ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Χωρίς υγειονομική θωράκιση απέναντι στη Γρίπη»

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2016 έχουν καταγραφεί 35 κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένονται περαιτέρω σοβαρά κρούσματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις και επισημαίνει ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής. Μάλιστα συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι, όπως καταγγέλλει ο ΙΣΑ.

Εν όψει και της αναμενόμενης έξαρσης της γρίπης τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

1. Υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών από την γρίπη;
2. Έχετε προχωρήσει στην προμήθεια εμβολίων;
3. Υπάρχει επάρκεια αντιϊκών φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ;


Η ερωτώσα βουλευτής


Εύη Χριστοφιλοπούλου

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο