Την ηλεκτρονική πλατφόρμα univadis, μια από τις πιο έγκυρες πηγές ιατρικής πληροφόρησης διεθνώς, παρουσίασε στους Έλληνες επαγγελματίες υγείας, η φαρμακευτική εταιρία MSD. Η ειδική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Το univadis, μία υπηρεσία της MSD διεθνώς, έρχεται πλέον και στην Ελλάδα για να αλλάξει τα δεδομένα στη σχέση των Επαγγελματιών Υγείας με τους ασθενείς τους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του, ‘το υπουργείο Υγείας έθεσε υπό την αιγίδα του τη συγκεκριμένη εκδήλωση γιατί θεωρούμε ότι είναι μια επανάσταση στην πληροφόρηση των επαγγελματιών Υγείας στην πατρίδα μας.

Πιστεύω ότι οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι πανεπιστημιακοί, όλοι όσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες για τα θέματα της Υγείας που συνεχώς ανανεώνονται, επί καθημερινής βάσεως και φέρνουν τα καινούρια νέα από όλο τον κόσμο, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πλατφόρμα, η οποία θα συμβάλλει σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους Έλληνες ασθενείς. Υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και την προβάλλουμε όσο μπορούμε. Αυτή η συνέργεια μπορεί να κάνει ένα βήμα εμπρός όλη την προσπάθειά μας για την προαγωγή της Υγείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών’.

Η πλατφόρμα univadis

Το univadis αποτελεί ολοκληρωμένη πηγή πληροφόρησης αποκλειστικά για επαγγελματίες Υγείας και προσφέρει επιστημονική γνώση και ενημέρωση, αντλώντας περιεχόμενο από τις πιο έγκριτες πηγές. Παράλληλα, προσφέρει εφαρμογές, εργαλεία, υπηρεσίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, ενώ συνεργάζεται με τους πιο αξιόπιστους παρόχους ιατρικού περιεχομένου, όπως το BMJ Learning, το The Lancet και το JAMA Network. 

Το συγκριτικό πλεονέκτημά του είναι ότι το περιεχόμενό του προέρχεται από ανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, χωρίς η MSD να έχει την παραμικρή εμπλοκή. Αυτός είναι και ο λόγος που το καθιστά ένα από τα πιο αξιόπιστα εργαλεία, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην Ευρώπη, μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου κατέχει τη 2η θέση ως την πιο αξιόπιστη πηγή ιατρικής πληροφόρησης.
Το univadis έχει πάνω από 2.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, καλύπτει 60 ειδικότητες και δέχεται κατά μέσο όρο 1.000.000 επισκέψεις το μήνα.

Στην Ελλάδα δυνητικοί χρήστες του univadis είναι πάνω από 70.000 επαγγελματίες Υγείας: Γιατροί (48.000), Φαρμακοποιοί (11.000), Νοσηλευτές (7.000), Κτηνίατροι, Οδοντίατροι.

Τους δύο τελευταίους μήνες που λειτουργεί και στη χώρα μας έχει πάνω από 4.300 χρήστες και έχει δεχτεί πάνω από 23 χιλιάδες επισκέψεις. Διαθέτει πολλές εφαρμογές και ιατρικά νέα στα ελληνικά, ενώ το περιεχόμενό του εμπλουτίζεται συνεχώς. Παράλληλα, διερευνώνται νέες συνεργασίες με φορείς της υγείας στην Ελλάδα προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος και η πρόσβαση στην επικαιροποιημένη ιατρική επιστημονική γνώση, που έχει ως αποτέλεσμα να ωφεληθούν οι ασθενείς.

Στην επίσημη εκδήλωση για την παρουσίαση του univadis στη χώρα μας εκτός από τον υπουργό Υγείας, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σημαντικών φορέων από το χώρο της Υγείας, οι οποίοι – ο καθένας από την πλευρά του- αναγνώρισαν τη σημασία της υπηρεσίας στην επιστημονική πληροφόρηση των επαγγελματιών Υγείας, τονίζοντας την προστιθέμενη αξία που θα προσφέρει στην καθημερινή κλινική πρακτική με διπλό όφελος, τόσο για τον επαγγελματία, όσο και για τον ασθενή.

Το περιεχόμενο

Η ολοκληρωμένη παρουσίαση των εργαλείων και των εφαρμογών του univadis έγινε από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της πλατφόρμας, κ. Antonio Vaz Carneiro, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι σκοπός της Επιτροπής είναι να προσπαθεί να εντοπίζει τις ανάγκες πληροφόρησης των επιστημόνων Υγείας ώστε αυτές να αναρτώνται στην πλατφόρμα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, ενώ όπως είπε μεταξύ των προκλήσεων που εξετάζει η επιστημονική Επιτροπή είναι η επέκταση της χρήσης του univadis και σε άλλες κατηγορίες, όπως οι Διοικητές Νοσοκομείων και Μονάδων υγείας, οι φοιτητές Ιατρικής, οι ερευνητές σε θέματα ιατρικής, κ.λπ.

Από την πλευρά της, η συντάκτρια του Lancet Neurology, κ. Elena Becker- Barosso ανέφερε ότι το univadis θα παρέχει σε εβδομαδιαία βάση δωρεάν πρόσβαση σε τουλάχιστον πέντε άρθρα από τα περιοδικά του Lancet. ‘Αυτά τα επιστημονικά άρθρα θα αφορούν την πλέον επικαιροποιημένη πληροφορία σε όλους τους ιατρικούς τομείς και σε όλο το κομμάτι της ιατρικής έρευνας και μελέτης’.

MSD και univadis

Ο Πρόεδρος της Merck Healthcare and Solutions, κ. Guy Eifferman, ανέφερε ότι ‘αυτό που θέλαμε να πετύχουμε μέσω του univadis ήταν να κάνουμε ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά, παρέχοντας έναν καινοτόμο τρόπο ενημέρωσης, πέραν του παραδοσιακού τρόπου παροχής υγείας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες υγείας στο σύγχρονο κόσμο’. Και τόνισε ότι η MSD, είναι μία φαρμακευτική εταιρεία η οποία θέλει να γίνει μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο φαρμάκων, με σκοπό να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ζουν καλύτερα. 

Τέλος, ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, κ. Karim Mikhail μίλησε για την καινοτομία της πλατφόρμας που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα αλλά και για τη δέσμευση της MSD στην παροχή επιστημονικής γνώσης προς την ιατρική κοινότητα προκειμένου να εισφέρει στην υγεία των ασθενών στην Ελλάδα. ‘Σκοπός της MSD είναι όχι μόνο να παρέχει τα βέλτιστα φάρμακα, αλλά και την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση έτσι ώστε οι επαγγελματίες υγείας να παρέχουν στους ασθενείς τις καλύτερες δυνατές λύσεις’.

Αποδοχή από φορείς Υγείας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Δημήτριος Λιντζέρης, η Διευθύντρια Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του ΕΟΠΥΥ, κ. Καλλιόπη Κούμπη, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Δημήτριος Καραγεωργίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, ενώ η παρουσίαση της πλατφόρμας στους επαγγελματίες Υγείας και στους εκπροσώπους του Τύπου που επίσης παρευρέθησαν έγινε από ηγετικά στελέχη της διεθνούς ομάδας του univadis.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Δημήτριος Λιντζέρης, ανέφερε ότι ‘η επιστημονική ενημέρωση με σύγχρονο εύληπτο και έγκυρο τρόπο συμβάλλει αναμφίβολα στη βελτίωση της παροχής Υγείας, των επιστημονικών υπηρεσιών αλλά και του κόστους Υγείας, θέμα επίκαιρο. Συγχαίρω αναμφίβολα την MSD που από τη μεριά της συμβάλει αποφασιστικά σε αυτό το ζήτημα της ενημέρωσης, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο επιστημονικός κόσμος στη χώρα μας’.

H Διευθύντρια Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του ΕΟΠΥΥ, κ. Καλλιόπη Κούμπη εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο, κ. Δημήτριο Κοντό, ανέφερε ότι ο Οργανισμός χαιρετίζει θερμά την καινοτομία, όπως είπε, πρωτοβουλία της MSD. ‘Ο ΕΟΠΥΥ κρίνει πολύ θετική και αναγκαία την παρουσία του σήμερα εδώ, για να εκτιμήσει τα οφέλη για την αποτελεσματική λειτουργία του, από τη χρήση εργαλείων πληροφορικής που προσφέρονται γρήγορα, εύκολα και ανέξοδα σε μεγάλο αριθμό χρηστών παρέχοντας πληροφορίες, επιστημονικά έγκριτες και υψηλής προστιθέμενης αξίας’.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αναφέρθηκε στη σημασία του univadis για τους Έλληνες γιατρούς σημειώνοντας ότι: ‘Μέσα από αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα οι γιατροί μας θα είναι δυνατόν να έχουν μέσα διείσδυσης σε διεθνή έγκυρα ξένα περιοδικά, σε διαγνωστικά εργαλεία, σε ιατρικές πράξεις, σε πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες και συμβάλουν στο έργο αξιόπιστης ιατρικής λειτουργίας’.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Δημήτριος Καραγεωργίου, ανάφερε ότι ‘Σήμερα είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μέσα από το καταπληκτικό πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης univadis κάνουμε μια μορφή κοινωνικής εταιρικής ευθύνης με μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία και προκειμένου την MSD. Δεν λέμε όχι και σε οποιονδήποτε άλλο σπόνσορα θέλει να βοηθήσει να προχωρήσουμε σε αυτό το εργαλείο. Στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έχουμε εδώ και δυο χρόνια δημιουργήσει το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών και προσπαθούμε να εντάξουμε το univadis στα προγράμματά μας’.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, κ. Αθανάσιος Σκουτέλης στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι οι δράσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία, όπως η ευθύνη παρακολούθησης, συντονισμού και ψηφιακής απεικόνισης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με πρωτοβουλία του ΕΟΦ, αλλά και η εγκατάσταση του νέου portal ‘συνάδουν με τον καινοτόμο χαρακτήρα της εκδήλωσης και θεωρούμε την MSD εταίρο μας σε αυτή τη συμπόρευση’.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Ζακόπουλος, λίγες μέρες νωρίτερα στην παρουσίαση του univadis στους εκπρόσωπους του Τύπου, ανέφερε: ‘Πανεπιστήμιο, δια βίου μόρφωση και έρευνα, είναι έννοιες ταυτόσημες και άρρηκτα συνδεδεμένες, όμως η πρόσβαση στη γνώση διαρκώς συρρικνώνεται. Την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό από αυτή την εξέλιξη έρχεται να καλύψει η καινοτομία που παρουσιάζεται, που στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή στη γνώση και μάλιστα στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή.

Η Ιατρική Σχολή της Αθήνας χαιρετίζει την καινοτομία της MSD, εύχεται συνέχεια των προσπαθειών και απαρχή παρόμοιων προσπαθειών. Ελπίζουμε ότι ίσως κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα και η πρότασή μας να υπάρχει πραγματική σύνδεση Πανεπιστημίου και εταιρειών και όχι εξαγγελίες μόνο’.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]