ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Θέμα: «Προσλήψεις και ανανέωση συμβάσεων εργασίας εργαζομένων/διασωστών στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας»

Κύριε Υπουργέ,

στο πλαίσιο της Έκτακτης Χρηματοδότησης του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) υλοποιήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ η δράση «Άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» με την πρόσληψη 50 διασωστών (ΔΕ Πλήρωμα ασθενοφόρου) με σύμβαση έργου οκτάμηνης διάρκειας στο ΕΚΑΒ. ( ΚΕΕΛΠΝΟ Αρ. Πρωτ.4294/29.12.2015).

Οι Διασώστες κατανεμήθηκαν στο παράρτημα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (9), Μυτιλήνης (10), Σάμου (5), Χίου (9), Κω (9), Καλύμνου (3) και Λέρου (5). Η σύμβαση που έχουν υπογράψει λήγει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016.
Σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες σε έκτακτες περιπτώσεις και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) και η αποτελεσματική του λειτουργία επιτυγχάνεται με την επαρκή στελέχωση με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και πληρώματα ασθενοφόρων – διασώστες.

Για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χρειάζονται διασώστες και επιπλέον το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε διακομιδές περιστατικών.

Τέλος, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό /διασώστες σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς η τελευταία προκήρυξη 7Κ μέσω ΑΣΕΠ για 186 θέσεις εκδόθηκε στις 23/12/2014 (ΦΕΚ 19/τ.ΑΣΕΠ/23−12−2014).
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Είναι στις προθέσεις του υπουργού υγείας η δυνατότητα νέας σύμβασης ή η δυνατότητα επαναπρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου των πενήντα (50) διασωστών στους τομείς του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης;
2. Είναι στις προθέσεις του υπουργού υγείας η έκδοση νέας προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού/διασωστών στο ΕΚΑΒ;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Δημήτρης Κρεμαστινός

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία