Συνεργασία με το Massachusetts General Hospital και τους Partners Healthcare International ξεκινά το Ιατρικό Αθηνών, για την παροχή 'δεύτερης γνώμης' σε σοβαρά ιατρικά περιστατικά με τη συνδρομή ομάδας γιατρών από την Ιατρική σχολή του Harvard.

Η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας έγινε την Τρίτη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών δρ. Β. Αποστολόπουλο και διακεκριμένα στελέχη του Harvard.

Μέσω του Ολοκληρωμένου Διεπιστημονικού Προγράμματος Θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS), επιτρέπεται στον ασθενή μα εναλλακτική αξιολόγηση της περίπτωσής του από το Massachusetts General Hospital, χωρίς τη μετάβασή του εκεί.

Ομάδα γιατρών του Harvard, σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό του ασθενούς, επανεκτιμούν την περίπτωση και συντάσσουν σχέδιο θεραπείας. Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας της τηλεϊατρικής, όπου ο φάκελος του ασθενούς μεταφέρεται εντός 48 ωρών στις ΗΠΑ, μέσω ασφαλούς σύνδεσης, ενώ τις επόμενες ημέρες, στέλνεται επίσημη απάντηση από το αμερικανικό νοσοκομείο.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, μπορεί να παρακολουθήσει ακόμη και πιθανή χειρουργική επέμβαση, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Ο δρ. Αποστολόπουλος, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αντανακλά τη δέσμευση του Ομίλου για διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Πρόσθεσε ότι η διάγνωση ενός σύνθετου προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε απόγνωση τον ασθενή και το περιβάλλον του και τόνισε ότι ο Όμιλος θέλει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί του θα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών.

Και εκτίμησε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει να ενδυναμωθούν οι συνεργασίες στην ελληνική ιατρική κοινότητα, προς το συμφέρον των ασθενών.

Ο δρ. Andrew Warshaw, καθηγητής Χειρουργικής του Χάρβαρντ, διευθυντής Χειρουργικής στο γενικό νοσοκομείο Μασαχουσέτης και ένας από τους επιστημονικούς διευθυντές του προγράμματος, ανέφερε ότι το CMTS, διαφέρει από τις υπόλοιπες υπηρεσίες 'δεύτερης γνώμης', καθώς πρόκειται για ομάδα εξειδικευμένων γιατρών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα από διαφορετικές πλευρές, ενώ παράλληλα προσφέρει μια λίστα θεραπευτικών συστάσεων, μετά από επεξεργασία νέων θεραπειών, ερευνητικών ή πρωτοεμφανιζομένων.

Αναφερόμενος στο κόστος του προγράμματος, ο κ. Αποστολόπουλος σημείωσε πως είναι υποπολλαπλάσιο της μετάβασης ασθενούς στο εξωτερικό και ανακοίνωσε την πρόθεση της διοίκησης του Ιατρικού Αθηνών να προχωρήσει σε ενημέρωση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών καθώς και του ΕΟΠΥΥ, για την εξοικονόμηση πόρων από τη θεραπεία στο εξωτερικό.

Α.ΠΑΠ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού