Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τις πολιτικές αναταράξεις αποτελούν αυτή τη στιγμή δύο ανασταλτικούς παράγοντες για την κατανάλωση, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλη Μηνά, η υπερφορολόγηση αποτελεί βασικό παράγοντα που «φρενάρει» την ανάπτυξη της αγοράς στον κλάδο της μπύρας.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και από την κάμψη της κατανάλωσης λόγω της αβεβαιότητας και του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος. Ωστόσο ο κ. Ζωούλης Μηνάς, σε χθεσινές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους ανέφερε ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας δεν μεταβάλλεται λόγω των πολιτικών αναταράξεων.

Σε ερώτησή μας για το πώς βλέπει η μητρική την κατάσταση στην Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε ότι οι πολυεθνικές αυτή τη στιγμή ασχολούνται κυρίως με την κατάσταση στη Ρωσία και το τι μέλλει γενέσθαι εκεί.

Η Ρωσική κρίση πάντως εκτός από τα head offices των πολυεθνικών προβληματίζει και τις εγχώριες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί μια ενδεχόμενη συρρίκνωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία λόγω των εξελίξεων μπορεί να επηρεάσει τους τζίρους της αγοράς.

Σημειώνεται ότι η Αθηναϊκή κατά τη διάρκεια της χρονιάς "κάλυψε" τις απώλειες από την εσωτερική αγορά από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Συγκεκριμένα η εταιρεία έχασε 80.000 lt κατανάλωσης από τη συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού, ενώ η αύξηση των ξένων τουριστών έδωσε 40.000 λίτρα, δηλαδή, 1% επί της καταναλωνόμενης ποσότητας στην Αθηναϊκή.

Την ίδια ώρα βρόχο αποτελεί η υψηλή φορολογία για τον κλάδο –σ.σ. ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έχει αυξηθεί κατά 300% από το 2010. Από 9 ευρώ το 100λιτρο στα 33 ευρώ σήμερα- σε συνδυασμό με το χαμηλό εισόδημα έχει πιέσει την αγορά η οποία φαίνεται ότι έχασε εφέτος 3% του όγκου των πωλήσεών της σε σχέση με το 2013 ενώ στο 1,5% εκτιμάται η πτώση για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία το μερίδιο της οποίας διαμορφώνεται πλέον στο 53%. Παρ' όλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία θα έχει κερδοφορία το 2014. Για την επόμενη χρονιά, που η εταιρεία θα έχει να αντιμετωπίσει τον νέο "παίκτη" που θα προκύψει από τη συγχώνευση Μύθου – FIX, προετοιμάζεται για την έναρξη παραγωγής στη γραμμή μικροζυθοποιίας στο εργοστάσιο της λεωφόρου Κηφισού.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ