Τα in vitro διαγνωστικά βρίσκονται στην καρδιά της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και επηρεάζουν έως και το 70% του συνόλου των κρίσιμων κλινικών αποφάσεων, όπως η εισαγωγή και η έξοδος από ένα νοσοκομείο ή η έναρξη θεραπείας.

Ωστόσο, στο σημερινό περιβάλλον, υπάρχει πίεση σε κάθε διαγνωστικό εργαστήριο για περιορισμό του κόστους, λειτουργία με λιγότερο τεχνικό προσωπικό εργαστηρίων και διαχείριση με μικρότερους προϋπολογισμούς.

Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά το πρώτο Φόρουμ για τη βελτιστοποίηση της Εργασιακής Ροής και την Κλινική Αριστεία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βαρκελώνη.

Στο συνέδριο, που διοργάνωσε η Siemens Healthcare Diagnostics, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο της Βαρκελώνης, διευθυντές κλινικών εργαστηρίων από όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μάθουν περισσότερα από αναγνωρισμένους ομιλητές πάνω στο θέμα "Ροή Εργασιών και Κλινική Αριστεία".

Ο κλάδος των διαγνωστικών, γενικότερα, και η Siemens Healthcare Diagnostics ειδικότερα, έχουν ένα σαφή παγκόσμιο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Όπως επισημαίνεται από την Siemens Healthcare Diagnostics «σε ετήσια βάση, πάνω από 9 δισεκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις και διαγνώσεις για περισσότερους από 800 εκατομμύρια ασθενείς πραγματοποιούνται με συστήματα και λύσεις ανάλυσης της Siemens.

Η Siemens Healthcare Diagnostics βοηθά τα κλινικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν τη ροή εργασιών τους και την έκβαση των ασθενών, συνδυάζοντας τη Ροή Εργασιών με την Κλινική Αριστεία.

Επίσης, η εταιρία παρέχει λύσεις στους πελάτες της και τους βοηθά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του διαγνωστικού τομέα. Συνδυάζοντας την ενοποίηση της ροής εργασιών με την άριστη κλινική λειτουργία, η Siemens Healthcare Diagnostics βοηθά τα κλινικά εργαστήρια ανά τον κόσμο να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της Ροής Εργασίας και την έκβαση των ασθενών».

Συνεργασία σε κάθε στάδιο

Η σχέση της Siemens Healthcare Diagnostics με τους πελάτες της εκτείνεται πέρα από την πώληση εξοπλισμού και λύσεων ανάλυσης. Διαθέτοντας ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο εξυπηρέτησης πελατών, η εταιρεία προσφέρει ένα πλήρες φάσμα πόρων πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την πώληση. Οι πόροι αυτοί καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες: Υπηρεσίες και Υποστήριξη, Εκπαίδευση και Κατάρτιση και Διαχείριση Ροής Εργασιών με στελέχη της εταιρείας που είναι αφοσιωμένα στην υποστήριξη του πελάτη σε κάθε στάδιο συνεργασίας. Με αυτό τον τρόπο, τα στελέχη της Siemens αποτελούν μια φυσική συνέχεια της ομάδας του πελάτη, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του εξοπλισμού του.

«Σήμερα, είμαστε μάρτυρες μια νέας εποχής για τον τομέα της Υγείας, όπου η διαδικασία λήψης κλινικών αποφάσεων αναμορφώνεται μέσω των ταχύτατων εξελίξεων στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Οι καινοτόμες διαγνωστικές λύσεις που ενοποιούν τη ροή εργασιών στην άριστη κλινική λειτουργία θα αλλάξουν συνολικά τον τρόπο φροντίδας του ασθενούς», σχολίασε ο Michael Reitermann, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Healthcare Diagnostics.

Σύμφωνα με τον Joan Martin, Επικεφαλής Νοτιοδυτικής Ευρώπης της Siemens Healthcare Diagnostics, «οι ανάγκες των πελατών μας συνεχίζουν να εξελίσσονται και απαιτείται μεγαλύτερη αποδοτικότητα, παραγωγικότητα και κλινική αξία. Η οργάνωση της Siemens Healthcare Diagnostics σε κάθε χώρα πρέπει να εξελιχθεί σε αρμονία με τις συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών της».

Κεντρικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Βαρκελώνης
Το Κεντρικό εργαστήριο CORE του Βιοϊατρικού Διαγνωστικού Κέντρου του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης άνοιξε τον Μάιο του 2014.

Το εργαστήριο ενοποιεί όλα τα βήματα της αναλυτικής διαδικασίας και καλύπτει όλες τις ειδικότητες. Είναι ένα από τα πιο καινοτόμα και εξελιγμένα εργαστήρια παγκοσμίως, έχοντας την ευθύνη για τη διαχείριση άνω των 5.000 δειγμάτων ανά ημέρα, συμπεριλαμβανομένων εκτάκτων εξετάσεων και ενός μεγαλύτερου αριθμού προγραμματισμένων εξετάσεων. Επιπλέον, θα εξοικονομήσει 1,6 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Το νέο Κεντρικό εργαστήριο CORE αποτελεί μια ανακαίνιση της αυτοματοποιημένης αλυσίδας που εγκαταστάθηκε 12 χρόνια πριν, όταν αποτελούσε εγκατάσταση τεχνολογικής αιχμής και ενσωματώνει όλες τις νέες εξελίξεις που έχουν προκύψει μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια επιπρόσθετης εμπειρίας. Σε όλη αυτή την περίοδο, το εργαστήριο CORE ήταν το κορυφαίο κέντρο της Siemens στην Ευρώπη, έχοντας δεχθεί επισκέψεις εκπροσώπων από περισσότερα από 450 εργαστήρια ανά τον κόσμο. Ειδικά σεμινάρια κατάρτισης για άλλα διεθνή κέντρα έχουν διεξαχθεί επίσης εκεί.

Το νέο σύστημα αυτοματοποίησης Aptio της Siemens περιλαμβάνει σημαντικά νέα χαρακτηριστικά, όπως η ενοποίηση επειγόντων δειγμάτων και δειγμάτων ρουτίνας, η συμπερίληψη διαδικασιών πριν και μετά την ανάλυση και αναλυτές για όλες τις ειδικότητες. Έτσι, το εργαστήριο διαθέτει μια πιο ευέλικτη δομή, η οποία θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά του.

«Το νέο σύστημα αυτοματοποίησης θα μας επιτρέψει να ενσωματώσουμε και το Εργαστήριο Επειγόντων, το οποίο θα είναι ελεγχόμενο από ρομπότ, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα πλεονεκτήματα των αυτοματισμών και μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για επείγουσες αναλύσεις. Επίσης, θα αυξηθεί η ασφάλεια του ασθενούς, καθώς το σύστημα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λάθους μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των βημάτων της αναλυτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Δρ. Josep Lluís Bedini του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης.

Έπειτα από 12 χρόνια και περισσότερες από 450 επισκέψεις από εργαστήρια από όλο τον κόσμο, το Νοσοκομείο της Βαρκελώνης αναδεικνύει, μέσα από τις νέες του εγκαταστάσεις, τη δέσμευσή του στην καινοτομία και καθιερώνεται ως ένας Ευρωπαϊκός ηγέτης στον τομέα της ασφάλειας των ασθενών και της αποδοτικότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα