Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία από τα κρούσματα θανατηφόρων ασθενειών στους καταυλισμούς προσφύγων»

Κύριε Υπουργέ,

Ο θάνατος της 17χρονης στον καταυλισμό του Ελληνικού ανάδειξε τα κρίσιμα θέματα Δημόσιας Υγείας που ανακύπτουν λόγω της ανυπαρξίας σχεδίου στη διαχείριση των υγειονομικών ζητημάτων των προσφύγων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η άτακτη εγκατάσταση των προσφύγων στο Ελληνικό, χωρίς παρουσία του κράτους αλλά και το  υποτυπώδες ιατρείο του όπου αντιμετωπίστηκε αρχικά η 17χρονη δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη δομή φιλοξενίας. Υπάρχει μόνον  ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ και εθελοντές γιατροί που έχουν συγκεκριμένες βάρδιες.

Μια δομή άθλια που δυστυχώς δεν είναι η μόνη στη χώρα! 

Κύριε Υπουργέ, απαντώντας σε σχετική  ερώτησή μας επιχειρήσατε να μας καθησυχάσετε λέγοντας πως θα τοποθετήσετε «συντονιστές».

Την ίδια ώρα οι Γιατροί του Κόσμου αποχωρούν καταγγέλλοντάς σας για πλήρη έλλειψη συντονισμού.

Επιπλέον υπάρχουν φήμες για εμφάνιση λοιμωδών νόσων οι οποίες αν ευσταθούν μπορεί να μεταδοθούν και στον τοπικό πληθυσμό, όπως αναφέρει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του.

Οι πέντε δήμαρχοι της Νότιας Αθήνας με ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού.

Η απουσία του επίσημου κράτους σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς δεν προφυλάσσει την υγεία τόσο των μεταναστών όσο και των Ελλήνων κατοίκων των γειτονικών περιοχών. Επιπρόσθετα, κανείς δε γνωρίζει, επειδή εσείς δε φροντίσατε, ποιο είναι το ιατρικό ιστορικό τους.

Κατόπιν των τραγικών για τη χώρα επιλογών σας, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.     
Υπάρχει σχέδιο υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων καθώς και θωράκισης των κατοίκων των περιοχών όπου αυτοί διαμένουν, με τη συμμετοχή τόσο των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης;

2.     
Θα δοθούν σαφείς απαντήσεις τόσο από το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και από τα νοσοκομεία για τα αποτελέσματα των ευρημάτων σε περίπτωση επανεμφάνισης επικίνδυνα μολυσματικών ασθενειών;

3.     
Τελικά, έχετε έστω και ένα σχέδιο ή τρέχετε ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις, όντας ένθερμοι οπαδοί του «βλέποντας και κάνοντας»;

 

Οι
ερωτώντες βουλευτές

 

Εύη
Χριστοφιλοπούλου

Θεόδωρος
Παπαθεοδώρου

Βασίλης
Κεγκέρογλου

Ανδρέας
Λοβέρδος

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;