Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και προαγωγή της επενδυτικής δραστηριότητας έχει να επιδείξει η συνεργασία ελληνικών με πολυεθνικές φαρμακευτικές στο μάρκετινγκ πρωτοτύπων φαρμακευτικών προϊόντων.

Μια τέτοια συνεργασία έχουν ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια – με προοπτική να συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλη μια τετραετία - η ελβετική φαρμακευτική Novartis με την αμιγώς ελληνική φαρμακευτική Elpen, για την συν-προώθηση στην αγορά έξι φαρμακευτικών σκευασμάτων που αφορούν την υπέρταση και την καρδιολογία, καθώς και το διαβήτη.

Οι πωλήσεις των προϊόντων αυτών, αποτελούν το 10% του κύκλου εργασιών της ελληνικής θυγατρικής της Novartis, καθώς και το 22% του κύκλου εργασιών της Elpen.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη συνεργασία της Novartis Hellas έχει αποτελέσει Best Practice για ολόκληρο τον Όμιλο της Novartis, διεθνώς.

Τη σημασία και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, το σύστημα υγείας, τους ασθενείς, τους εργαζόμενους και την κοινωνία, που απορρέουν από την παραπάνω συνεργασία ανέδειξαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και Γενικός Γραμματέας του ΣΦΕΕ κ.

Κων. Φρουζής, και ο Αντιπρόεδρος της Elpen και της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Όπως τόνισε ο κ. Φρουζής, η Novartis Hellas όσα χρόνια δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αποδίδει ένα μεγάλο τμήμα του κύκλου εργασιών της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, μέσω πληρωμών φόρων (άμεσων και έμμεσων), προμηθευτών, μισθοδοσίας, ασφαλειών, επενδύσεων για έρευνα, προστιθέμενη αξία παραγωγής κι εμπορικών συνεργασιών κτλ.

Μόνο το 2010, μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τη φαρμακοβιομηχανία, τα ποσά αυτά ξεπέρασαν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία υποστήριξε τη διεξαγωγή 90 κλινικών μελετών στην Ελλάδα, μία επένδυση εκατομμυρίων, ενώ συνεισέφερε στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από την επένδυση περίπου 30 εκατ. ευρώ για co-marketing φαρμάκων σε συνεργασία με εξαιρετικές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως η ΕΛΠΕΝ.

Η Novartis Hellas έχει στρατηγικά επιλέξει να συνεργάζεται με αξιόλογες ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες, όπως είναι η ΕΛΠΕΝ, στηρίζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία.

Συγκεκριμένα, η εταιρία συνεργάζεται επίσης με την Vianex, τη Demo, αλλά και τη Φαμάρ, στην οποία παράγει προϊόντα της για τη Novartis, διεθνώς (συνολικά 12 εκ. συσκευασίες).

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, 'σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία το ζήτημα της εταιρικής υπευθυνότητας είναι κλειδί για να μπορέσει ο τόπος μας να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Στο ίδιο πλαίσιο και ως φαρμακοβιομηχανία έχουμε καταβάλει μέγιστη προσπάθεια, επιδιώκοντας και χτίζοντας έναν παραγωγικό διάλογο με την Πολιτεία και τους λοιπούς εταίρους, αποδεχόμενη βραχυπρόθεσμα μέτρα που σαφώς πλήττουν την κερδοφορία μας και θέτουν σε κίνδυνο, τόσο τη βιωσιμότητα πολλών εταιριών, αλλά και τη διατήρηση των επενδύσεων του κλάδου μας'.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η εξοικονόμηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης στόχευε το 1δις ευρώ για το 2010 και 1 δις για το 2011. Με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο χώρο του φαρμάκου αυτός ο στόχος όχι μόνο έχει επιτευχθεί αλλά και κατά πολύ ξεπεραστεί, αφού η συνολική εξοικονόμηση από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας ξεπερνά, πλέον, την τελευταία διετία, τα 2,5 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή όμως, συσσωρεύονται ξανά χρέη Νοσοκομείων και Ταμείων προς τη φαρμακοβιομηχανία, τα οποία φθάνουν τα 1,2 δις ευρώ, δίνοντας αντικίνητρα στις επιχειρήσεις τους να διατηρήσουν τις Επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

'Έχουμε μέχρι σήμερα συνεισφέρει συνειδητά στον εξορθολογισμό των δημοσιοοικονομικών της Υγείας ως εταιρία και ως κλάδος', υπογράμμισε ο κ. Φρουζής, 'αντιλαμβανόμενοι την προσπάθεια που όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε για να σταθεί στα πόδια της η οικονομία της Χώρας.

Όμως θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θα πρέπει να παραμείνει και βιώσιμος προς όφελος των ασθενών, της ελληνικής οικονομίας, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Προτείνουμε άμεσα τα εξής διαρθρωτικά μέτρα για το 2012-2013:

1. Εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τον έλεγχο του όγκου και της υποκατάστασης

2. Μέτρα για τα εκτός πατέντας και γενόσημα προϊόντα

3. Συνεισφορά στην εξοικονόμηση κι άλλων εταίρων στην αλυσίδα Διανομής του Φαρμάκου σύμφωνα με το Μνημόνιο

4. Ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης κουπονιών, πλαστών συνταγών και αποφυγή παρανομιών (το οποίο υλοποιείται από τον EOΦ)

5. Άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Νοσοκομεία, Ταμεία / ΙΚΑ

6. Στενή παρακολούθηση κι άλλων κέντρων κόστους της υγείας μιας και το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόλις το 16% της Υγείας και το 13% των Νοσοκομειακού κόστους λειτουργίας!

Η ΕΛΠΕΝ

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η αναπτυξιακή διάσταση της φαρμακοβιομηχανίας και δη της εγχώριας, καθώς ήδη από το 2006 έχει μειωθεί η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων κάτω από το 20%, ενώ συνολικά από το 1987 μέχρι σήμερα, ενώ η σχέση παραγομένων / εισαγομένων φαρμάκων ήταν 80/20, σήμερα, η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί.

Η Elpen, εκτός από τη Novartis, διατηρεί σταθερές συνεργασίες με διεθνείς οίκους, όπως οι: Pfizer, Lundbeck, Baxter, Bayer, Italfarmako, Recordati.

Προαναγγέλλοντας ότι η Elpen θα παρουσιάσει κύκλο εργασιών 180 εκ. ευρώ εντός του 2011, μειωμένος κατά 5%, τόνισε ότι η μείωση της κερδοφορίας θα υπερβεί το 22%, λόγω των δραστικών μειώσεων στις τιμές των γενοσήμων.

Από το σύνολο του κύκλου εργασιών, το 15% οφείλεται σε εξαγωγές και στόχος της εταιρίας είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές στο 25% του τζίρου της. Για το λόγο αυτό, δημιουργεί δίκτυο στην Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Παράλληλα προωθεί υβριδικό γενόσημό της, με κατοχυρωμένη πατέντα σε 7 χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ο κ. Τρύφων, σημειώνοντας ότι οι διαγωνισμοί των νοσοκομείων για τα φάρμακα 'δοκιμάζουν τις αντοχές του κλάδου που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το dumping των τιμών', επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου πολιτικής μέσα από το οποίο θα εξορθολογιστούν οι δαπάνες υγείας και θα περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη.

'Είναι δεδομένο ότι η μονόπλευρη εστίαση σε επιμέρους συνιστώσες της υπάρχουσας κατάστασης, όταν αγνοεί τα αίτια, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. Φτάσαμε σε υπερβολές διότι επί σειρά ετών αγνοούμε τα αίτια που προκαλούν τις δαπάνες και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς.

Η παντελής έλλειψη φαρμακευτικής πολιτικής, κανόνων, μετρήσεων και ελέγχου, μας οδήγησαν στα σημερινά δεδομένα. Από αυτό το σημείο λοιπόν πρέπει να ξεκινήσουμε. Να καταλήξουμε στο κατάλληλο για τη χώρα μας πλαίσιο πολιτικής, να βάλουμε κανόνες και να παρακολουθήσουμε την κατανάλωση.

Μονοδιάστατες προσεγγίσεις, όπως π.χ. η επικέντρωση στις τιμές, όταν αδυνατούμε να ελέγξουμε την υποκατάσταση, θα οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σε ένα σταθερό περιβάλλον και με ξεκάθαρο πλαίσιο πολιτικής, δίνεται η δυνατότητα υγιούς επιχειρηματικού σχεδιασμού και περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασιών, μεταξύ ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιρειών, με προφανή οφέλη για τη χώρα.

Η εγχώρια προστιθέμενη αξία της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να προσφέρει πολλά στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα. Ας σκεφτούμε μόνο ότι το εμπορικό ισοζύγιο στα φάρμακα παρουσιάζει επί σειρά ετών έλλειμμα μεγαλύτερο από 3 δις ευρώ.

Οι δυνατότητες των ελληνικών παραγωγικών μονάδων μπορούν να καλύψουν εύκολα την εγχώρια κατανάλωση. Ο προσανατολισμός προς την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τον παραμικρό θύλακα δημιουργίας προστιθέμενων αξιών.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες