Συμφωνία συνεργασίας με την επίσης γερμανική Sysmex Inostics GmbH υπέγραψε η Merck, για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση ενός βιοδείκτη RAS στο αίμα για μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού (mCRC). 

Η παγκόσμια συμφωνία υπογράφτηκε επίσημα σε μια τελετή που συνέπεσε με το 50ό Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, ΗΠΑ.

Η ανίχνευση βιοδείκτη στο αίμα είναι μια πιο γρήγορη και πιο εύκολη μέθοδος προσδιορισμού της κατάστασης μετάλλαξης των όγκων, καθώς απαιτεί μόνο ένα μικρό δείγμα αίματος αντί για λήψη ιστού για τη διενέργεια της βιοψίας.

Το τεστ παρέχει αποτελέσματα μετάλλαξης εντός λίγων ημερών, βοηθώντας έτσι στη λήψη αποφάσεων θεραπείας. Επιπλέον, αποτελεί τη μοναδική επιλογή μεθόδου στις περιπτώσεις που η λήψη ιστού για βιοψία είναι δύσκολη, ιδίως σε ότι αφορά ασθενείς που η φυσική κατάστασή τους δεν επιτρέπει τη χειρουργική επέμβαση.

«Με μεγάλη ευχαρίστηση ανακοινώνουμε τη στρατηγική συνεργασία μας με τη Sysmex Inostics»,δήλωσε η Belén Garijo, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Merck Serono. «Ως εταιρεία, έχουμε ενστερνιστεί τις αρχές των εξατομικευμένων φαρμάκων και των προγνωστικών βιοδεικτών. Αυτή η συνεργασία αντανακλά τη δέσμευσή μας για μόχλευση της εμπειρίας μας στα εξατομικευμένα φάρμακα και τους προγνωστικούς βιοδείκτες, προκειμένου να ενισχύσουμε την αξία του cetuximabγια ασθενείς, ιατρούς και την κοινωνική ασφάλιση».

«Προσβλέπουμε με ανυπομονησία σε αυτήν τη σημαντική συνεργασία με τη Merck Serono και στη διάθεση της καινοτόμου τεχνολογίας μας στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού (mCRC)», δήλωσε ο Fernando Andreu, Διευθύνων Σύμβουλος της Sysmex Inostics. «Μαζί,η μη επεμβατική μέθοδός μας για τη διάγνωση στο αίμα και η εμπειρία της Merck στα εξατομικευμένα φάρμακα, θα ανοίξουν νέες δυνατότητες προηγμένου ελέγχου βιοδείκτη στο μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού (mCRC). Αυτή η συνεργασία είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα στην ενίσχυση της κλινικής αξίας των τεστ OncoBEAM της Sysmex Inostics και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνολικής στρατηγικής της Sysmex να φέρνει ευαίσθητα τεστ ελέγχου αίματος στον τομέα της Ογκολογίας».

Το τεστ

Το τεστ βιοδείκτη είναι ένας απλός τρόπος ελέγχου του τύπου και της κατάστασης συγκεκριμένων γονιδίων που ενδιαφέρουν σε μια περίπτωση καρκίνου. Βιοδείκτες έχουν βρεθεί για πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όπως οι καρκίνοι παχέος εντέρου-ορθού, μαστού και πνεύμονα, και παίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν τους ιατρούς να προσαρμόζουν την περίθαλψη και τη θεραπεία των ασθενών τους, κάτι που είναι γνωστό ως «εξατομικευμένη ιατρική». To RAS – ένας προγνωστικός βιοδείκτης – είναι μια ομάδα γονιδίων που περιλαμβάνει τα KRAS και NRAS και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επιλογή της πλέονκατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού (mCRC). Προς το παρόν, ο έλεγχος των βιοδεικτών γίνεται με ιστό που λαμβάνεται άμεσα από τον ίδιο τον όγκο, πράγμα που προϋποθέτει μία επεμβατική βιοψία, για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να απομονωθούν τα γονίδια από τον όγκο. Ωστόσο, πρόσφατες τεχνολογικές πρόοδοι που υιοθετήθηκαν από τη Sysmex με τη χρήση δειγμάτων αίματος, επιτρέπουν την απομόνωση και τη δοκιμή πολύ μικρών ποσοτήτων DNA του όγκου που κυκλοφορεί.

Στον καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού, το RAS έχει αναγνωρισθεί ως κύριος βιοδείκτης που μπορεί να βοηθήσει στην πρόγνωση του πόσο καλά οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες θεραπείες, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία η γνώση της κατάσταση του RAS όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα», σχολίασε η Καθηγήτρια Sabine Tejpar, της Μονάδας Γαστρεντερικής Ογκολογίας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Gasthuisberg, Leuven, Βέλγιο. «Καθώς αυτή η εξέταση είναι ενδεχόμενα πιο γρήγορη και πιο εύκολη, αυτό μπορεί να σημαίνει πιο γρήγορες και πιο έγκαιρες αποφάσεις θεραπείας – υποστηρίζοντας έτσι τον τελικό στόχο που είναι η βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς».

Οι μισοί περίπου ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού (mCRC) έχουν όγκους με wild-type RAS και οι μισοί έχουν όγκους με μεταλλαγμένο RAS. Τα αποτελέσματα των μελετών αξιολόγησης της κατάστασης μετάλλαξης του RAS σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού έδειξαν ότι οι θεραπείες μονοκλωνικού αντισώματος που στοχεύει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (anti-EGFR), όπως το cetuximab (κετουξιμάμπη) μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα σε ασθενείς με wild-type RAS καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν