Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Abbott θα πουλήσει τα τμήματα που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, έναντι 105 εκατ. μετοχών ή το 21% της διευρυμένης επιχείρησης και δηλώνει πως «δεν περιμένει να είναι μακροπρόθεσμη μέτοχος της Mylan» και ότι θα προσπαθήσει να αναδιατάξει τα έσοδα σε δυνατότητες αυξητικές για τα κέρδη στη διάρκεια του χρόνου».

Η Abbott διατηρεί τα επώνυμα γενόσημά της στις αναδυόμενες αγορές όπου τα περισσότερα προϊόντα περίθαλψης πληρώνονται απ΄ ευθείας από τους ασθενείς. Ήδη πέρυσι, σημείωσε πωλήσεις ύψους 2,9 δισ. δολ. και αναμένει μέχρι και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στις χώρες αυτές.

Η Mylan, δήλωσε πως αποκτά "ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο άνω των 100 προϊόντων από τους πέντε μεγαλύτερους θεραπευτικούς τομείς" καρδιο-μεταβολικών, γαστρεντερολογικών, κατά των λοιμώξεων, του αναπνευστικού, του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, γυναικολογικών και ανδρολογικών. Περιλαμβάνει αρκετά φάρμακα που "προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, νέα ή προϊόντα που δύσκολα κατασκευάζονται, με συνεχείς δυνατότητες ανάπτυξης». Προσβλέπει σε ετήσια έσοδα 1,9 δις. δολ. σε ετήσια έσοδα και ταυτόχρονα αποκτά περίπου 2.000 ιατρικούς επισκέπτες σε περισσότερες από 40 αγορές εκτός ΗΠΑ, καθώς και "δύο υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις παραγωγής", στη Γαλλία και την Ιαπωνία. Η Abbott κρατά τις εγκαταστάσεις της στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τον Καναδά.

Ο Πρόεδρος της Mylan, Robert Coury δήλωσε ότι «διερευνούσαμε ενεργά ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών, καθώς και η εξαγορά αυτή, είναι απολύτως σωστή στρατηγική συναλλαγή. Η συμφωνία με την Abbott επεκτείνει και διαφοροποιεί περαιτέρω τις επιχειρήσεις μας στις μεγαλύτερες αγορές μας, εκτός ΗΠΑ, και σαφώς τοποθετεί τη Mylan στην επόμενη φάση ανάπτυξης μέσω ενισχυμένης οικονομικής ευελιξίας και πιο ανταγωνιστικής παγκόσμιας φορολογικής δομής».

Η συναλλαγή αναμένεται να μειώσει το φορολογικό συντελεστή της Mylan στο 20-21% κατά το πρώτο πλήρες έτος και αρκετά χαμηλότερα τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας «στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας».

Οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ δεν ενθουσιάστηκαν από τη συναλλαγή, καθώς μια ακόμη εταιρία του τομέα υγείας κατευθύνεται στην Ευρώπη, και στην προκειμένη περίπτωση, στην Ολλανδία.

Όσον αφορά την Abbott, η συμφωνία μειώνει περαιτέρω την παρουσία της στη φαρμακοβιομηχανία, μετά και τη διάσπαση που οδήγησε στη δημιουργία της AbbVie, που προσβλέπει στην απόκτηση της Shire.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη