Συνέντευξη στο Iatronet του Δρ Γεωργίου Βούτσινου*, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Σ.Β.Ι.Ε. Α.Ε.Ε.

Πόσο επηρεάζουν οι αλλαγές στην υγεία, τα βοηθητικά επαγγέλματα στων οποίων την εκπαίδευση εξειδικεύεται η σχολή σας;

Οι παροχές εκπαίδευσης στο χώρο της υγείας, οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εξασφαλίζουν σπουδές συμβατές με τις απαιτήσεις της αγοράς και της κοινωνίας. Η ΣΒΙΕ είναι πάντοτε έτοιμη να προσφέρει ποιοτικές σπουδές, ακολουθώντας παράλληλα όλες τις νομοθετικές προβλέψεις που κάθε φορά ισχύουν.

Επί του παρόντος στον τομέα μας δεν υπάρχουν αλλαγές που επηρεάζουν ειδικά το δικό μας αντικείμενο.

Πολλοί πρεσβεύουν, ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην ασφαλιστική αγορά που έπονται (solvency II), μπορούν να ωθήσουν μεγάλη μερίδα του κόσμου στην ιδιωτική ασφάλιση και κατ΄ επέκταση να μεγαλώσουν την πίτα της ιδιωτικής υγείας.

Συμφωνείτε, και αν ναι τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο σας;

Η σχολή μας σε κάθε περίπτωση εκπαιδεύει σπουδαστές που μπορούν να εργασθούν στον Ιδιωτικό ή στο Δημόσιο τομέα. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα πάρει η αγορά στο χώρο της υγείας και της ασφάλισης, θεωρώ πως τα επαγγέλματα υγείας αποτελούν μια εξαιρετική λύση για τους νέους ανθρώπους που επιδιώκουν σταθερότητα και επαγγελματική αποκατάσταση.

Πόσο η κρίση επηρεάζει των ιδιωτική εκπαίδευση; Θεωρείτε ότι μέσα από αυτή μπορεί κανείς να βγει αλώβητος και με ποιες προϋποθέσεις;

Παρόλο που σε περιόδους ύφεσης δημιουργείται τάση περικοπής των επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό, η σημασία της εκπαίδευσης και κατάρτισης καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη όταν η οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται και τα περιθώρια κέρδους μειώνονται, τα προϊόντα αλλάζουν και η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων αυξάνεται.

Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερες αλλά και νέες δεξιότητες. Δεδομένου δε ότι η ανταγωνιστικότητα των πολιτών ως προς τη θέση τους στην αγορά εργασίας εξαρτάται αποκλειστικά από το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, η σημασία της επαγγελματικής κυρίως εκπαίδευσης και κατάρτισης καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη σήμερα.

Και αυτό γιατί αυτό το είδος εκπαίδευσης στοχεύει ακριβώς με τον ασφαλέστερο και συντομότερο τρόπο στην αγορά εργασίας. Οι νέοι σήμερα αποκλειστικά αυτό επιζητούν, μια θέση στην αγορά εργασίας, σε μια αγορά που όλο και περιορίζεται.

Επομένως, είναι αναμενόμενη μια στροφή των νέων προς την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στο πλαίσιο αυτό η Ιδιωτική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αναμένεται να γίνει πόλος ενδιαφέροντος για τους νέους.

Από εκεί και πέρα σε ότι μας αφορά, η Σ.Β.Ι.Ε. με την 43 ετών παρουσία της στο χώρο της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης παραμένει μια αξιόπιστη λύση για τους νέους και την αποκατάστασή τους. Με βασικά χαρακτηριστικά την εξειδίκευση στα επαγγέλματα υγείας, την ποιότητα στην παροχή κατάρτισης που εξασφαλίζεται από το κύρος των καθηγητών της οι οποίοι διακρίνονται οι ίδιοι ως επαγγελματίες στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας και τη συνέπεια που τη διακρίνει απέναντι στο σύνολο των υποχρεώσεων της η Σ.Β.Ι.Ε.

αποτελεί μοναδικό αποτελεσματικό δρόμο για επαγγελματική αποκατάσταση.

Πόσο αναμένεται να πληγούν από την κρίση τα επαγγέλματα υγείας;

Είναι αναμφισβήτητο ότι η κρίση επηρεάζει οριζόντια όλη την αγορά. Αν όμως ένας κλάδος αναμένεται να μην πληγεί από αυτή τη βαθιά κρίση αυτός είναι των επαγγελμάτων υγείας. Η εξήγηση είναι βέβαια αυταπόδεικτη. Ο πολίτης όσο και αν υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης, είναι βέβαιο ότι το τελευταίο πράγμα που θα αφήσει στην τύχη του είναι η υγεία του.

Εξάλλου αυτό γίνεται φανερό και από την εξαίρεση σε ότι αφορά την απαγόρευση των προσλήψεων στο χώρο της υγείας.

Τι ανταπόκριση έχουν στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι της σχολής σας; Πώς τους αντιμετωπίζουν;

Η ζήτηση της αγοράς σε σχέση με το κάθε επάγγελμα είναι το ένα σημαντικό στοιχείο που πάντα παίζει ρόλο στην αποκατάσταση των νέων στην αγορά εργασίας. Ήδη αναφέρθηκα κάνοντας την εκτίμησή μου για τα επαγγέλματα υγείας. Ο άλλος σημαντικός παράγων έχει να κάνει με το τι απήχηση έχει στην αγορά το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Και εδώ η εκτίμησή μου είναι ότι η Σ.Β.Ι.Ε. διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχει αυτό που λέμε ‘όνομα’ στην αγορά. Δεν θα υπάρχει ίσως νοσοκομείο ή κλινική του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ή ακόμα και ατομικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα επαγγέλματα υγείας, όπως φαρμακεία, ινστιτούτα αισθητικής, φυσικοθεραπευτήρια κ.α.

που να μη συναντήσεις στην πλειοψηφία των εργαζομένων αποφοίτους της Σ.Β.Ι.Ε. Τίποτα βέβαια δεν είναι τυχαίο. Η συγκεκριμένη αγορά, όπως σ’ όλες άλλωστε, αναζητά τον ‘έτοιμο’ επαγγελματία και αυτό προσφέρει κατ’ εξοχήν η Σ.Β.Ι.Ε.

με διετή φοίτηση και αναγνωρισμένο πτυχίο στις εξής ειδικότητες:

ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ – Β. ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ
ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΟΠΤΙΚΗΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

* Ο Δρ Γεώργιος Βούτσινος είναι Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών, Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. και Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας