ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) τον Υπουργό Υγείας και β) τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας

Σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών του Κόσμου, υπάρχουν σήμερα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των εγκύων γυναικών στον ιατρικό έλεγχο της εγκυμοσύνης τους αλλά και στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Συγκεκριμένα, η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κοστίζει περίπου 600-650 ευρώ, ενώ ο φυσιολογικός τοκετός σε Δημόσιο Νοσοκομείο κοστίζει γύρω στα 650 – 700 ευρώ, κόστος που μία ανασφάλιστη έγκυος πρέπει να καλύψει εξ ολοκλήρου. Παράλληλα, σημαντικά μειωμένη είναι η προστασία που παρέχεται από την πολιτεία σε εγκύους και μητέρες, αφού το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει πλήξει και τις παροχές λοχείας και μητρότητας.

Την ίδια στιγμή, και οι εργαζόμενες γυναίκες δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αδυναμία εφαρμογής του ν. 4097/2012 που προβλέπει παροχή μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες λόγω μη έκδοσης της απαιτούμενης ΚΥΑ αλλά και την μείωση της άδειας ανατροφής τέκνου για τους δικαστικούς από 9 μήνες στους 5, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ, χωρίς όμως να έχει αλλάξει μέχρι σήμερα η σχετική νομοθεσία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι μόνες εξετάσεις που γίνονται χωρίς συμμετοχή είναι οι εξετάσεις για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας, και ο έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου μόνο σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Αποτέλεσμα της ελλιπούς προστασίας της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, κατά παράβαση της συνταγματικής διάταξης 21 παρ.1, είναι το φαινόμενο της «οικονομικής υπογονιμότητας», αφού τα αυξημένα κόστη της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας οδηγούν 4 στις 10 γυναίκες να γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν ή και καθόλου (στοιχεία Γιατρών του Κόσμου).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επαρκούς πλαισίου παροχών και κινήτρων για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας;

Η ερωτώσα βουλευτής - Κατερίνα Μάρκου - Β’ Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]