ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: ‘Χρηματοδότες’ του ΕΟΠΥΥ οι οπτικοί και οι οπτομέτρες με το νέο σύστημα αποζημίωσης οπτικών ειδών

Την κατάργηση της προπληρωμής των σκελετών και άλλων οπτικών ειδών και την πληρωμή των οπτικών και οπτομετρών απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει η νέα σύμβαση του Οργανισμού, την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους οπτικούς να υπογράψουν. 

Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί  επικοινωνιακά ως ένα μέτρο που ευνοεί τους ασφαλισμένους, στην πραγματικότητα πλήττει βάναυσα έναν ολόκληρο κλάδο, με μοναδικό στόχο την περικοπή της σχετικής δαπάνης.

Ειδικότερα, αφού το δικαίωμα του ασφαλισμένου θα διαπιστώνεται πλέον άμεσα από τον ιατρό κατά τη συνταγογράφηση των οπτικών ειδών και, επομένως, παρέλκει ο οποιοσδήποτε έλεγχος δικαιολογητικών, θα ήταν απολύτως εφικτό να πιστώνεται εξίσου άμεσα το σχετικό ποσό (π.χ. 100 ευρώ για σκελετό και κρυστάλλους) σε λογαριασμό του ασφαλισμένου (ή, έστω, με την καταχώρηση της αγοράς από τον οπτικό σε σχετικό σύστημα) ώστε να αποζημιώνεται για τη δαπάνη που έχει προκαταβάλει στον οπτικό.

Αντ’ αυτού, οι οπτικοί και οπτομέτρες θα χορηγούν οπτικά είδη στους ασφαλισμένους «από την τσέπη τους», και εν συνεχεία θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εντός 90 ημερών. Είναι απορίας άξιον με ποιόν τρόπο θα συμβεί αυτό, τη στιγμή που, π.χ., μόνο στην Αττική εκκρεμούν 95.000 αιτήματα αποζημίωσης από ασφαλισμένους και ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τους 12 μήνες. Εν τω μεταξύ, φυσικά, τα έξοδα διατήρησης της επιχείρησης θα τρέχουν. 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι μοναδικός σκοπός είναι τελικά η οριζόντια περικοπή της σχετικής δαπάνης, μέσω των μηχανισμών rebate και clawback, με αποτέλεσμα να καθίστανται οι οπτικοί και οι οπτομέτρες «χρηματοδότες» του ΕΟΠΥΥ, χωρίς, φυσικά, να μπορούν να ελέγξουν αν η συνταγή που εκτελούν τη δεδομένη στιγμή θα πληρωθεί ή όχι, λόγω εξάντλησης του σχετικού κονδυλίου. Ανάλογη τακτική έχει ακολουθήσει ο ΕΟΠΥΥ και με τους λογοθεραπευτές.

Με το νέο σύστημα, ουσιαστικά, δεν επέρχεται καμία εξοικονόμηση χρόνου, καμία μείωση γραφειοκρατίας, απλά, μεταφέρεται η ταλαιπωρία και οι καθυστερήσεις από τους ασφαλισμένους στους οπτικούς. 

Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να αγνοεί, για άλλη μία φορά, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις οπτικών και οπτομετρών είναι στην πλειοψηφία τους μικρές τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται ήδη όλες τις εξοντωτικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)      Δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν οφειλόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους οπτικούς και οπτομέτρες από το 2011, με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσετε την πληρωμή εντός 90 ημερών, όπως αναφέρεται στο σχέδιο σύμβασης;

2)      Με ποιόν τρόπο προτείνετε στους επαγγελματίες αυτούς να επιβιώσουν οικονομικά κατά τις 90 αυτές ημέρες και να αντεπεξέλθουν στις λοιπές υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές, εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία;

3)      Για ποιο λόγο δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών σχετικά με τη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας από τους ίδιους, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Χάρης Θεοχάρης – Β’ Αθηνών

Στάθης Παναγούλης – Β’ Αθηνών

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο