Την πρώτη χρηματοδότηση που παρέχεται σε ελληνική επιχείρηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξασφάλισε η Pharmathen, για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.

Η χρηματοδότηση φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε διάστημα 5 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η Pharmathen θα επενδύσει στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων και τεχνολογιών. Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνολικού ποσού που προγραμματίζει να επενδύσει η εταιρία για την ενίσχυση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Η συμφωνία αυτή, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη συνεργασία της Pharmathen με τους Ευρωπαίους και τους εγχώριους προμηθευτές, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας στα παραγόμενα στην Ελλάδα βιομηχανικά προϊόντα.

Ο Πρόεδρος της Pharmathen κ. Β. Κάτσος, δήλωσε σχετικά: “η επένδυση στην Έρευνα είναι διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Pharmathen. Η έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ενός φορέα κύρους διεθνούς εμβέλειας, έρχεται να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο αυτό το πλεονέκτημά μας και την εξαγωγική μας δραστηριότητα, καθώς και να αναδείξει περαιτέρω την αξιοπιστία μας ως εταιρεία. Στα επόμενα πέντε χρόνια η Pharmathen θα επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και νέων τεχνολογιών για τον τομέα της Υγείας, εστιάζοντας και στην περαιτέρω διεύρυνση εφαρμογών των τεχνολογιών Long Active Injectable (LAI) και Preservative Free (PF)”.

Ο Διευθυντής νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Nicholas Jennett, δήλωσε: “Η Pharmathen, απέδειξε την ποιότητα που τη χαρακτηρίζει ως εταιρεία. Άλλωστε, αν δει κανείς την ιστορία της, είναι γεμάτη επιτυχίες. Από το 2008, ο ρυθμός αύξησης στις πωλήσεις είναι 17% με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας. Ο πυρήνας της πρότασης της Pharmathen ήταν η καινοτομία και για αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να στηρίξει αυτή την πρόταση. Η σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα είναι το είδος των συμφωνιών που χρειάζεται η Ευρώπη για να πάει μπροστά όπως η Αμερική. Είμαι σίγουρος για την επιτυχία της Pharmathen. Είναι μοντέλο για την Ευρώπη”.

Η χρηματοδότηση προς τη Pharmathen είναι η πρώτη οικονομική συναλλαγή της ΕΙΒ προς την Ελλάδα μέσω της υποστήριξης του προγράμματος “InnovFin – EU Finance for Innovators” και την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια μέσω του προγράμματος Ηοrizon 2020 Financial Instruments. Το πρόγραμμα “InnovFin – EU Finance for Innovators” είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση εταιρειών, με απώτερο σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα της καινοτομίας που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες Ε.Ε. και την Αμερική.

‘Οπως δήλωσε ο κ. Κάτσος στο Ιatronet.g , οι όροι του δανείου είναι πολύ περισσότερο ευνοϊκοί από τους ευνοϊκότερους όρους της ελληνικής τραπεζικής αγοράς και αλλάζουν την πορεία της εταιρίας, φέρνοντας το ερευνητικό πρόγραμμα «πιο μπροστά». Το υπόλοιπο 75% της επένδυσης στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας έχει προγραμματιστεί να γίνει από ίδιους πόρους.
Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων ενέσιμων προϊόντων βραδείας αποδέσμευσης που θα αφορούν βαρειές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, της ογκολογίας και του τομέα των πεπτιδίων.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας έκλεισε το 2013 στα 170 εκ. ευρώ και φέτος αναμένεται να κλείσει στα 180 εκ. ευρώ, ποσά που το 75% προέρχονται από εξαγωγές, ενώ τα προ φόρων κέρδη έφτασαν πέρυσι τα 45 εκ. ευρώ και φέτος υπολογίζεται να φθάσουν τα 47 εκ. ευρώ. Σήμερα η εταιρία απασχολεί 985 άτομα.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο