Πιθανότητες για νέα αντικαρκινική θεραπεία δημιουργεί η ανακάλυψη μιας ουσίας που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακευτική εταιρία Teva και η Cancer Research Technology (CRT), που αποτελεί τον εμπορικό κλάδο του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (ICR UK).

Η πολυετής συνεργασία των δύο φορέων, απέφερε τον πρώτο παράγοντα μιας νέας κατηγορίας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά εκλεκτικό και από του στόματος χορηγούμενο ενεργό αναστολέα της άτυπης πρωτεϊνικής κινάσης C (aPKC), ο οποίος είναι υποψήφιος για προκλινικές μελέτες, με στόχο να αναπτυχθεί από την Teva πιθανή νέα αντικαρκινική θεραπεία.

Ο αναστολέας aPKC ανακαλύφθηκε έπειτα από βελτιστοποίηση προτύπων δραστικών ουσιών σε πρώιμο στάδιο, στα εργαστήρια της CRΤ. Η Teva παρείχε σημαντικούς πόρους και εμπειρογνωμοσύνη κατά την περίοδο της ερευνητικής συνεργασίας, δίνοντας ώθηση στην επένδυση του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (ICR UK).

Η αναστολή των ισοενζύμων άτυπης πρωτεϊνικής κινάσης C (aPKC) αποτελεί έναν ελκυστικό στόχο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. Αιτία είναι ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στα πρώιμα στάδια της εισβολής του όγκου και τη μετάσταση (διασπορά όγκου) σε απομακρυσμένους ιστούς, αλλά και στην εξάπλωση και την ανάπτυξη καρκινικών βλαστοκυττάρων, που συμβάλλουν στην εμφάνιση αντίστασης του όγκου στις διάφορες καθιερωμένες αντικαρκινικές θεραπείες.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και Επικεφαλής του Επιστημονικού Τομέα του Ομίλου Teva Δρ. Michael Hayden, δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι σημαντικά. Αυτές οι άτυπες πρωτεϊνικές κινάσες C (aPKC) – στόχοι μπορεί να παίζουν ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού και εξέλιξης του καρκίνου. Η ικανότητα αναστολής της διαδικασίας μπορεί να παράσχει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου για πολλούς καρκινοπαθείς».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CRT, Δρ. Keith Blundy, τόνισε: «Αυτό το αίσιο αποτέλεσμα αποτελεί το επιστέγασμα μιας εξαιρετικά παραγωγικής συνεργασίας για την ανακάλυψη και ανάπτυξη αναστολέων aPKC υψηλών προδιαγραφών. Η συνεργασία με την Teva, τον επιχειρηματικό μας εταίρο και τους επιστημονικούς συνεργάτες, μας έδωσε πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας και κατέδειξε την ικανότητά μας να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία την ανάπτυξη πρωτότυπων αναστολέων. Αυτή η προσέγγιση μας επέτρεψε να επισπεύσουμε το έργο μας και να προηγηθούμε έναντι άλλων συνεργασιών εμπορικών και επιστημονικών ομάδων που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη αναστολέων της άτυπης πρωτεϊνικής κινάσης C».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο