Eντοπίσθηκαν και αποσύρθηκαν από την αγορά φαντεζί αναπτήρες (δηλαδή αναπτήρες που προσομοιάζουν με άλλο αντικείμενο και είναι ελκυστικοί στα παιδιά και των οποίων η κυκλοφορία γενικότερα έχει απαγορευθεί στη χώρα μας από το 2004 με βάση την ισχύουσα νομοθεσία). Οι αναπτήρες αυτοί είναι Κινεζικής προέλευσης, είχαν εισαχθεί στη χώρα μας από την εταιρεία BAI HONGWEI και διατίθεντο στην αγορά στους πιο κάτω τύπους:

  • κόκκινου πυροσβεστήρα
  • παιχνιδιού πιστόλι με εκκένωση ρεύματος
  • κινητού τηλεφώνου φακού (2 τύποι)

Η απόσυρση των αναπτήρων έγινε μετά από καταγγελία καταναλωτή στον οποίο προκλήθηκε ατύχημα από τον συγκεκριμένο τύπο αναπτήρα και είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση εγκαυμάτων μετά από έκρηξη. Οι αναπτήρες αυτοί εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του κράτους και θεωρήθηκαν ακατάλληλοι προς χρήση, διότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις βασικές απαιτήσεις του προτύπου ISO 9994 για τη γενική ασφάλεια των αναπτήρων. Η εταιρεία που τους διέθεσε στην ελληνική αγορά, μετά το συμβάν, απέσυρε άμεσα όλες τις ποσότητες από τα παραπάνω μοντέλα που είχε στην κατοχή της (συνολικά 67.997 τεμάχια).

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές που τυχόν έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα μοντέλα από όλους τους παραπάνω τύπους αναπτήρων να παύσουν να τα χρησιμοποιούν, για προληπτικούς λόγους. Επιπλέον πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Υπουργού Ανάπτυξης ήταν η απαγόρευση αυτών των αναπτήρων καθώς και όλων των αναπτήρων που δεν έχουν σύστημα ασφαλείας.

Από τις 11 Μαρτίου 2008 οι αναπτήρες που κυκλοφορούν στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή αγορά, πρέπει να είναι ασφαλείας και δύσκολο να ανάψουν από παιδιά. Όλοι οι παλιοί αναπτήρες πρέπει να αποσυρθούν. Σε περίπτωση που εντοπίσετε σε περίπτερα και μαγαζιά παλιούς αναπτήρες, παρακαλούμε ενημερώστε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, και μη δέχεστε να αγοράσετε τους παλιούς αναπτήρες για την ασφάλεια των παιδιών σας αλλά και τη δική σας.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν και θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι μόνον ασφαλείς για τα παιδιά αναπτήρες θα διατίθενται στην ελληνική αγορά.

To ΕΔιΠΑΒ (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων & Βίας) εγκρίνει την απόσυρση και εφιστά την προσοχή του κοινού ώστε να μην γίνεται χρήση των εν λόγω αναπτήρων προς αποφυγή των ατυχημάτων.

Ταυτόχρονα το ΕΔιΠΑΒ θέλει να αφυπνίσει το κοινό ώστε να μην αφήνει αναπτήρες σε σημεία με πολλή ζέστη (π.χ. αυτοκίνητο), γιατί υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο