Γράφει η κα Αικατερίνη Οικονόμου, Πνευμονολόγος, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος ΥΓΕΙΑ

Η 31η Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα διακοπής καπνίσματος.

Χρέος όλων των λειτουργών υγείας είναι να προστατεύουν τους καπνιστές από τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία τους, παροτρύνοντάς τους να το κόψουν. Η διακοπή καπνίσματος ακολουθεί κάποιους κανόνες, βασισμένους σε θέσεις ομοφωνίας, που εξατομικεύονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε καπνιστή.

Σε γενικές γραμμές, αξιολογείται αρχικά ο βαθμός ετοιμότητας για να ξεκινήσει κανείς την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος καθώς και ο βαθμός εξάρτησης από τη νικοτίνη. Είναι πολύ σημαντικό να βρει κανείς ένα ισχυρό κίνητρο για τη διακοπή. Δυνατή θέληση, αποφασιστικότητα, πείσμα, επιμονή είναι στοιχεία του χαρακτήρα που βοηθάνε τον καπνιστή να κάνει τη διακοπή πραγματικότητα. Καταστρώνεται ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης της επιθυμίας καπνίσματος ιδίως για τον πρώτο καιρό, που περιλαμβάνει διάφορα τεχνάσματα.

Στόχος είναι η συνειδητοποίηση των δύσκολων στιγμών και η εφαρμογή εναλλακτικών του καπνίσματος ενεργειών, ώστε ο καπνιστής να ξεχαστεί, έστω πρόσκαιρα και να κατανικήσει την επιθυμία για το άναμμα ενός τσιγάρου. Παράλληλα, ενημερώνεται για τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου, όπως διαταραχές συναισθήματος, ύπνου και όρεξης. Συστήνεται να προστεθεί ή να αυξηθεί η οποιαδήποτε μορφή άσκησης ευχαριστεί τον καπνιστή καθώς και να ακολουθηθεί ένα υγιεινό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει άφθονο νερό, τροφές με λιγότερες θερμίδες, περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καθώς και μικρά και συχνά γεύματα.

Η συνειδητοποίηση ότι γίνεται μια αλλαγή προς το καλύτερο, ότι η διακοπή του καπνίσματος φέρνει άμεσα αλλά και μακροχρόνια οφέλη στη ζωή του καπνιστή, είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Τα συμπτώματα, εφόσον υπάρχουν, όπως κόπωση, έλλειψη ενεργητικότητας, δύσπνοια, βήχας υποχωρούν. Η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται. Η αίσθηση ότι ζει κανείς απελευθερωμένος από την χρόνια εξάρτηση, νοιώθει πιο δυνατός, κινδυνεύει λιγότερο από σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κάνει τους πρώην πια καπνιστές να χαίρονται για τη διακοπή που πέτυχαν.

Οι δυσκολίες της διακοπής καπνίσματος μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα με επιτυχία. Εκτός από την τροποποίηση της συμπεριφοράς, υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα που μπορούν, με την καθοδήγηση των γιατρών, να χορηγηθούν παράλληλα, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη ένδειξη και παρακολούθηση. Πάνω απ’ όλα, το κάπνισμα κόβεται με ισχυρή θέληση για μια καλύτερη υγεία. Ας αποτελέσει λοιπόν η φετινή παγκόσμια ημέρα διακοπής του καπνίσματος, αφορμή για μια νέα ζωή χωρίς καπνό.

Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος ΥΓΕΙΑ
Υπεύθυνοι ιατροί: Αικατερίνη Οικονόμου, Κυρούσης Δημήτρης, Πιπίνη Ελένη
Τ.: 210 6867000

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;