του Γιώργου Παπανικολάου

Δεν έχει συμβεί ξανά (τουλάχιστον σε εμάς) να ερωτάται γραπτώς μια εταιρία από δημοσιογράφο κι αντί να απαντά στον ίδιο, να σπεύδει ( με… έξι μήνες καθυστέρηση βέβαια, από τότε που έπρεπε να το κάνει), να εκδώσει ανακοίνωση προς το… Χρηματιστήριο.

Τώρα μας έτυχε κι αυτό.
Επειδή η ιστορία έχει ενδιαφέρον, να την πάρουμε από την αρχή της.
Στις 24 Οκτωβρίου του 2006, η Euromedica ανακοίνωσε τη σύσταση εταιρίας (με ημερομηνία σύστασης, όπως ανέφερε τότε, τη 17η Οκτωβρίου) η επωνυμία της οποίας ήταν Euromedica Ανατολικής Αττικής Α.Ε.

Ανέφερε δε ότι η ίδια έχει το 49% και το 51% το έχουν ”διακεκριμένοι ιατροί”.

Ανέφερε ακόμη ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης για το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο θα είναι 2,2 εκατ. ευρώ και ότι η εταιρία αναμένεται να λειτουργήσει το α΄ τρίμηνο του 2007. Έσπευσε μάλιστα να σημειώσει ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών για το 2007 εκτιμάται σε 850.000 ευρώ.


Τέτοια σιγουριά.


Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται περίεργα όταν αναγνώστης (που θυμόταν αυτή την ανακοίνωση) παρατήρησε ότι στον ετήσιο απολογισμό 2006 της Euromedica (που συντάχθηκε μήνες μετά) η… σύσταση της ίδιας ακριβώς εταιρίας αναφέρεται ως ”μεταγενέστερο του ισολογισμού γεγονός”, δηλαδή σαν κάτι που έγινε μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2006!Οπότε μας… ειδοποίησε.

Tι έδειξε η μικρή έρευνα που κάναμε για το θέμα; Ότι η Euromedica Ανατολικής Αττικής συστάθηκε την 6η Δεκεμβρίου του 2006 (κι όχι στις 17 Οκτωβρίου, ούτε βέβαια και κατόπιν της σύνταξης του ισολογισμού) με μετόχους δύο (2) γιατρούς που πήραν το 51% και με τον κ.

Νικόλαο Λιακουνάκο, του Θωμά και της Μαρίας, να έχει το υπόλοιπο 49%!

Η ίδια η Euromedica δεν υπήρχε πουθενά πλην του… τίτλου της εταιρίας.
Για τον λόγο αυτό και τηρώντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας κάναμε γραπτό ερώτημα στην εισηγμένη εταιρία στις 12 Ιουνίου ρωτώντας τα εξής:

”Η Euromedica ανακοίνωσε στις 24 0κτωβρίου του 2006 τη συμμετοχή της κατά 49% στην υπό σύσταση, τότε, εταιρία Euromedica Ανατολικής Αττικής Α.Ε.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε, προκύπτει ότι μέτοχος στην υπό σύσταση Euromedica Ανατολικής Αττικής Α.Ε.

με 49% δεν ήταν η εισηγμένη εταιρία, αλλά ο κ. Ν. Λιακουνάκος, ενδεχομένως συγγενικό πρόσωπο με τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης.

Το ερώτημα λοιπόν που θέτουμε είναι το αν μέχρι σήμερα το 49% της Euromedica Ανατολικής Αττικής Α.Ε. έχει περιέλθει στην κυριότητα του εισηγμένου ομίλου και έναντι ποίου τιμήματος.


Και δεύτερον, εάν όχι, τι έχει αλλάξει από την επίσημη ανακοίνωσή σας της 24ης Οκτωβρίου”.

Αντί απάντησης, από την εταιρία εκδόθηκε έξι ημέρες μετά τα γραπτά ερωτήματά μας μια ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, που (κατόπιν διαμαρτυρίας μας) κοινοποιήθηκε και σε εμάς μαζί με μια γραπτή… ευχαριστία που τους τη… θυμίσαμε την περίπτωση και βοηθήσαμε στην...

ενημέρωση του κοινού!
Καλά να είμαστε!

Η νέα αυτή ανακοίνωση της Euromedica αναφέρει επιτέλους ότι την εταιρία τη σύστησαν δύο γιατροί και ο κ. Νίκος Λιακουνάκος, με συνολικό κεφάλαιο 120.000 ευρώ. Λέει ακόμη ότι υπάρχει προσύμφωνο δεσμευτικό, βάσει του οποίου ο κ.

Λιακουνάκος υποχρεούται να μεταβιβάσει τη συμμετοχή του στη Euromedica, με ισόποσο τίμημα. Δεν λέει όμως ΠΟΥΘΕΝΑ σαφώς αν η μεταβίβαση έχει ήδη γίνει.

Κι ακόμη ΔΕΝ λέει –και κάποιους λόγους θα έχει- ΓΙΑΤΙ στη σύσταση της εταιρίας συμμετείχε ο κ. Λιακουνάκος κι όχι η ίδια η εταιρία.

Λέει μόνο ότι ”η ως άνω συμμετοχή της Euromedica A.E. στη Euromedica Αν. Αττικής Α.Ε. έγινε μέσω προσυμφώνου, εν αναμονή εκδόσεως αποφάσεως του Σ.τ.Ε. κατόπιν της από 4/5/07 συνεδριάσεως της Ολομελείας αυτού, σχετικά με το κύρος ορισμένων διατάξεων του Π.Δ.

84/2001 οι οποίες είχαν ήδη κριθεί άκυρες ως αντισυνταγματικές από το Δ’ τμήμα του Σ.τ.Ε., προ της συστάσεως της Euromedica Αν. Αττικής Α.Ε.”.
Αυτό σημαίνει ότι όταν συστάθηκε η εταιρία δεν υπήρχε νομική δυνατότητα συμμετοχής της Euromedica; Κι αν ναι, πώς αποτόλμησε η εταιρία να ενημερώσει επίσημα το Χ.Α.; Προεξόφλησε...

επισήμως τις μελλοντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Κι έχουν τελικά εκδοθεί τελεσίδικα αυτές οι αποφάσεις; Έχει πλέον μεταβιβαστεί το μερίδιο του κ. Λιακουνάκου στην εισηγμένη Euromedica; Πουθενά δεν προκύπτει αυτό από τη χθεσινή ανακοίνωση της καλής εταιρίας.


Ούτε βεβαίως στην ανακοίνωση αναφέρεται αν η Euromedica Aνατολικής Αττικής βάζει στο μετοχικό της κεφάλαιο νέους ιατρούς-μετόχους (θυμίζουμε ότι ξεκίνησε με 2 ιατρούς-μετόχους) με κάποιου είδους εγγραφές που λήγουν μάλιστα τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο.

Όλα αυτά όμως τα… λέει ο πρόεδρος της νεοσύστατης εταιρίας, ο κ. Σαράντης Λουκάς, ιατρός το επάγγελμα, σε εκτενέστατη συνέντευξή του, που δόθηκε στις 11 Μαΐου του 2007, στην τοπική εφημερίδα ”Ρεπόρτερ” της Ανατολικής Αττικής (όλο το κείμενο δημοσιεύεται παραπλεύρως στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).


Μεταξύ μάλιστα πολλών άλλων, ο συγκεκριμένος κύριος αναφέρει όχι μόνον ότι η εταιρία ιδρύθηκε με μέτοχο τη Euromedica στα τέλη του 2006 (πράγμα που όλοι ξέρουμε πλέον ότι δεν είναι έτσι), αλλά και τα εξής… ενδιαφέροντα:

”Αναγκαστήκαμε να αρνηθούμε δελεαστικές προσφορές επενδυτών, οι οποίοι δεν είναι ιατροί, αλλά βλέπουν την ταχύτατη ανάπτυξη της περιοχής και την αναμενόμενη επιτυχία της εταιρίας μας. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ EUROMEDICA” (σ.σ.

τα κεφαλαία δικά μας, όπως και η σημείωση ότι η εισηγμένη Euromedica ετοιμάζεται για μεγάλη αύξηση κεφαλαίων).
Και συνεχίζει: ”Εμείς δεχόμαστε μόνο γιατρούς κι αυτό βέβαια μέχρι τον Ιούνιο, οπότε κλείνει ο κύκλος των εγγραφών”, ενώ προσθέτει κιόλας ότι:

”Οι συνάδελφοι (sic) που θα θελήσουν να μπουν στη συνέχεια, θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης, ή να αποκτήσουν έστω και μία μετοχή από έναν από τους ιατρούς-ιδρυτές, γεγονός που αναμένεται με ενδιαφέρον από τους οικονομολόγους, όσον αφορά στην αξία της κάθε μετοχής”.


Δεν γνωρίζουμε πόσο ταλαντούχος ιατρός είναι ο κ. Λουκάς, ως πωλητής μετοχών όμως θα γινόταν ανάρπαστος στις χρηματιστηριακές εταιρίες!

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση εμείς έχουμε, ανακεφαλαιώνοντας, σειρά ερωτημάτων:

1. Ήταν νόμιμη τον Οκτώβρη του 2006 μια συμμετοχή της Euromedica στη Euromedica Ανατολικής Αττικής;
Αν ναι, γιατί μέτοχος έγινε ο κ. Ν. Λιακουνάκος; Αν πάλι δεν ήταν επιτρεπτή από τον νόμο, πώς ανακοινώθηκε επισήμως στις Χρηματιστηριακές Αρχές; Και γιατί ουδέποτε ως τα χθες έγινε επανόρθωση;

2. Έχει γίνει η μεταβίβαση των μετοχών της Euromedica Ανατολικής Αττικής από τον κ. Ν. Λιακουνάκο στη Euromedica, ή ο κ. Λουκάς μιλάει τόσο πειστικά και προτρέπει σε αγορές μετοχών της εισηγμένης για κάτι που ΘΑ γίνει;
Αν έγινε, πότε έγινε; Πότε άραγε υπογράφτηκε αυτό το προσύμφωνο μεταξύ της εταιρίας και του συγγενούς του βασικού της μετόχου;

3. Στο καταστατικό αναφέρεται ως ιδρυτής ένας ειδικευμένος ιατρός, ακτινολόγος (ο κ. Κώστας Λούβρος), ενώ ο άλλος ιατρός-μέτοχος (κ. Αντ. Γκούμας) αναφέρεται απλώς ως ”ιατρός”. Είναι άραγε ειδικευμένος ιατρός ο κ. Γκούμας;
Διότι αν δεν κάνουμε λάθος, για να είναι νόμιμη η εταιρία με βάση το προεδρικό διάταγμα 84/2001 πρέπει οι ιδρυτές μέτοχοι-ιατροί να είναι ειδικευμένοι!

4. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ο κ. Λουκάς ότι η εταιρία θα έχει και μονάδα τεχνητού νεφρού. Το καταστατικό της εταιρίας λέει ότι έχει ιδρυθεί με σκοπό ”αποκλειστικά την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.

84/2001”. Επιτρέπει αυτό το πλαίσιο τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού; Ή μήπως όχι;


Υ.Γ.: Η ενημέρωση των επενδυτών, αλλά και η τήρηση των προβλεπομένων από το εκάστοτε νομικό πλαίσιο, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Εμείς ως δημοσιογράφοι φέρνουμε τα περιστατικά στο φως της δημοσιότητας. Τα υπόλοιπα είναι ευθύνη των εκάστοτε αρμόδιων αρχών.

Υ.Γ. 2: Nα μας συγχωρήσει η καλή εταιρία που τις νέες ερωτήσεις μας τις κάνουμε κατευθείαν δημοσίως, αλλά δουλειά των δημοσιογράφων δεν είναι να υποβάλλουν ερωτήματα κι αντί απαντήσεως να λαμβάνουν… χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Τώρα λοιπόν ρωτάμε κι εμείς δημοσίως κι ας απαντήσουν στα ερωτήματά μας με τον ίδιο τρόπο.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα