Ερώτηση:  

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Στον… “πάγο” το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας»

 

Οι συνέπειες της απορρύθμισης των δημόσιων δομών υγείας εξακολουθούν να παραμένουν ορατές τόσο με τα φαινόμενα υποστελέχωσης όσο και με τις σοβαρές ελλείψεις σε προμήθειες τεχνολογικού εξοπλισμού, αναλώσιμων ειδών και φαρμάκων. Στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα θέρμανσης τον χειμώνα λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας με πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα αλλά και μαρτυρίες γιατρών και ασθενών, προκύπτει ότι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, καθώς δεν υπάρχει ζεστό νερό και πετρέλαιο για τη θέρμανση, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας, εξέτασης και παραμονής των ασθενών να καθίστανται κάτι παραπάνω από δύσκολες. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι κεντρικές μονάδες θέρμανσης δεν λειτουργούν όλες τις ώρες. Τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες που το κρύο είναι εντονότερο και οι λέβητες αερίου κλείνουν, το προσωπικό εργάζεται με διπλές ζακέτες και κάλτσες προκειμένου να ζεσταθεί, το ζεστό νερό αργεί να  φανεί στις βρύσες, ενώ για θέρμανση στους θαλάμους υπάρχουν ηλεκτρικές μικρές σόμπες, αερόθερμα και μικρά καλοριφέρ. Με αυτά τα «μέσα» εργαζόμενοι και ασθενείς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, τη στιγμή που η αιτία που φαίνεται ότι οδήγησε στον περιορισμό της χρήσης του λέβητα παραμένει άγνωστη.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι το πρόβλημα γενικεύεται στο σύνολο των Νοσοκομείων της χώρας, αφού η ενίσχυση και η συντήρηση του κλιματισμού –τους καλοκαιρινούς μήνες- και των εκάστοτε μονάδων θέρμανσης – τους χειμερινούς - σε κλινικές, χειρουργεία, θαλάμους νοσηλείας, ακόμη και σε Μονάδες Νεογνών  υπολειτουργούν.

Επειδή η κυβέρνηση συνεχώς μειώνει τους ετήσιους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Επειδή ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος (σύμφωνα με τα στοιχεία που οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν αναρτήσει στο Διαύγεια οι δωρεές το 2016 ήταν περισσότερες από 1.200 στα 138 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας!)

Επειδή η υγεία είναι ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Ποια μέριμνα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την άμεση και οριστική επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αναφορικά με τη θέρμανση και την έλλειψη ζεστού νερού;

2.      Σε ποια άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα ανά τη χώρα έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα προβλήματα; Θα επιλυθούν άμεσα και οριστικά τα προβλήματα στο σύνολό τους ώστε να μην αναγκάζεται το προσωπικό αλλά και οι πολίτες να παραμένουν σε χώρους χωρίς θέρμανση και σε θερμοκρασίες απόλυτου ψύχους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας                             Αχαΐας

 

Βασίλειος Οικονόμου                       Επικρατείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο