Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Bionian Cluster Βιοτεχνολογίας και Υγείας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα «Επιχειρηματικότητα και καινοτομία», που έγινε στην Καστοριά στις 15 Οκτωβρίου 2014.

Στo πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας (MoU), τα δύο μέρη θα ενώσουν τις προσπάθειές τους διαμορφώνοντας κοινούς στρατηγικούς στόχους για την ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας και Υγείας στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στον τομέα της ευρεσιτεχνίας και τη δημιουργία spin-off εταιρειών στους τομείς της βιοτεχνολογίας και της υγείας.

Ένας από τους κύριους σκοπούς αυτής της συνεργασίας είναι η προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των βιομηχανικών φορέων, με τους ερευνητές των δημοσίων και ιδιωτικών ερευνητικών ιδρυμάτων και ΑΕΙ. Τα δύο μέρη θα οργανώσουν κοινό επιστημονικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό των δραστηριοτήτων τους, που αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ερευνητικού και επιχειρηματικού ιστού, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία και να δημιουργηθούν νέες start-up και spin -off εταιρίες, που θα έχουν ως στόχο την καινοτομία και την έρευνα.

Οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες των δύο μερών θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την υλοποίηση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως: Κοινή κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση, που χρηματοδοτείται από τα Υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης, από τις Περιφέρειες ή οργανισμούς, Διδακτορικά προγράμματα (όπως περιγράφεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία - Horizon 2020), Πρακτική άσκηση φοιτητών στον κλάδο της βιοτεχνολογίας (σε εταιρίες μέλη B.C.), βραβεία για την ανάπτυξη πρωτοτύπων και νέων πατεντών αλλά και Συμμετοχή στα μεταπτυχιακά προγράμματα των του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ.α.

Στην ημερίδα, τους εκπροσώπους του Bionian Cluster υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Νίκος Ασημόπουλος και Ευάγγελος Σίσκος, αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, κα Αμαλία Κούσκουρα, ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ανέστης Αγγελής, ο Αντιδήμαρχος Διαφάνειας - Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Προγραμματισμού, κ. Μιχάλης Μπινιάκος, ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Καστοριάς, κ. Γαβριήλ Παπαλάμπρος και πολλοί άλλοι.

Η CEO του Bionian Cluster κ. Μαρία Τσαμπούλα, παρουσιάζοντας τους κύριους στόχους της συστάδας, αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που συντελείται με τη συγκέντρωση των καταλληλότερων ανθρώπων και ιδεών γύρω από τους τομείς της έρευνας και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Αποστολή μας είναι η ευρεία και αποτελεσματική δικτύωση αλλά και η προσέλκυση υψηλής εξειδίκευσης ανθρωπίνου δυναμικού και η προσέλκυση επενδυτών, με δεδομένες τις παραπάνω υποδομές, με στόχο μία ανάπτυξη βασισμένη στην καινοτομία, η οποία θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας. Το Όραμά μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει κόμβο έλξης του ερευνητικού επιστημονικού και επιχειρηματικού ιστού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασιατικής ηπείρου στην Πράσινη και στην Κόκκινη Βιοτεχνολογία», κατέληξε η κ. Τσαμπούλα.

Ο υπεύθυνος Marketing του Bionian Cluster κ. Αλέξανδρος Αντωνιάδης, αναφερόμενος στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και τεχνολογικά προηγμένο περιβάλλον, αλλά και την πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση που μαστίζει και την Ελλάδα και τους τρόπους προσαρμογής και επιβίωσης στις συνθήκες αυτές, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις και τα όργανα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να σχηματίσουν αποτελεσματικές συμμαχίες για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσω της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας.

«Μέσω των εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ 14-20, Horizon 2020) και της δημιουργίας καινοτόμων επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων, το Bionian Cluster θα θέσει τη βάση για την ανάπτυξη «Startup» και «Spinoff» επιχειρήσεων, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δημιουργία Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη διασύνδεση του επιστημονικού έργου με την αγορά.

Παράλληλα, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος πρόληψης και περίθαλψης “ΑΕΤΟΣ”, που θα προσφέρει βασικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί κοινό Project του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, με γενικό συντονιστή το Bionian Cluster.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Bionian Cluster Δρ. Νίκος Καραγιαννίδης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ανάγκες που έρχεται να καλύψει η ολοκλήρωση του προγράμματος “ΑΕΤΟΣ”, παρέχοντας άμεση ενημέρωση και πρόληψη, αντιμετωπίζοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα υγείας και συμβάλλοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη.

«Το έργο θα συμβάλει στην κοινωνική πολιτική της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, με τα κέντρα ενημέρωσης, τις κινητές μονάδες υγείας και πρόληψης, που θα παρέχουν επιστημονική φροντίδα για τη μητέρα, το παιδί, τους ενήλικες, την τρίτη ηλικία και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό αρωγό στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας της συγκεκριμένης περιφέρειας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης