Το Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” - Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης,  στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού για την ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Από το Λεμπέτ στο Ψυχιατρείο: μια ιστορία …ένας αιώνας».

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:30 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη - Πλατεία Ιπποδρομίου, Θεσσαλονίκη).

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και εξελίσσεται μέσα από τέσσερις (4) ενότητες που είναι:

1.    Η ψυχική υγεία στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα: Από τον Άγιο Αντώνιο στο Άσυλο Φρενοβλαβών (έως  1917.

2.    Η ίδρυση του Δημόσιου Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης: Η μεταφορά του Ασύλου στο Λεμπέτ (1925-1950).

3.    Το Δημόσιο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης: Από το άσυλο στο ίδρυμα (1950 – 1980).

4.    Από το ίδρυμα στο σύγχρονο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο: Η μεταρρύθμιση (1980-έως σήμερα).

Το κοινό που θα επισκεφτεί την Έκθεση θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο όπου θα εκτίθενται φωτογραφίες, έγγραφα, κατάστιχα, τοπογραφικά σχέδια και άλλα τεκμήρια από τα αρχεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, καθώς και το μηχάνημα «ηλεκτροσόκ» που χρησιμοποιούταν στις θεραπείες των ασθενών. Επίσης, θα εκτίθενται  δημιουργίες/κατασκευές που επιμελήθηκαν επανενταξιακοί ασθενείς, ένοικοι και μέλη των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, των Οργανωμένων Προγραμμάτων Αποκατάστασης, των Προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων του Νοσοκομείου.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management