αίθουσας παρευρέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Θεανώ Φωτίου, η οποία κατά τον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική υπηρεσία που προσφέρεται σε όλη την κοινότητα και σε παιδιά με πολυαναπηρία. Είναι σημαντική δράση για την εθνική στρατηγική αποϊδρυματοποίησης όπως θα συμπληρωθεί από το νέο νόμο που θα φέρουμε μέσα στο 2018, ώστε να τεθούν για πρώτη φορά ενιαίοι ρυθμιστικοί κανόνες. Για πρώτη φορά κάνουμε κωδικοποίηση μιας νομοθεσίας που έλκει την καταγωγή από το 1896. Στο ΚΕΑΤ τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλές και σημαντικές αλλαγές που έχουν αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το έργο του. Παραλάβαμε έναν οργανισμό με πολλά και σοβαρά προβλήματα. Υποβάθμιση υπηρεσιών, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, τεράστια συσσωρευμένα χρέη και ένα βουνό από προβλήματα και δυσλειτουργίες που ταλαιπωρούσαν για χρόνια το ίδρυμα. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, βλέπουμε τις αλλαγές αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται με πολύ αισιοδοξία, επαναφέροντας το ΚΕΑΤ στο βασικό και ουσιαστικό του ρόλο, δηλαδή αυτόν του Εθνικού Φορέα για την όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης των τυφλών συμπολιτών μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η κα. Άννα Γιαννάκου Πάσχου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Καλλιθέας, η κα. Βιβή Τσαβαλιά, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής για θέματα Πολιτών με Αναπηρία αλλά και εκπρόσωποι Φορέων, όπως ο κ. Φώτης Ζάκκας, Α’ Αντιπρόεδρος του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Πρόεδρος Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και η κα. Ζωή Γερουλάνου, Πρόεδρος του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος».

Ο Διοικητής του ΚΕΑΤ κ. Μενέλαος Τσαούσης, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της αίθουσας και τόνισε και αυτός με τη σειρά του, πως πρόκειται για ένα χώρο απαραίτητο για τη στήριξη των παιδιών, ο οποίος μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλές ειδικότητες, μιας και οι δράσεις του προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Το συγκινητικότερο κομμάτι της ημέρας, όμως, ήταν η στιγμή που τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολειού Τυφλών Καλλιθέας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Τυφλών Καλλιθέας, ανέβηκαν στην σκηνή και, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, τραγούδησαν όλα μαζί…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου