Σχιζοειδή χαρακτηρίζει την πολιτική που ακολουθείται στο φάρμακο ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Μανώλης Αγγελάκας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Iatronet.gr, ο κ. Αγγελάκας τονίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πλήττεται από την πολιτική του υπουργείου Υγείας, παρότι αποτελεί το δεύτερο σε κατάταξη εξαγωγικό τομέα της χώρας μας, χωρίς να υπολογίζονται οι 'παράλληλες' εξαγωγές.

Χαρακτηρίζει καταστροφικούς για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς φαρμάκων, λέγοντας ότι - με την ίδια πολιτική - η Γερμανία έμεινε με μόλις δέκα φαρμακοβιομηχανίες, από 140 που είχε πριν ανοίξει την 'κερκόπορτα' στα ξένα γενόσημα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Αγγελάκα έχει ως εξής:

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα;

Έχουμε αναλάβει ως χώρα μία δέσμευση απέναντι στην τρόικα. Να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, από 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009, σε 2,2 δισ. το 2012. Ο κ. Λοβέρδος έχει επενδύσει πάνω σε αυτή την ιστορία. Θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και είναι το καλύτερο παιδί του μνημονίου.

Θέλει να δείξει ότι κάνει έργο, με αποτέλεσμα να κάνει πράγματα απίστευτα:

Είτε με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς είτε με τις περικοπές. Δεν λέω ότι δεν υπήρχε κατάχρηση και ότι δεν ήταν διογκωμένες οι φαρμακευτικές δαπάνες. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να αλλάξει η κατάσταση προάγει τα ξένα φάρμακα, τα πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία είναι και ακριβότερα και στο τέλος θα πετύχει το αντίθετο.

Είχαμε, όμως, μείωση στις τιμές, με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς στα νοσοκομεία...

Προωθούμε τα γενόσημα, αλλά τα γενόσημα ποιων; Αν το υπουργείο Υγείας προωθούσε τα γενόσημα των ελληνικών εταιρειών, θα ήμασταν απόλυτα σύμφωνοι. Πρέπει να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Έχουμε 8.500 θέσεις εργασίας στην παραγωγή κι άλλες 5.000 θέσεις στην ιατρική ενημέρωση.

Μιλάμε για 14.000 εργαζόμενους, τους οποίους έχουν 30 επιχειρήσεις που έχουν εργοστάσια.

Ο κ. Λοβέρδος κάνει ένα διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν εταιρείες που έχουν λάβει τη σχετική άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν, είναι ορισμένα μεγαθήρια, από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ισλανδία και έπονται κι άλλες.

Σε επίπεδο τιμής, δεν υπάρχει καμία ελληνική εταιρεία που να μπορεί να τούς 'παίξει'. Άρα, η λογική ότι ο φθηνότερος κερδίζει το διαγωνισμό είναι λάθος, διότι οδηγεί στην αποβιομηχάνιση μίας ακμάζουσας βιομηχανίας, όπως η φαρμακευτική στην Ελλάδα.

Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται. Ο υπουργός Υγείας έχει δει ότι έχει 'ψωμί' η υπόθεση, διότι στο λαό εμφανίζεται ότι ξιφουλκεί δεξιά και αριστερά και πως υπάρχουν τα συστήματα που τον υπονομεύουν.

Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθούν οι επιπτώσεις αυτές. Όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι μέθοδοι, υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ενδεικτικά σάς αναφέρω ότι η Γερμανία είχε 140 γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες και έχει μείνει με δέκα! Όταν μπαίνουν στην αγορά οι συγκεκριμένες εταιρείες, ακολουθούν μία λογική 'ναπάλμ'.

Δηλαδή, κάνουν έκπτωση 90% ή 95%, παίρνουν την αγορά και στη συνέχεια την ποδηγετούν και τη μοιράζουν μεταξύ τους, είτε κατά περιοχή είτε κατά θεραπευτική κατηγορία. Όταν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, αρχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές.

Η έκπτωση γίνεται πλέον 70% ή 65% και πάει λέγοντας...

Τι προτείνετε;

Να γίνει ένας διάλογος με τους εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Την περασμένη εβδομάδα, καλέσαμε τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και τούς εξηγήσαμε ότι εμείς θέλουμε να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά να μείνουν οι δουλειές.

Μία πρόταση που έχει γίνει, είναι να μη γίνεται μειοδοτικός διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός γίνεται όταν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες υποβάλλουν τις προσφορές τους και μένουμε εκεί. Ο μειοδοτικός διαγωνισμός είναι ο λεγόμενος πλειστηριασμός και σημαίνει το εξής:

Οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται απέναντι στους υπολογιστές τους και ανοίγει η διαδικασία. Βλέπουν την προσφορά που κάνει άλλη εταιρεία, χωρίς να γνωρίζει ποια είναι αυτή. Έπειτα από μία σειρά προσφορών και αντιπροσφορών, ένα φάρμακο που έχει ξεκινήσει με τιμή 8 ευρώ, καταλήγει να προσφέρεται με 1,5 ευρώ.

Επικοινωνιακά, αυτό είναι πολύ καλό και ευχάριστο. Βγαίνει ο υπουργός Υγείας και λέει ότι 'από ένα διαγωνισμό που είχε προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια, εγώ τον πήρα 1,5 εκατομμύριο'.

Μπαίνουν, ωστόσο, τα εξής ζητήματα. Όλα αυτά τα φάρμακα είναι εισαγόμενα και παράγονται στην Ινδία ή στην Κίνα. Δεν θέλω να αμφισβητήσω την ποιότητά τους, διότι έχω δει και εργοστάσια των εν λόγω χωρών, τα οποία είναι εξαιρετικά.

Ο Έλληνας εργαζόμενος, όμως, παίρνει μισθό 800 ευρώ, ενώ ο Ινδός παίρνει 100 δολάρια, δηλαδή 65 ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να τούς 'παίξουμε' στη βάση του κόστους. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να στηρίξουμε τις ελληνικές βιομηχανίες.

Ο ένας τρόπος είναι να μη γίνονται διαγωνισμοί με πλειστηριασμούς, αλλά με τον τρόπο που γίνονταν μέχρι τώρα: Να ανοίγουν οι προσφορές και να κατακυρώνεται η πιο χαμηλή. Μία άλλη πρόταση είναι να κατακυρώνεται η πιο συμφέρουσα προσφορά, να λαμβάνονται υπόψη, δηλαδή, και άλλοι παράγοντες.

Να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αυτό που λέει ο υπουργός Υγείας ότι ενισχύονται τα γενόσημα, σημαίνει ότι ενισχύονται να γενόσημα που παράγονται εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που είναι υποδείγματα εξωστρέφειας.

Η φαρμακοβιομηχανία είναι ο υπ΄ αριθμόν δύο εξαγωγικός κλάδος της Ελλάδας, έπειτα από τα αγροτικά προϊόντα.

Η έκθεση Μακίνζι αναφέρει ότι στους δέκα κλάδους που θα έπρεπε να επενδύσουμε, περιλαμβάνεται και το φάρμακο. Φάρμακο, όμως, χωρίς εργοστάσια δεν γίνεται. Ο κλάδος θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.

Η κατάσταση με τη φαρμακευτική δαπάνη είχε φτάσει στο απροχώρητο...

Είπαμε στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών ότι το είχαν κάνει 'ζούγκλα'. Ότι έστελναν γιατρούς ταξίδια. Έκλεινε η πόρτα και έλεγαν στο γιατρό 'πόσα μάς έγραψες, πάρ΄τα'. Ότι πήγαιναν οικιακές συσκευές στο σπίτι, όλοι το γνωρίζαμε...

Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Δεν το συζητάμε. Ταυτόχρονα, έχουμε 16.000 εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι άλλο.

Τις δαπάνες τις προκαλεί και η φαρμακοβιομηχανία και ο γιατρός. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να ελέγξει πλήρως το γιατρό. Μπορείς να τους βγάλεις αρχικά μία 'κίτρινη κάρτα' και στη συνέχεια να τού διακόπτεις τη σύμβαση.

Ο σκοπός δεν είναι να σκοτώσουμε τη βιομηχανία, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν προς τα εκεί. Χρειάζεται αντίδραση. Πρόθεση της ΝΔ είναι να στηριχθεί το εγχώριο φάρμακο.

Ποια είναι η θέση σας για τις αλλαγές στο φαρμακείο;

Αυτή τη στιγμή υφίσταται επίθεση η μικρομεσαία επιχείρηση. Μία τέτοια επιχείρηση είναι το φαρμακείο. Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, τα οποία επιθυμούν να διαλύσουν τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Στα φαρμακεία, δημιουργήθηκε ξαφνικά η ανάγκη να λειτουργούν όλη τη μέρα. Αναρωτιέμαι, όταν κανείς χρειάζεται φαρμακείο δεν βρίσκει; Τούς βάζουν να δουλεύουν 75 ώρες την εβδομάδα, τούς μειώνουν συνεχώς τα ποσοστά κέρδους και δεν τούς πληρώνουν.

Τούς φέρνουν σε ένα επίπεδο να έχει βάλει ο καθένας 150.000 έως 500.000 ευρώ από την τσέπη τους, να αγανακτήσουν και να πουλήσουν. Σε ποιόν; Σε κάποιους που θα θέλουν να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να περάσουν τα φαρμακεία στα χέρια των επενδυτών.

Θα έρθει, λοιπόν, ένας τραπεζίτης και θα πει: 'Πόσο κάνει το φαρμακείο σας; Πάρτε τα και αν θέλετε μείνετε με έναν μισθό'.

Αυτή τη μάχη δίνουν τώρα οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί. Δίνουν μία μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Το θέμα είναι ότι αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δίνουν τις θέσεις εργασίας.

Πρέπει να δώσουμε μία μάχη να παραμείνουν οι επιχειρήσεις αυτές. Να αλλάξουν, ναι, αλλά δεν είναι δυνατό να τούς διαλύσουμε όλους.

Να ανοίξουν παντού πολυκαταστήματα; Από τι θα αντικατασταθούν αυτές οι επιχειρήσεις.

Χρειάζεται μία άμυνα σε αυτή την υπόθεση. Να παίξουμε με τους όρους της τρόικας, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, αλλά να προτείνουμε κάτι άλλο και να είμαστε συνεπείς.

Βιογραφικό

Ο κ. Μανώλης Αγγελάκας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου 1960. Μεγάλωσε στο Θησείο και το 1978 αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και εισήχθη στη Φαρμακευτική Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1982.

Έκανε τη στρατιωτική του Θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως Φαρμακοποιός και το διάστημα 1984 - 1990 εργάστηκε σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ως υπεύθυνος παραγωγής και εργοστασίου. Το διάστημα 1984 -1990 φοίτησε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Αθηνών.


Το 1990 ιδρύει δική του επιχείρηση και από τότε δραστηριοποιείται στον τομέα των αντιπροσωπειών. Συνδικαλιστικά, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των φαρμακοποιών και διατέλεσε γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών την περίοδο 1987 - 1991 και Πρόεδρος της ΠΕΦ την περίοδο 1991 - 1996.

Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε φαρμακευτικά περιοδικά.

Είναι μέλος σε Φαρμακευτικές Επιστημονικές εταιρείες. Από νεαρός ασχολήθηκε με την πολιτική δράση στο Πανεπιστήμιο, όπου διατέλεσε Πρόεδρος σε όλα τα έτη σπουδών της Φαρμακευτικής.

Την περίοδο 1984 -1989 διατέλεσε γενικός γραμματέας της ΤΟ Θησείου της Νέας Δημοκρατίας και την περίοδο 1989 – 1996, πρόεδρος της ΤΟ Θησείου και μέλος της Α3 Νομαρχιακής Επιτροπής. Από το 1997 έως τον Σεπτέμβριο του 2007 ήταν πρόεδρος της Α3 Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ.

Από το 1997 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το 2004, ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ και από τον Σεπτέμβριο 2007 έως τις Ευρωεκλογές του 2009, διετέλεσε Ευρωβουλευτής.

Από το Νοέμβριο του 2009, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, ήταν ο γραμματέας Οργανωτικού του Κόμματος μέχρι και τον Ιούλιο του 2011, οπότε και παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.

Τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του Προέδρου του κόμματος, ανέλαβε αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Βασιλάκου, αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχουν δυο κόρες την Ντιάνα, 24 ετών και την Κωνσταντίνα, 20 ετών.

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας