Ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δραματική έλλειψη ιατρών στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδανείου στην Πάτρα

 

Στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδανείου επιτελείται καθημερινά ένα πολύ σημαντικό έργο από τους ιατρούς και το διοικητικό προσωπικό. Οι δύο (2) ιατροί του Κέντρου έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες εισαγγελικές παραγγελίες για παιδοψυχιατρικές εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες περίπλοκων υποθέσεων που καταφθάνουν εκεί, ενώ παράλληλα οι ιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν τακτικά και επείγοντα περιστατικά τα οποία σε μηνιαία βάση φτάνουν τα 380. Την ίδια στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής, η οποία φτάνει και ξεπερνά πολλές φορές τους δύο μήνες. Πρόκειται για παιδιά που έχουν αυτοκτονικές τάσεις, διάφορες ψυχώσεις, κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, σχολική άρνηση και πολλές άλλες. Δεν είναι δηλαδή απλά περιστατικά αλλά απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση και προσοχή.

Παρόλο όμως που το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο αποτελεί κέντρο αναφοράς για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιατρών δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και παραμένει μόνο με δύο (2) επικουρικούς ιατρούς! Για να αντιληφθεί κανείς την υποστελέχωση του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου αρκεί να το συγκρίνει κανείς με το αντίστοιχο τμήμα του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» όπου υπηρετούν 20 παιδοψυχίατροι! Αποτέλεσμα των δραματικών αυτών ελλείψεων είναι να έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής το ιατρικό προσωπικό.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Είναι σε γνώση του η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Καραμανδάνειο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο; Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωσή του;

2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβεί και βάσει ποιου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις αναγκαίες προσλήψεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας                                         Αχαΐας

 

Βασίλειος Οικονόμου                                   Επικρατείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;