του Γιώργου Παπανικολάου

Εξακολουθεί να μην συμμετέχει η Euromedica, στην περίφημη ”Εuromedica Aνατολικής Αττικής”, η οποία ως σήμερα δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της!

Και ταυτόχρονα, στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η εισηγμένη Euromedica παρουσιάζεται να παρακάμπτει κάθε έννοια τυπικής προσαρμογής στα προβλεπόμενα από το νόμο, εμφανίζοντας ένα προσύμφωνο με συγγενή του βασικού της μετόχου, να...

ισοδυναμεί με επίσημη συμμετοχή της σε μια ανώνυμη εταιρία.

Τα γεγονότα αυτά τα παραδέχεται η εισηγμένη εταιρία, με επίσημη απάντηση της, στα ερωτήματα που έθεσε το δημοσίευμά μας, παραδεχόμενη επιπλέον ότι παρέλειψε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, για τις παραπάνω εξελίξεις.

Στη πράξη, με βάση την ύπαρξη δεσμευτικού προσυμφώνου μεταξύ της εισηγμένης και ενός στενού συγγενούς του βασικού της μετόχου, κ. Λιακουνάκου, απο τη μια ιδρύθηκε μια εταιρία που φέρει την επωνυμία της Euromedica, (χωρίς να έχει εταιρική σχέση μαζί της)

Κι απο την άλλη, στα επίσημα έγγραφα της εισηγμένης εταιρίας (όπως ο ετήσιος απολογισμός) γίνονταν αναφορές στην ύπαρξη της Euromedica Ανατολικής Αττικής, ωσάν η εισηγμένη να έχει ήδη συμμετοχή σε αυτή!
Κι ομως, στη χθεσινή ανακοίνωση, της εισηγμένης αναφέρεται ότι το προσύμφωνο προβλέπει μεταβίβαση της συμμετοχής σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αυτή θα υποδείξει, αν υπάρξει οριστικό κώλυμα στη συμμετοχή της.

Αν αποδειχθεί δηλαδή ότι τελικά ΔΕΝ μπορεί να συμμετάσχει, λόγω αντίθετης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρακτικά, η ερμηνευτική γνωμάτευση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μπλόκαρε τη συμμετοχή της στην ”Εuromedica Aνατολικής Αττικής” και τώρα περιμένει αν θα αποφασίσει διαφορετικά το Σ.τ.Ε.


Η Euromedica βέβαια, προσπαθεί να υποβαθμίσει την όλη υπόθεση, λόγω του χαμηλού ύψους της αρχικής συμμετοχής του κ. Λιακουνάκου στη Euromedica Aνατολικής Αττικής.

Επιχειρεί έτσι να παραγνωρίσει δύο πολύ σημαντικές διαστάσεις, που αφορούν τόσο την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, σε σχέση με την εισηγμένη, όσο και τις χειμαρρώδεις αναφορές που κάνει σε συνέντευξη του σε εφημερίδα, ο πρόεδρος της Euromedica Aνατολικής Αττικής, ο ιατρός κ.

Λουκάς, προσπαθώντας να προσελκύσει ιατρούς στο σχήμα της Euromedica Aνατολικής Αττικής, και επενδυτές στην ίδια τη Euromedica.


Σε σχέση με το πρώτο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι κάθε καλόπιστος επενδυτής, που διάβασε την ανακοίνωση της Euromedica τον περασμένο Οκτώβριο, πίστευε έκτοτε ότι η εταιρία συμμετέχει με 49% σε ένα νέο διαγνωστικό κέντρο, το οποίο θα είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει μέσα στο α΄τρίμηνο του 2007, μετά από μια επένδυση 2,2 εκατ.

ευρώ και το οποίο σύμφωνα με την πρόβλεψη που έκανε τότε η ίδια η εταιρία, θα είχε κύκλο εργασιών για το τρέχον έτος 850.000 ευρώ.

Μπορεί η Euromedica να... ”ξέχασε” να ενημερώσει ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύουν ως τώρα, ΔΕΝ ξέχασε όμως να επαναλάβει και στον ετήσιο απολογισμό της (που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μαζί με τον ισολογισμό του 2006) ότι συμμετέχει στην εταιρία αυτή , χωρίς όμως να αναφέρει ότι α) ως αυτή την στιγμή ΔΕΝ συμμετέχει.

β) νομικά εξακολουθεί να είναι άγνωστο αν τελικά η ίδια θα μπορέσει να συμμετάσχει και γ) ότι η εταιρία ”Euromedica Aνατολικής Αττικής” εξακολουθεί να μην λειτουργεί (σ.σ. η εταιρία δεν προσδιορίζει ακόμη και σήμερα πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της).

Εν ολίγοις, η εισηγμένη Euromedica, θεώρησε αρκετά σημαντικό γεγονός την επιδιωκόμενη σύσταση της εταιρίας κι έσπευσε να την ανακοινώσει στο επενδυτικό κοινό, μαζί με προβλέψεις για το ύψος της επένδυσης, την έναρξη λειτουργίας, ακόμη και τα έσοδα της, κι επανέλαβε αναφορά στη σύσταση της στον ετήσιο απολογισμό.

Από την άλλη όμως δεν θεώρησε σημαντικό να αναφέρει ότι έχει κώλυμα και τελικά δεν συμμετέχει (τουλάχιστον προς το παρόν) αλλά και ότι η εταιρία έχει ξεφύγει από τα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας που η ίδια η εισηγμένη είχε ανακοινώσει στους επενδυτές.

Η ίδια η εισηγμένη Euromedica, διατείνεται ότι η παράληψη δεν ήταν εσκεμμένη, ξεχνώντας ότι δεν... ξέχασε να επαναλάβει το ατόπημα και στον ετήσιο απολογισμό της.

Ξεχνά όμως και κάτι ακόμη:

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ατύπως συνδεδεμένης με αυτή ”Euromedica Aνατολικής Αττικής”, αξιοποιώντας πλήρως αυτή την ”μη-εσκεμμένη” παράλειψη, καταφανώς βγήκε προς άγρα ενδιαφερόμενων ιατρών ( στα πλαίσια κάποιας ιδιωτικής τοποθέτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη) αλλά και επενδυτών, με τουλάχιστον μια συνέντευξη του (που την ανακαλύψαμε και δημοσιεύεται αυτούσια στο τέλος του άρθρου).

Διότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, το γεγονός ότι ο εμφανιζόμενος πρόεδρος της Euromedica Ανατολικής Αττικής, κ. Λουκάς, παρουσιάζει σε συνέντευξη του σε εφημερίδα της Ανατολικής Αττικής, ως ΓΕΓΟΝΟΤΑ, τα οποία μάλιστα έχουν συμβεί εξ αρχής, ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι ΗΔΗ μέλος του ομίλου Euromedica, κι ότι θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του εισηγμένου ομίλου.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να προτρέπει τους επενδυτές που δεν είναι ιατροί να ”αναζητήσουν μετοχές της εισηγμένης” (!) για να επωφεληθούν έμμεσα από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Με δύο λόγια, κάθε σημείο αυτής της συνέντευξης οδηγεί όποιον καλόπιστο ιατρό θα τη διαβάσει κι έχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο, στο αβίαστο συμπέρασμα ότι ισχύει κάτι που έως αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ισχύει και μπορεί να μην ισχύσει...

ποτέ.

Τους παροτρύνει να... βιαστούν κιόλας να αγοράσουν μετοχές της Euromedica Aνατολικής Αττικής, ή μετοχές της εισηγμένης, παρουσιάζοντας τους ως γεγονότα πράγματα που ασφαλώς γνωρίζει ότι δεν ισχύουν.

Κατά την άποψη μας είναι πρωτοφανές μια εισηγμένη να παραδέχεται επίσημα ότι εξομοιώνει την ύπαρξη ενός προσυμφώνου, (βάση του οποίου μπορεί και να μην αποκτήσει ποτέ ή ίδια συμμετοχή στην εταιρία), με υφιστάμενη συμμετοχή της σε αυτή.

Διότι η ίδια η εταιρία παραδέχεται πλέον ότι η μεταβίβαση δεν έχει γίνει επειδή ακόμη δεν υπάρχει θετική απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε, και η άποψη του Ιατρικού Συλλόγου, όπως η ίδια αναφέρει, είναι αρνητική.

Γι αυτό άλλωστε και υπάρχει περιθώριο μεταβίβασης σε τρίτους που θα υποδείξει.

Εξίσου πρωτοφανές είναι, επιστήμονας που έχει θέση προέδρου σε εταιρία του χώρου της υγείας να δίνει συνεντεύξεις παρουσιάζοντας ως τετελεσμένος γεγονός κάτι που μπορεί και να μην συμβεί...

ποτέ,

Και να προτρέπει μάλιστα άλλους ιατρούς να αγοράσουν μετοχές, με βάση την εικόνα που δημιουργούν τα λεγόμενα του, παροτρύνοντας και τους επενδυτές που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, να ”αναζητήσουν μετοχές” της εισηγμένης εταιρίας που υποτίθεται ότι συμμετέχει σε αυτό.

Παρότι καταφανώς εκ της θέσεως του, γνωρίζει ότι την ώρα που τα λέει αυτά δεν υπάρχει καμία έννομη σχέση μεταξύ των δύο εταιριών!

Εμείς εκθέσαμε, όπως οφείλαμε δημοσιογραφικά, τα γεγονότα προς πάσα κατεύθυνση. Τα περαιτέρω ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Euromedica:

Σε συνέχεια της από 18/6/2007 ανακοίνωσης της Εταιρίας μας, σχετικά με το Διαγνωστικό Κέντρο με την επωνυμία ”EUROMEDICA Ανατ. Αττικής Α.Ε.” και αναφορικά με πρόσφατο δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής απαντώντας στα τέσσερα ανακεφαλαιωτικώς τεθέντα στο ως άνω δημοσίευμα ερωτήματα:

1. Κατά την άποψή μας, η οποία στηριζόταν κυρίως στην προηγηθείσα της σύστασης απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Σ.τ.Ε., τον Οκτώβριο του 2006 που έλαβε χώρα η ανακοίνωση, η συμμετοχή της EUROMEDICA Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ”EUROMEDICA Ανατ.

Αττικής Α.Ε.” ήταν σύμφωνη με το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του Π.Δ. 84/2001 και επομένως ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, η ερμηνευτική προσέγγιση των σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 84/2001 εκ μέρους του ΙΣΑ ήταν διαφορετική. Την άποψη αυτή του ΙΣΑ, την πληροφορηθήκαμε μεταγενέστερα, δηλ. μετά την ανακοίνωση της 24/10/2006 και κατόπιν αυτού, προκειμένου να διευκολύνουμε τη σύσταση της εταιρίας, δεν εμμείναμε στην αρχική μας πρόθεση για συμμετοχή της Εταιρίας μας στο μετοχικό κεφάλαιο της ”EUROMEDICA Ανατ.

Αττικής Α.Ε.”.

Έτσι, το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της νεοσυσταθείσας εταιρίας ανέλαβε, με σύμφωνη γνώμη μας, ο κ. Ν. Λιακουνάκος, καταβάλλοντας το ποσό των 58.800 ευρώ. Μετά τη συμβολαιογραφική σύσταση της νέας εταιρίας και την έγκριση του καταστατικού αυτής από τη Νομαρχία Αν.

Αττικής, που έλαβε χώρα στις 30/1/2007, οπότε και ήταν δυνατή η κατάρτιση προσυμφώνου μεταβίβασης μετοχών, ο κ. Ν. Λιακουνάκος ανέλαβε, δια προσυμφώνου, την υποχρέωση να μεταβιβάσει προς την EUROMEDICA Α.Ε. ή σε περίπτωση κωλύματος προς οποιοδήποτε υποδειχθησόμενο από αυτήν φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όλη τη συμμετοχή του (ήτοι 49%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ”EUROMEDICA Ανατ.

Αττικής Α.Ε.” στην τιμή κτήσης των μετοχών αυτών (δηλ. 58.800 ευρώ συνολικά).

Η παράλειψη επανόρθωσης της ανακοίνωσης της 24/10/2006, είναι πρόδηλο ότι δεν έγινε εσκεμμένα, αφού η μη επανόρθωση ουδέν όφελος απέφερε στην Εταιρία μας, δοθέντος μάλιστα ότι η νεοσυσταθείσα εταιρία δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα τη λειτουργία της.

2. Είναι αυτονόητο ότι αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., ενώπιον της οποίας συζητήθηκαν στις 4/5/2007 οι προσφυγές κατά του Π.Δ. 84/2001, δεν είναι δυνατή η εκ μέρους του κ. Ν. Λιακουνάκου υλοποίηση της υποχρέωσης για μεταβίβαση των μετοχών του προς την Εταιρία μας.

3. Ο ιδρυτής - μέτοχος κ. Αντώνης Γκούμας είναι γιατρός αναισθησιολόγος.

4. Από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται η λειτουργία εξωνοσοκομειακών μονάδων τεχνητού νεφρού και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας.


(*) Στη φωτό ο βασικός μέτοχος της Euromedica, κ. Θ. Λιακουνάκος

Πηγές:
euro2day.gr

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα