Την εξαγορά της Ariosa Diagnostics, Inc. (Ariosa), ανακοίνωσε η Roche, που αναμένει ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για εταιρεία με έδρα στο San Jose της Καλιφόρνια, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εξετάσεων μοριακής διαγνωστικής. Η Ariosa προσφέρει μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη υπηρεσία μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου (non-invasive prenatal testing, NIPT) υψηλής ακρίβειας, μέσω του πιστοποιημένου κατά CLIA εργαστηρίου της, με βάση μια τεχνολογία DNA ελεύθερου κυττάρων (cell-free DNA, cfDNA).

Η εξέταση Harmony της Ariosa είναι μια εξέταση αίματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη από τη 10η εβδομάδα της κύησης και αξιολογεί το εμβρυϊκό cfDNA στο μητρικό αίμα, με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος ύπαρξης συνδρόμου Down και άλλων γενετικών ανωμαλιών. Συγκεκριμένα, η εξέταση εκτιμά τον κίνδυνο ύπαρξης τρισωμιών 13, 18 και 21, καταστάσεων στις οποίες το έμβρυο φέρει ένα επιπλέον χρωμόσωμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές παθήσεις.

Η προγεννητική εξέταση Harmony έχει επικυρωθεί με βάση τις απαιτήσεις CLIA με χρήση ενός ισχυρού συνόλου κλινικών δεδομένων και υποστηρίζεται από κλινικές μελέτες με περισσότερες από 22.000 γυναίκες όλων των ηλικιών και όλων των κατηγοριών κινδύνου. (Τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη υποβληθεί ή αξιολογηθεί από κανονιστικές υπηρεσίες και η εξέταση δεν προσφέρεται για πώληση ως ιατροτεχνολογικό βοήθημα για χρήση στη διάγνωση in vitro (IVD) στις ΗΠΑ ή στην ΕΕ.)
Κάθε χρόνο σημειώνονται πάνω από 200 εκατομμύρια εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο και σε πολλές χώρες έχει καθιερωθεί ο προγεννητικός έλεγχος για το σύνδρομο Down. Οι συμβατικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου δίνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε ποσοστό μέχρι και 5%, σε αντίθεση με την προγεννητική εξέταση Harmony η οποία δίνει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σε λιγότερες από το 0,1% των εξετάσεων.

Ο Roland Diggelmann, COO της Roche Diagnostics Division, δήλωσε ότι «Η εξαγορά της Ariosa αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της δέσμευσης της Roche στον κλάδο της εξελιγμένης μοριακής διαγνωστικής. Το cfDNA στην κυκλοφορία του αίματος υπόσχεται να προσφέρει ήδη από πρώιμα στάδια, με μια απλή εξέταση αίματος, διαγνωστικές πληροφορίες για πολλές ιατρικές καταστάσεις όπως η κύηση, ο καρκίνος και η μεταμόσχευση, κάτι που συμπίπτει με τη στρατηγική εξατομικευμένης περίθαλψης που ακολουθούμε, καθώς και με τη δέσμευσή μας στην καθιέρωση νέων προτύπων περίθαλψης».

Ο Ken Song MD, διευθύνων σύμβουλος της Ariosa, δήλωσε πως «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη Roche προκειμένου να εξακολουθήσουμε να υλοποιούμε τη δέσμευσή μας στην παροχή γενετικών εξετάσεων υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, με θετικό αντίκτυπο στην ιατρική φροντίδα των ασθενών σε όλον τον κόσμο».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα