Ο κεντρικός Ομιλητής του webinar ήταν ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης, Ιδιώτης Πνευμονολόγος και Δ/ντης του Πνευμονολογικού Τμήματος «Παναγία Οδηγήτρια» στον Πειραιά Αττικής, ο οποίος ενημέρωσε  τους τοπικούς Επαγγελματίες Υγείας σχετικά με τα νεότερα δεδομένα γύρω από τα αποφρακτικά νοσήματα, με στόχο να διευκολυνθεί η ορθή διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με ΧΑΠ ή Άσθμα. 

Ο κ. Βρουβάκης μίλησε στο iatronet για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία:

Γιατί είναι σημαντική η ανταλλαγή απόψεων με γιατρούς της  περιφέρειας όσον αφορά στην διαχείριση ασθενών ειδικού προφίλ με αποφρακτικά νοσήματα;

Οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων στην περιφέρεια αντιμετωπίζουν περιστατικά ασθενών με αποφρακτικές νόσους που μπορεί να πάνε μέχρι και κάποιο  θεραπευτικό επίπεδο. Από  και  εκεί και πέρα χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσέγγιση για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα στο κομμάτι της θεραπείας αλλά και στοχευμένη θεραπεία που πάντα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ως εκ τούτου αυτού του είδους η επικοινωνία των εκλεκτών συναδέλφων της περιφέρειας με ειδικούς πιστεύω ότι έχει να συμβάλλει και να δώσει μόνο θετικά αποτελέσματα τόσο στο θέμα της ασφάλειας αλλά και όσο και σε αυτό της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Τι ακριβώς περιλάμβανε το πρωτοποριακό αυτό webinar;

Το  κομμάτι της επικοινωνίας είναι ο κύριος στόχος και η ανταλλαγή απόψεων με τους εκλεκτούς συναδέλφους οι οποίοι έθεσαν πολύ καίρια ερωτήματα σε ότι αφορά το κομμάτι της αντιμετώπισης αλλά και των θεραπευτικών βημάτων που πρέπει να γίνουν πάνω στο κομμάτι των αποφρακτικών παθήσεων δηλαδή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του βρογχικού άσθματος. Θέλω να πω ότι απ΄αυτού του είδους την επικοινωνία και οι δύο πλευρές βγήκαν κερδισμένοι, κι εμείς ακούσαμε ερωτήματα στα οποία έπρεπε να δώσουμε μία συγκεκριμένη απάντηση αλλά και, πιστεύω οι εκλεκτοί συνάδελφοι έλυσαν κάποιες απορίες τους που σίγουρα θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν στο μέλλον να είναι πιο στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί.

Πως υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία αυτή; Πιστεύετε ότι πρέπει να επαναληφθεί;

Αυτό ήταν μία πρωτοβουλία της GSK με τα Κέντρα Υγείας Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού με αποτέλεσμα να έρθουν κοντά οι συνάδελφοι, οι συνάδελφοι των Κέντρων Υγείας με έναν ειδικό.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρόσκληση έγινε σε μένα από την GSK ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία εποικοδομητική συζήτηση σε ότι αφορά το κομμάτι της διαχείρισης και αντιμετώπισης αποφρακτικών ασθενών με χρόνιο βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Θεωρώ ότι η συζήτηση real time, ήταν μία συζήτηση στην οποία τέθηκαν πολλά ερωτήματα και μία συζήτηση στην οποία δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ότι αφορά το κομμάτι της διαχείρισης.

 Είναι σίγουρο ότι όσα περισσότερα webinar γίνουν τόσο περισσότερο βελτιώνεται το επίπεδο των εκλεκτών συναδέλφων της περιφέρειας, τόσο περισσότερο έχουν μεγαλύτερη σιγουριά στη διαχείριση και αντιμετώπιση των ασθενών αλλά κι εμείς έχουμε πολύ καλύτερη πληροφόρηση για τον αγώνα που δίνει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικτυακής του ομιλίας, ο κ. Βρουβάκης αναφέρθηκε τόσο στη σημασία υλοποίησης τέτοιων πρωτοβουλιών, όσο και στις θεραπευτικές επιλογές που εδραιώνουν τα νεότερα δεδομένα για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά νοσήματα:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας να ενημερώνονται διαρκώς για ό,τι νεότερο σχετικά με τη διαχείριση χρόνιων- και όχι μόνο- νοσημάτων. Ειδικότερα, οι συνάδελφοι σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά μας, ενδεχομένως να έχουν λιγότερες ευκαιρίες για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για νοσήματα όπως η ΧΑΠ και το Άσθμα είναι ουσιώδες να υπάρχει όχι μόνο ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά και πρόσβαση στον ειδικό.  Υπό την έννοια αυτή, η διαδικτυακή συνάντηση εξυπηρέτησε και τους δύο αυτούς σκοπούς: Αφενός μεν είχαμε την ευκαιρία να μικρύνουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν και να ξεκινήσουμε να χτίζουμε δίκτυα που είναι απαραίτητα για τη συνολικά καλύτερη διαχείριση των ασθενών μας. Αφετέρου, συμμετείχαμε σε μια διαδραστική κουβέντα πάνω σε θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα ιατρεία μας.

Συγκεκριμένα, επικεντρωθήκαμε στο πως μπορούμε να διαχειριστούμε αλλά πρωτίστως να προλάβουμε τις παροξύνσεις της ΧΑΠ και πως νέες θεραπείες έρχονται να γίνουν αποτελεσματικότερα όπλα στη φαρέτρα μας. Στο δεύτερο μισό της συζήτησής μας αναφερθήκαμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς με Άσθμα να ελέγξουν τη νόσο τους με απλό τρόπο και ει δυνατόν μία μόνο εισπνοή την ημέρα.

Τέλος, μιλήσαμε για την αναγνώριση των ασθενών με Σοβαρό Άσθμα μέσω του ιστορικού τους, της κλινικής αξιολόγησης και μιας απλής γενικής εξέτασης αίματος. Οι ασθενείς αυτοί πιθανώς να  χρίζουν θεραπείας με βιολογικό παράγοντα και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η σύνδεση των συναδέλφων της περιφέρειας με ειδικούς ιατρούς. Αυτή είναι μια θεραπευτική παρέμβαση με την οποία μπορούμε πραγματικά να συμβάλουμε στο να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο η κλινική εικόνα και η καθημερινότητά τους».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;