Για διαφθορά από το 2010- 2012 κατηγορούνται 11 γιατροί και ένας τοπικός διευθυντής της GlaxoSmithKline στην Πολωνία, μετέδωσε το BBC Panorama.

Πρώην πωλητής της εταιρίας δήλωσε ότι οι γιατροί πληρώνονταν για να προωθήσουν το φάρμακο της GSK για το άσθμα, Seretide.
Από την πλευρά της η εταιρία – συνεργαζόμενη με τις τοπικές αρχές στην έρευνα του θέματος - ανακοίνωσε ότι ένας εργαζόμενος υπέστη πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το BBC, αν οι κατηγορίες αποδειχθούν, τότε η GSK θα έχει παραβιάσει τη Βρετανική νομοθεσία κατά της δωροδοκίας, καθώς και την Αμερικανική νομοθεσία κατά της διαφθοράς, καθώς είναι παράνομο για εταιρίες που διατηρούν έδρα είτε στη Μ. Βρετανία είτε στις ΗΠΑ, να δωροδοκούν εργαζόμενους του δημοσίου.

Ο ιατρικός επισκέπτης που δεν εργάζεται πλέον στην GSK, δήλωσε πως πρόκειται σαφώς για δωροδοκία, έστω κι αν οι πληρωμές αφορούσαν υπηρεσίες εκπαίδευσης, γιατί οι γιατροί καταλάβαιναν πως πρέπει να παράγουν συγκεκριμένο αριθμό συνταγών ως αντάλλαγμα.
Σε μία περίπτωση, γιατρός που παραδέχθηκε την ενοχή του, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, καθώς είσέπραξε 100 στερλίνες για μια ομιλία που ποτέ δεν έκανε.

Το 2012, η GSK πλήρωσε 3 δις. δολ. για το μεγαλύτερο συμβιβασμό σε περίπτωση απάτης στον τομέα υγείας στην ιστορία των ΗΠΑ, παραδεχόμενη την ενοχή της για την προώθηση δύο φαρμάκων σε μη εγκεκριμένες ενδείξεις, αλλά και για μη παρουσίαση στοιχείων ασφαλείας ενός αντιδιαβητικού φαρμάκου στο FDA.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρία ανακοίνωσε πως ξεκινά μείζονες αλλαγές στα προγράμματα παροχής κινήτρων, ύστερα από ένα καταστροφικό σκάνδαλο διαφθοράς στην Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας είχε ισχυριστεί ότι μεταξύ 2007 και 2010 η GSK διοχέτευσε 3 δις. γιουάν (300 εκ. λίρες) μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο