Επίκαιρη Ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Οι ΤΟΜΥ στα «αζήτητα» από τους ιατρούς;

 

Σε αποτυχία φαίνεται ότι εξελίσσεται η ναυαρχίδα των «αριστερών» μεταρρυθμίσεων στον εγκαταλελειμμένο χώρο της υγείας, οι ΤΟΜΥ. Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή είχε επισημάνει τα προβλήματα για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος και για το λόγο αυτό είχε δηλώσει την αντίθεσή της.

Η αρχική προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στελέχωσης των ΤΟΜΥ έληγε στις 25 Αυγούστου και μια μέρα πριν τη λήξη ανανεώθηκε μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, το ενδιαφέρον και οι αιτήσεις των ιατρών είναι ελάχιστες. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέχρι τις 25 Αυγούστου για τις 195 προκηρυγμένες θέσεις της Αθήνας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο από 41 γιατρούς, για τις 115 θέσεις της Θεσσαλονίκης υπήρξε ενδιαφέρον μόνο για τις 50, για τις 50 θέσεις της Πάτρας μόνο για τις 14. Και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου είναι σχεδόν μηδαμινό.

Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης να κλείσουν τα ιατρεία τους και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις για τις ΤΟΜΥ αλλιώς «απειλούνται» και με διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΠΥ.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχει υποβληθεί από ιατρούς για στελέχωση των ΤΟΜΥ; Πώς κατανέμονται οι αιτήσεις ανά ειδικότητα και ανά περιοχές; Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για την περίπτωση που οι αιτήσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ΤΟΜΥ;

2.      Αληθεύουν οι καταγγελίες των γιατρών και τα «σενάρια» για λήψη καταναγκαστικών μέτρων επιστράτευσης των ιατρών ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την ΠΦΥ;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο