Της Σοφίας Νέτα

Όλο και...χειρότερα πηγαίνουμε όσον αφορά στα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων, ενώ οι άλλες χώρες είτε έχουν πετύχει σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, είτε βελτιώνονται σταδιακά. Η Ελλάδα όμως δεν φαίνεται να τις ακολουθεί...Το τσιγάρο, η πρόχειρη τροφή (fast food) και η ακινησία είναι οι βασικοί παράγοντες γι αυτή την αρνητική σταθερότητα που παρουσιάζουμε στις μετρήσεις.

Όπως επισήμανε στο Iatronet ο Kαθηγητής Καρδιολογίας Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, 'οι χώρες οι οποίες είναι 'πρωταθλήτριες' αρνητικά (χώρες της ανατολικής Ευρώπης) φαίνεται πως σταδιακά αγωνίζονται να βελτιώσουν τη θέση τους, όσον αφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης των πληθυσμών τους, ενώ η Ελλάδα, από το 1980 δεν έχει την κακή πορεία αυτών των χωρών, έχει φθάσει όμως σε ένα επίπεδο από το οποίο, δυστυχώς, δεν βελτιώνεται.

Αντίθετα οι πρωταθλήτριες χώρες με εξαιρετικά ήδη αποτελέσματα, η Αμερική, η Αυστραλία, η Αγγλία και ο Καναδάς συνέχισαν με τη λήψη μέτρων να βελτιώνουν, όπως καταδεικνύουν οι έρευνες, τα μεγέθη επιβίωσης. Έτσι από πλευράς επιβίωσης ενώ ήμασταν στις τρεις πρώτες θέσεις κατρακυλήσαμε στη δέκατη έκτη θέση'.

Μεγάλη αύξηση της συχνότητας των κυριότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σημειώνεται στην Ελλάδα όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας σε 30.000 άτομα:
Οι μισοί Έλληνες έχουν υπερχοληστερολαιμία, το ένα τέταρτο πάσχει από γνωστή υπέρταση και το 9% από σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπλέον, είμαστε μεταξύ των τριών πρώτων χωρών της Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν βεβαία, την αύξηση τόσο των καρδιαγγειακών νοσημάτων στη χώρα μας, όσο και του σχετικού με αυτά ανθρώπινου και κοινωνικοοικονομικού κόστους.

Πού οφείλεται η σημερινή κατάσταση;

Η μεταβολή του τρόπου ζωής μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, που υιοθέτησε όλα τα αρνητικά, αποφεύγοντας τα θετικά πρότυπα του Δυτικού τρόπου ζωής, τείνει να αφοπλίσει τον ελληνικό πληθυσμό από τα εγγενή πλεονεκτικά χαρακτηριστικά του, όπως είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή.

Τι μπορεί τελικά ν΄αλλάξει;

Οι επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών έδειξαν ότι οι παραινέσεις και οι προτροπές προς τον κόσμο έχουν φτάσει πλέον σε ορισμένα αποτελέσματα, τα οποία δεν βελτιώνονται περισσότερο. Η συνολική κατάσταση της υγείας των πολιτών, όσον αφορά τις καρδιοπάθειες, δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί περαιτέρω αν δεν υιοθετηθούν συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα από τις κυβερνήσεις των κρατών.

Γιατί με τα νομοθετικά μέτρα θα βελτιωθεί η υγεία των πολιτών και θα ελαττωθούν οι καρδιοπάθειες;

Θα σας απαντήσω όσο γίνεται πιο απλά με ρητορική ερώτηση. Είναι δυνατόν μόνο με την ενημέρωση να ελαττωθούν οι καπνιστές στην Ελλάδα; Ακόμα και στα πακέτα των τσιγάρων που αγοράζουν οι καπνιστές αναγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το τι τραγικό μπορεί να τους συμβεί.

Όλοι τους τα διαβάζουν όταν αγοράζουν τα τσιγάρα, εντούτοις όμως συνεχίζουν να καπνίζουν. Πώς είναι δυνατόν να προστατευθεί ο μη καπνιστής σε ένα κλειστό χώρο που όλοι γύρω του καπνίζουν και κατά συνέπεια είναι υποχρεωμένος να καπνίζει παθητικά και αυτός;

Τι προτείνετε;

Ο καπνιστής νομοθετικά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Στις περισσότερες χώρες δεν μπορείς να βρεις εστιατόριο για να φας και να καπνίζεις την ίδια ώρα, γιατί απλούστατα το εστιατόριο τιμωρείται με πρόστιμο. Δεν είναι δυνατόν να διαφημίζεται το κάπνισμα ζωντανά στην τηλεόραση σε ζωντανές εκπομπές από τους συνδαιτυμόνες ενός τηλεοπτικού τραπεζιού, οι οποίοι καπνίζουν κατά την ώρα της εκπομπής.

Πρέπει να υπάρξει νόμος που να επιβάλει τουλάχιστον πρόστιμο στον τηλεοπτικό σταθμό που μεταδίδει την εκπομπή αυτή. Αυτά είναι απλοϊκά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Όμως, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει υποβάλει στον Υπουργό Υγείας πλήρη πρόταση νομοθετικών ρυθμίσεων.

Τι άλλο περιέχουν οι νομοθετικές προτάσεις;

Προβλέπουν εισαγωγή της αγωγής υγείας σαν μάθημα στα σχολεία μας, όπου θα ευαισθητοποιείται ο μαθητής, όχι μόνο για το τι πρέπει να κάνει σήμερα, αλλά για το τι πρέπει να ζητά από την πολιτεία για το αύριο.

Οι προτάσεις αφορούν μόνο το θέμα του καπνίσματος;

Ασφαλώς όχι. Είναι προτάσεις πλήρεις, οι οποίες αφορούν όλους τους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα και εγκεφαλικό στον άνθρωπο.

Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα;

Ασφαλώς ναι. Για τη βελτίωση των συνθηκών διατροφής και του τρόπου ζωής γενικότερα στις προτάσεις μας εμπεριέχεται, πέραν της παρουσίας εξειδικευμένου γιατρού προληπτικής Καρδιολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, η δημιουργία ειδικών εστιατορίων με μεσογειακή διατροφή, η δημιουργία γυμναστηρίου για να γυμνάζονται οι εργαζόμενοι και ειδικών κολυμβητηρίων, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν άριστη φυσική κατάσταση, καταπολεμώντας με αυτούς τους τρόπους την παχυσαρκία, την υπερχοληστεριναιμία, το σακχαρώδη διαβήτη και την αρτηριακή υπέρταση, πρωτίστως με φυσικούς τρόπους και δευτερευόντως με οτιδήποτε άλλο μέσο η επιστήμη διαθέτει.

Αναφέρατε πρόσφατα ότι 1.000 ασθενείς χάνονται κάθε χρόνο από έμφραγμα πριν προλάβουν να φτάσουν σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος! Τι μπορεί να γίνει γι΄αυτό;

Δεύτερη προτεραιότητα, μετά την απαγόρευση του καπνίσματος, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου των κινητών μονάδων με μοτοσικλέτες-μονάδες για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι απαραίτητο λοιπόν ένα καλό δίκτυο μοτοσικλετών που να συντονίζεται από το ΕΚΑΒ.

Οι δύο πρώτες μοτοσικλέτες προπομποί της κινητής μονάδας άρχισαν να λειτουργούν από το 1995. Από τότε δεν έχει αναπτυχθεί το δίκτυο.

Τρεις στους δέκα ασθενείς χάνονται κατά την εκδήλωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ο ένας χάνεται λίγα λεπτά μετά τη θρόμβωση και απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας. Ο δεύτερος χάνεται μέσα στην πρώτη ώρα από την εκδήλωση του εμφράγματος και συνήθως κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Ο τρίτος χάνεται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή το πρώτο έτος μετά την έξοδό του απ’ το νοσοκομείο.

Για τους δύο πρώτους ασθενείς ο θάνατος είναι δυνατόν να αποφευχθεί, αν βρεθούν κοντά σε μονάδα εμφραγμάτων και αντιμετωπιστούν με το μηχάνημα του απινιδωτή και τη διαδικασία της ανάνηψης. Για την αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου η λύση χρήσης του απινιδωτή αποδεικνύεται αποφασιστικής σημασίας.

Σε μικρές αποστάσεις, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά γενικότερα εκεί που συνωστίζεται κόσμος (αεροδρόμια, γήπεδα, σχολεία, σταθμοί τρένων ή λεωφορείων κλπ) πρέπει παντού να υπάρχουν απινιδωτές. Η εκπαίδευση στη χρήση τους πρέπει να γίνει δωρεάν και εθελοντικά σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη δικτύου νοσοκομείων, ούτως ώστε να μπορούν οι μονάδες αυτές μέσα στον ταχύτερο δυνατόν χρόνο να διακομίζουν ασθενείς στα νοσοκομεία, τα οποία θα είναι έτοιμα για να εφαρμόσουν την αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή την προεμφραγματική στηθάγχη.

Μια ασπιρίνη μπορεί να αποβεί σωτήρια για το 1/3 των περιπτώσεων. Η άμεση λήψη θρομβολυτικών φαρμάκων (μέσα στην πρώτη ώρα) διπλασιάζει τον αριθμό των ασθενών που ευεργετούνται. Εάν μέσα στο πρώτο τρίωρο επιχειρηθεί αγγειοπλαστική στους ασθενείς, τότε η νέκρωση από το έμφραγμα είναι μικρή.

*Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για την Υγεία της Καρδιάς αποτελεί την πρώτη Πανευρωπαϊκή προσπάθεια να μειωθεί η καρδιαγγειακή νοσηρότητα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καρδιολογικών Ιδρυμάτων (EHN) και υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοί Είναι οι Κύριοι Στόχοι του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Υγεία της Καρδιάς;

  • Να κινητοποιήσει όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να εμπλακούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενισχύοντας τη δέσμευσή τους σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών.
  • Να καταγράψει και να αναλύσει τις εθνικές πολιτικές που σχετίζονται με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Να ενισχύσει την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες
  • Να ενθαρρύνει τη μετάφραση και διάδοση του HeartScore σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες
  • Να βελτιώσει την κλινική πρακτική των ιατρών, ενθαρρύνοντας την ορθή μεταφορά των Ευρωπαϊκών οδηγιών για την πρόληψη σε κάθε χώρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα