Συνέντευξη στον Δημήτρη Καραγιώργο

Θα ξηλωθούν οι διαφημιστικές πινακίδες στην Κηφισίας; Πού οφείλεται το ‘φαινόμενο’ Γιώργος Καρατζαφέρης; Μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκσυγχρονιστεί και να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Έχει την κυβερνητική στήριξη για το σημαντικό αυτό εγχείρημα;

Είναι ερωτήματα που απευθύναμε στο δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος παραχώρησε στο ‘IATRONET’ μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Ο κ. Πατούλης ανοίγει τα χαρτιά του, ‘βλέποντας’ στον κοντινό ορίζοντα εκλογές και διεκδικώντας για λογαριασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περισσότερα χρήματα από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας που προωθείτε μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για δημιουργία συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα;

Το Διαδημοτικό Δίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα έγκριτο όργανο, το οποίο θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της πρόληψης, της Ψυχικής Υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.

Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε τον δημότη απέναντι σε όλα όσα απειλούν την υγεία του.

Η δράση του θα επεκταθεί στην καταπολέμηση και την προσπάθεια εξάλειψης των αιτιολογικών παραγόντων της αρρώστιας, την άσκηση προληπτικής ιατρικής και την υγειονομική διαφώτιση του πληθυσμού, την ιατροκοινωνική και επιδημιολογική έρευνα, την ιατρική της εργασίας, την παροχή υπηρεσιών προσχολικής και σχολικής υγιεινής, την ενημέρωση του κοινού σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος ,την αγωγή υγείας, την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής Φροντίδα και την αγωγή στοματικής υγιεινής.

Μπορεί να συνεργαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Πολιτεία, ώστε το εγχείρημα να αποτελέσει μία σοβαρή προσπάθεια;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει λόγο και ρόλο σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς βρίσκεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον σε επαφή με τον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα.

Πρόκειται για μία μοναδική συγκυρία ώστε να γίνει και στη χώρα μας ότι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχει φτάσει η ώρα η πρόληψη να γίνεται μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι αγγλοσαξονικές χώρες. Η εμπειρία σε αυτές τις χώρες έχει δείξει ότι πρόκειται για ένα επιτυχημένο μοντέλο πρόληψης ,που λειτουργεί προς όφελος τόσο του πολίτη όσο και του συστήματος.

Η φιλοσοφία μας είναι όχι να θεραπεύσουμε τον ασθενή αλλά να διατηρήσουμε υγιή τον πολίτη.

 Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να το χρηματοδοτήσετε; Θα έχετε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης σε αυτό;

Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών του Διαδημοτικού Δικτύου γίνεται από τους Δήμους και από την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν την πρόληψη και την ψυχική υγεία. Παράλληλα θα υπάρξει στήριξη από τρία υπουργεία, το Υγείας, το Εσωτερικών και το υπουργείο Απασχόλησης .

Ποιοι Δήμοι συμμετέχουν στο Δίκτυο;

Tο Διαδημοτικό Δίκτυο ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και αριθμεί ήδη 32 Δήμους –μέλη, ενώ επιπλέον 23 Δήμοι απ όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Το Δίκτυο θα εξυπηρετεί με τις υπηρεσίες του εκατομμύρια δημότες.

Ακόμη κι αν ξεπεραστούν τα όποια τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που συνεπάγεται η εφαρμογή του, έχει εξασφαλιστεί η πολιτική συνεργασία με τις διοικήσεις των άλλων Δήμων;

Το καταστατικό και ο τρόπος λειτουργίας του Διαδημοτικού Δικτύου πιστεύουμε ότι δεν θα επιτρέψει σε πολιτικές βλέψεις ή αγκυλώσεις που τυχόν υπάρξουν να χαλάσουν αυτή την προσπάθεια που είναι προσπάθεια όλων των Δημοτών, των ίδιων των πολιτών.

Τι προτείνετε για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερο δυνατή προς όφελος των δημοτών;

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ένα νέο ρόλο. Να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις στους τομείς της ανάπτυξης, της ενίσχυσης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στον τομέα της υγείας και της πρόληψης, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική στη διαδικασία υλοποίησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των παρεμβάσεων που θα επιλεγούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Δ’ ΚΠΣ.

Μία ανάσα, πλέον, από τις εκλογές, πώς βλέπετε το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων – τουλάχιστον – κομμάτων;

Είναι πλέον εμφανές ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Και είναι λογικό να έχουν ανεβεί οι τόνοι. Ελπίζω για το καλό του πολιτικού μας συστήματος η αντιπαράθεση αυτή να μην ξεφύγει από τα όρια της ευπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού, γιατί αυτό θα βλάψει μακροπρόθεσμα τον τόπο μας.



Πώς σχολιάζετε τη στήριξη που προσφέρεται σήμερα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη;

Αν εννοείτε τη στήριξη από συγκεκριμένα ΜΜΕ, όπως ισχυρίζεται τμήμα του πολιτικού δυναμικού της χώρας, θα σας πω ότι δεν αρκεί από μόνη της η στήριξη αυτή για να εξασφαλίσει στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη την επίτευξη των πολιτικών του στόχων.

Αν εννοείτε τη στήριξη των πολιτών, θα σας έλεγα ότι αυτή θα φανεί στην κάλπη. Ας μην βγάζουμε λοιπόν βιαστικά συμπεράσματα.

Βαδίζοντας στον 21ο αιώνα, πολλοί Δήμοι υστερούν στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών τους. Σκέπτεστε να πάρετε κάποια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή;

Θα έλεγα ότι το ελληνικό Δημόσιο υστερεί συνολικά στο ζήτημα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά πρόσβαση από το σπίτι τους σε Η/Υ και Ίντερνετ.

Από κει και πέρα όμως ο Δήμος μας έχει σε εξέλιξη κάποια προγράμματα που προωθούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών του Αμαρουσίου. Όμως στον τομέα αυτό θεωρώ πως έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά.

Μέχρι πού θα φτάσετε τη ‘μάχη’ της διαφημιστικής πινακίδας;

Θα εφαρμόσουμε απόλυτα το Νόμο. Ως Δήμος θα επιτρέψουμε την υπαίθρια διαφήμιση, αλλά αυτό θα γίνει όπως ορίζει ο νόμος κι όχι όπως ορίζουν τα συμφέροντα κάποιων εταιρειών. Θα υπάρξει καταρχήν χωροθέτηση των χώρων που θα τοποθετηθούν οι πινακίδες, θα ζητήσουμε τη σύμφωνη γνώμη της Τροχαίας για τους χώρους αυτούς και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εφαρμογή του Νόμου. Η διαφάνεια και οι καθαροί κανόνες. Η διασφάλιση και μεγιστοποίηση των εσόδων του Δήμου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η ανάδειξη της αισθητικής εικόνας της πόλης. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της Νέας Δημοτικής Πολιτικής στον τομέα της υπαίθριας διαφήμισης στο Δήμο Αμαρουσίου.

Ποιες δράσεις έχετε προγραμματίσει που θα αναδείξουν το ‘κοινωνικό πρόσωπο’ του Δήμου;

Ανάμεσα σε όσα έχουμε προγραμματίσει είναι η δημιουργία Πρότυπου Βρεφονηπιακού Σταθμού, με δυνατότητα φιλοξενίας 100 παιδιών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Επίσης, κάθε βδομάδα, γιατροί του Ι.Κ.Α. επισκέπτονται τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας και τους συνταγογραφούν τα φάρμακα τους.

Παράλληλα, εντάξαμε το Δήμο στα προγράμματα Stage και μερικής απασχόλησης, για να προσφέρουμε απασχόληση σε περισσότερους από 150 ανέργους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα