Η μεγάλη ξηρασία στην Ισπανία και η επιδρομή εντόμων στην Ιταλία οδήγησαν σε άλμα της τιμής του ελαιολάδου και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο 6 ετών. Σημειώνεται πως οι δύο εν λόγω χώρες, υπό κανονικές συνθήκες αντιστοιχούν στο 70% της παραγωγής και πλέον. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αύξηση της τιμής είναι τόσο έντονη που οι καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερα υποκατάστατα.

Συγκεκριμένα, ο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) εκτιμά ότι η παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 27% τον επόμενο χρόνο. «Η παραγωγή στην Ισπανία είναι ήδη πολύ μικρή» εξηγεί ο Ραφαέλ Πίκο Λαπουέντε, γενικός διευθυντής της Asoliva, της Ένωσης Ισπανών Εξαγωγέων Ελαιολάδου.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε άλμα των τιμών. Η τιμή χονδρικής για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βρέθηκε στα 4.282 δολάρια ανά τόνο τον προηγούμενο μήνα, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Βίτο Μαρινέλι, της Rabobank, προειδοποιεί πως η αύξηση των τιμών θα πλήξει περαιτέρω την κατανάλωση, κυρίως στη Νότια Ευρώπη που είναι και η μεγαλύτερη αγορά για το ελαιόλαδο, και πως οι καταναλωτές θα στραφούν σε υποκατάστατα. Οι καλές καιρικές συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου, ευνοούν τη στροφή. Η τιμή της σόγιας έχει υποχωρήσει κατά 20% φέτος και του φοινικέλαιου κατά 17%.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου υπάρχουν φθηνότερες εναλλακτικές στην Ευρώπη», εξηγεί ο κ. Μαρτιέλι.
Ακόμη και το IOC βλέπει μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 7% το 2015 στα 2,8 εκατομμύρια τόνους. Ειδικότερα για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης κατά 6%, στους 160.000 τόνους.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]