Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Το πρώτο υβριδικό χειρουργείο της χώρας, εγκαινιάστηκε σήμερα στο «Υγεία» από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, παρουσία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη.


Στιγμιότυπο από τη τελετή των εγκαινίων του Υβριδικού Χειρουργείου στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Η συγκεκριμένη υβριδική χειρουργική αίθουσα 87 τ.μ., αποτελεί την πιο σύγχρονα εξοπλισμένη, από τις 20 υβριδικές χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν παγκοσμίως. Από αυτές οι 10 βρίσκονται στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια επένδυση που εκτιμάται στα 2 εκ. ευρώ, καθιερώνοντας το Υγεία διεθνώς στην πρώτη γραμμή της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς διαθέτει τον πιο σύγχρονο απεικονιστικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, επιτρέποντας τη διενέργεια πολύπλοκων επεμβάσεων σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας.

Στην αίθουσα αυτή, μπορούν να διενεργούνται στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα ενδαγγειακές και ανοικτές επεμβάσεις, αλλά και ελάχιστα επεμβατικές.
Το πρώτο τέτοιο πολύπλοκο χειρουργείο, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, με ένα περιστατικό, κυρίως αγγειοχειρουργικό.

Ο υπουργός Υγείας

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Λυκουρέντζος συνεχάρη τον Όμιλο και ανέφερε ότι: ‘Το Θεραπευτήριο Υγεία με τη λειτουργία αυτού του υπερσύγχρονου Υβριδικού Χειρουργείου συνεχίζει την παράδοση της διακεκριμένης προσφοράς του στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αναβαθμίζει περαιτέρω τις δυνατότητες παροχής προηγμένων νοσοκομειακών υπηρεσιών στην πατρίδα μας. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι αυτή η ιατρική πρωτοπορία προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και πραγματοποιείται μέσα στη δίνη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης.


O Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος στο βήμα, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η Ελλάδα διαθέτει ικανές επιστημονικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, οι οποίες δημιουργούν, προσφέρουν και υποδεικνύουν προς όλους τους Έλληνες τον αληθινό δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την πραγματική ανάπτυξη’.
Σημείωσε πως η Κυβέρνηση απορρίπτει την εχθροπάθεια εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αγκαλιάζει, ενθαρρύνει και υποστηρίζει αυτές τις δημιουργικές δυνάμεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της ευημερίας του λαού μας.
Υποστηρίζοντας ότι η αναγέννηση του τομέα της Υγείας προϋποθέτει μεταξύ άλλων τη συνεργασία και σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι η απαλλαγή της οικονομίας και της κοινωνίας από τα δεσμά της κρατικοδίαιτης γραφειοκρατίας, της δημαγωγίας και της μεταπολιτευτικής παθογένειας οδηγεί στην απελευθέρωση των αστείρευτων ηθικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών δυνάμεων του Ελληνισμού.

Ο κ. Λυκουρέντζος εστιάστηκε στον Τουρισμό Υγείας και το αναμενόμενο νομοσχέδιο από τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Υγείας εργάζεται για τον παραγωγικό επαναπροσανατολισμό της χώρας. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη δυναμική ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, πρόκειται να πρωτοστατήσει το Θεραπευτήριο Υγεία, το οποίο μάλιστα ήδη διαθέτει διεθνή πιστοποίηση για την παροχή υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας.

Ο κ. Α. Βγενόπουλος


Ο Πρόεδρος της MIG και του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Ανδρέας Βγενόπουλος στο βήμα, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
Ο πρόεδρος της MIG και του Ομίλου Υγεία Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, σημείωσε πως ‘το Υγεία, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι από τους πιο άξιους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ελλάδας και παραμένει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Η προσπάθεια αυτή δείχνει ότι συνεχιίζουμε το επενδυτικό πρόγραμμά μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και τις θέσεις εργασίας. Ο Ομιλος Υγεία, χάρη στις σημαντικές επενδύσεις των τελευταίων ετών περιλαμβάνεται στα κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και αυτός είναι ο κύριος λόγος που παρά την κρίση, έχουμε αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 3%. Μαζί με τους εργαζόμενους, το νοσηλευτικό και ιατρικό δυναμικό, συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια. Τα νοσοκομεία του Ομίλου αποτελούν υπόδειγμα ελληνικής εταιρίας που στέκεται με επιτυχία στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Αυτόν τον δρόμο της ευρωπαϊκής αγοράς, ακολουθούμε με τις επενδύσεις σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, αλλά και ευαισθησία για τον άνθρωπο και την κοινωνία’.

Παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του υβριδικού χειρουργείου ο διευθυντής της Α΄ αγγειοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Υγεία Σταύρος Καλλιάφας, τόνισε: ‘με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτελούνται όλο και περισσότερες και πιο σύνθετες ενδαγγειακές επεμβάσεις. Σε ορισμένες από αυτές, παρουσιάζεται η ανάγκη είτε να γίνει εξαρχής συνδυασμένη ανοικτή και ενδαγγειακή επέμβαση, είτε να μετατραπεί ενδαγγειακή επέμβαση σε ανοικτή, στην περίπτωση που η πρώτη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν τα υβριδικά χειρουργεία. Το συγκεκριμένο υβριδικό χειρουργείο του Υγεία, χαρακτηρίζεται ως ‘Τελευταίας γενιάς υβριδικό χειρουργείο πολλαπλών ειδικοτήτων’. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός πολλαπλών δυνατοτήτων, επιτρέπουν την ταυτόχρονη διενέργεια των πιο εξελιγμένων ενδαγγειακών και ανοικτών επεμβάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του καρδιαγγειακού συστήματος’.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Υγεία, στο χειρουργείο αυτό θα έχουν πρόσβαση περιστατικά όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρέωση στους ασθενείς που θα χειρουργούνται σε αυτό.

Τα οφέλη του Υβριδικού Χειρουργείου είναι τα εξής:

  • Ύψιστη ασφάλεια για τον ασθενή, διότι επιτρέπει την άμεση μετατροπή μιας ενδαγγειακής επέμβασης σε ανοικτή, όταν η πρώτη δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί ή παρουσιάσει μια επιπλοκή.
  • Εκτέλεση σύνθετων ενδαγγειακών επεμβάσεων σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών, ακόμα και σε αυτούς με πολλαπλά συνοδά προβλήματα υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με το συνδυασμό υψηλής διακριτικής ευκρίνειας και ψηφιακής επεξεργασίας της εικόνας των σύγχρονων παναγγειογράφων, η οποία επιτρέπει τη χρήση των πλέον εξελιγμένων υλικών ενδαγγειακής θεραπείας, αλλά και τη δυνατότητα πολλαπλών προσπελάσεων των αγγείων από διάφορα σημεία του σώματος (βουβωνική χώρα, άνω άκρο, άκρο πόδα, τράχηλο, θώρακα, κοιλιά).
  • Εκτέλεση στον ίδιο χρόνο πολλαπλών ενδαγγειακών ή ανοικτών επεμβάσεων σε διαφορετικά σημεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Ελάττωση της δόσης ακτινοβολίας για τον ασθενή και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Ελάττωση της δόσης του σκιαγραφικού που χορηγείται στους ασθενείς για την απεικόνιση των αγγείων.
  • Προφύλαξη του ασθενούς από λοιμώξεις.

Στο Υβριδικό Χειρουργείο του Υγεία μπορούν να διενεργούνται ανοικτές και διαδερμικές επεμβάσεις από ειδικότητες όπως: αγγειοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, επεμβατική ακτινολογία, ορθοπεδική, γενική χειρουργική, χειρουργική τραύματος, ουρολογία, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα της χειρουργικής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα