Με ρυθμό αύξησης 22,6% σε επίπεδο εξαμήνου και 25% σε επίπεδο δεύτερου τριμήνου έτρεξαν οι συνολικές πωλήσεις της ΦΑΓΕ, η οποία κατάφερε και στην Ελλάδα να δει θετικό πρόσημο.

Η άνοδος των πωλήσεων σε αξία (άγγιξαν τα 340 εκατ. ευρώ) οφείλεται κυρίως στην αύξηση του τζίρου της σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο κατά 25,9%, 92,6% και 39,5%, αντίστοιχα, με την Ελλάδα να καταγράφει άνοδο 1,5%. Αποτέλεσμα οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας να έχουν αυξηθεί συνολικά 30,8% και να αντιπροσωπεύουν πλέον το 76,7% των εσόδων της ΦΑΓΕ από 71,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Η ανοδική πορεία που κατέγραψαν οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας αποδίδεται από τη διοίκησή της στην αύξηση του όγκου κατά 16,8%, στη θετική επίδραση 2,1% επί των πωλήσεων από την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ, στις αλλαγές στη σύνθεση του προϊοντικού μίγματος, στην αύξηση της διείσδυσης στα νοικοκυριά και σε ευρύτερα δίκτυα διανομής και στις άνοδο των τιμών.
Η άνοδος σε επίπεδο όγκου πριμοδοτήθηκε από την ενίσχυση των πωλήσεων σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο κατά 24,5%, 80,2% και 29,6%, αντίστοιχα. Εν αντιθέσει με τις συγκεκριμένες αγορές, στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων της γαλακτοβιομηχανίας υποχώρησε κατά 4,9%.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, ανήλθαν στα 11.700.000 δολάρια, σε σύγκριση με ζημία 4.300.000 δολ. το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 9,2 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με καθαρή ζημία 11,3 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ακόμη πιο δυνατό σε σχέση με το α΄ εξάμηνο ήταν το β΄ τρίμηνο για τη ΦΑΓΕ, καθώς το συγκεκριμένο διάστημα οι πωλήσεις αυξήθηκαν συνολικά 25% και ειδικότερα 28,5%, 100,5% και 3,9% σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ελλάδα αντίστοιχα.

Για το μέλλον στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η βιομηχανία των αδελφών Φιλίππου, αλλά και οι εν Ελλάδι γαλακτοβιομηχανίες θα πριμοδοτηθούν από την απόφαση που έλαβε πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για το «Greek Yoghurt».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord Neuberger, καθώς και δύο ακόμη ανώτατοι δικαστές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στην Chobani να ασκήσει αναίρεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν εγείρεται κανένα αμφισβητήσιμο νομικό στοιχείο.

Το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης είναι ότι προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει σωρευτικά: να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα